1P 幣
近排計劃緊養兔仔~~唔知大家有無誠實寵物店介紹比我!
光之天使)) 2010-4-14 07:06:45 PM
如果你連去領養都要屋企人陪你先上得去睇....
即係你仲好細個LA~
我相信你無能力去照顧/醫隻兔仔...
細個唔係唔比你養~~
除非你得到屋企人既支持~佢地肯幫你出錢/照顧隻兔~

否則,不要養了,未係時候
千秋王子 2010-4-14 09:16:42 PM
ps:玩的意思有很多- -
一齊養照顧咁解- -
不過我地係成班新手/__\好有愛心唔係3分鐘熱度!!!!!
真係有認真念過....只係我地新手想搵人教咁解ja~!!
千秋王子 2010-4-14 09:18:23 PM
我細未去到10碎咁lo~~只係中間16碎自己有指定收入唔係玩玩下的!!:052:
FATO_W 2010-4-14 09:26:00 PM

回復 18# 的帖子

其實唔係好明你依句講咩...
你係16歲定未夠10歲?

你之前所講既野令大家覺得你好似係因為班朋友先想養兔
如果你真係有心養我地好樂意教你
不過想養之前諗下養兔有咩要做
買兔唔難 不過將來要負既責任好大
兔兔第時病OR絕育都要$500-2000不等
你屋企人同你願意比依D錢嗎?
兔兔飲食居住都係錢
如果無屋企人支持而你自己無穩定收入可能係好難去兼顧
而且你要幫佢換廁所砂 洗籠仲要陪佢玩
如果你做到以上既野 咁你可以去養
希望你真係用心去愛兔兔同埋會照顧佢 ; )
lingyan 2010-4-14 09:53:04 PM
都係諗清楚好D ...

你可以選擇去買,
不過可以話你知,大部份都係病兔,
如果買左返屋企係病兔你又唔帶佢去做BODY CHECK,
通常養左2日至一個星期就會死亡。

仲有既係,兔兔唔駛出街,
唔好將佢成為SHOW OFF既象徵。
aina 2010-4-14 11:09:50 PM
你指你有指定收入係咩?!!!
16歲你既收入都唔會多得去邊....
收入來源係..零用錢?part-time錢??
咁如果萬一兔兔病了....雖要用的醫藥費係你總收入的3份1 OR 一半又或者差唔多成個月的收入, 你會掉左佢定選擇去醫佢???
你家人同意比你養嗎?有成家坐係到好認真咁傾嗎?
呢個係一條生命, 唔係一件玩具.....
兔兔話哂都有5年以上既命....你可以照顧佢終老嗎???
你會每日放佢出黎同佢玩嗎?佢咬你D野, 破壞你屋企D野, 你及你的家人會包容佢嗎?

請你先諗諗以上問題, 養任何一樣動物並唔係只要有錢就可以, 你要付出你的時間及你的心.....

elvisli 2010-4-14 11:19:45 PM
不如樓主分享下認真諗過d乜..等大家睇下你是否應該養都好

兔兔始終是生命..做媽媽的應該為兔兔作好所有準備先帶兔兔回家較好
Jessie)) 2010-4-14 11:58:53 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-14 06:39 PM 發表
領養nono!!因為屋企人好唔得閒邊有時間陪我去拎養....
自己想養兔兔係因為我班fd都有養一班朋友一齊玩v_v

領養要人陪嫁咩?_?咁你姐係連成人身分證都冇?_?咁你問左你屋企人可唔可以養未?_?
氣管敏感/鼻敏感唔岩養小動物嫁wor, 一陣你d屋企人唔中意又話要掉就唔好啦,
同埋買兔仔好多病, 睇醫生睇到你窮wor, 你又咁細個, 出來搵$都唔搵得多,
到時屋企人會唔會包底呢? 呢樣又要問清楚, 睇親都千蚊啊
千秋王子 2010-4-15 06:12:24 PM
屋企人比呀-  -  只係我睇到人地話兔仔係要好多隻嫁嗎.....
咁我唔通成班fd走去拎養??同埋睇過曬d兔兔無隻岩心水!!
大家話d兔兔多數都係病兔咁姐係賣兔仔的無個可信嗎??
重有錢跟本就唔問題.....!!!!
anthony 2010-4-15 06:21:43 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-15 06:12 PM 發表
屋企人比呀-  -  只係我睇到人地話兔仔係要好多隻嫁嗎.....
咁我唔通成班fd走去拎養??同埋睇過曬d兔兔無隻岩心水!!
大家話d兔兔多數都係病兔咁姐係賣兔仔的無個可信嗎??
重有錢跟本就唔問題.....!!!!

好老實 你一班fd咁 養 個個都係玩玩下 你不如唔好養啦 你當兔仔係四驅車定係爆旋陀螺?
錢唔係問題 但係你整死左佢個陣 已經唔係有冇錢既問題囉
我地係想要一個唔係玩玩下 有心養 唔會一唔興就拋棄佢既兔友
1,你有冇時間一日比佢出黎玩3~4個鍾,按摩梳毛1個鍾?
2兔仔病左 要用幾千~萬既費用你比唔比得起?
千秋王子 2010-4-15 06:25:00 PM
重復$$真係唔成問題!!!
你睇番上邊真係有心養唔係玩玩下嫁!!老實咁講!!!:052: :052:
千秋王子 2010-4-15 06:26:20 PM
養兔前必須捫心自問的6個問題  我有睇過做功課嫁我有!!!!
只唔肯定只係屋企人有敏感呢個ja~:055:
wesky 2010-4-15 06:32:50 PM
有冇敏感呢個係好重要 @@
千秋王子 2010-4-15 06:33:27 PM
點先知??搵條兔兔毛比佢地kitp??
smallsuishan 2010-4-15 06:38:56 PM
首先, 錢你話唔係問題
我同你講 我隻兔兔腸慢左
上星期睇左七百幾蚊 今日睇左六百幾蚊
下兩個星期再睇 咁樣睇一睇冇左差唔多兩千蚊~
以你咁既年紀...你邊度黎咁多錢?
如果屋企人係支持你養..佢地知唔知兔兔睇醫生既價單?
因為好多屋企人以為兔兔睇醫生好平 點知一睇先知要過千
最後 屋企人都係唔肯帶兔兔睇醫生 兔兔既命就係咁冇左

其次, 錢 可能你有好多
但係時間 精神 心機呢??
腸停 腸慢 兔兔一日要吃兩次藥 四至五支藥粉
每日花既時間可以話係四小時以上
唔係餵左佢吃藥佢就會好快..
你要花時間陪佢 照顧佢
你做得到嗎??

再者,你話「只係我睇到人地話兔仔係要好多隻嫁嗎.....」
係咪意思人地唔養你都唔會養...
如果我GET錯意思請你解釋

「咁我唔通成班fd走去拎養??」
兔協有好多兔兔
如果你地真係有心養 一人領養一隻我地會好開心

可以咁講 市面上 特別係旺角所賣既兔兔全部都係有病
買番黎一定要帶佢睇醫生
好彩醫得到 唔好彩睇完兔兔都係會死

最後, 點解大家都係咁出POST叫你考慮清楚
因為你既語氣同態度令我地覺得你養兔係因為人有我有既心態
如果你唔係既 你無需要解釋俾我地聽
你自問你係真心對兔兔既就可以了

「停一停 諗一諗」