smallsuishan 2010-4-14 12:02:22 PM
養之前 諗清楚
自己有冇能力照顧
屋企人反唔反對
有冇足夠既時間同$
smallsuishan 2010-4-14 06:56:33 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-14 06:39 PM 發表
領養nono!!因為屋企人好唔得閒邊有時間陪我去拎養....
自己想養兔兔係因為我班fd都有養一班朋友一齊玩v_v

1. 如果去領養咁簡單既程序你都覺得麻煩
我擔心他日你拎左兔兔番去 兔兔未必得到好的對待
你知道嗎..不是準時餵糧 幫兔兔換廁所就等於盡責
除左物質上既野 兔兔都好需要心理上既支持
你除左要花時間清潔籠之外 仲要得閒放佢出黎活動 同佢傾計 同佢梳化
仲有 keep touch 兔兔病左 你付出既時間俾平日多出至少一倍
你做唔做得到

2. 如果係咁 我想問你屋企人批唔批准 or 接唔接受你養兔
有太多人一時衝動買左兔兔番去 點知屋企人唔准 兔兔就係咁俾人放棄!!!
兔兔同人一樣都係一條生命 一條值得任何人尊重 看重既生命

3. 請問你想養兔兔係為咩?
係為左同你班朋友有共同話題?
係為左好似同你班朋友一齊出去玩?
如果你抱住呢D心態 唔該你放過兔兔!!!

如果今日你班朋友人人養狗 你係咪又跟住去養狗
聽日你同第二班朋友熟 人地養魚 你又跟住養???

請你三思!!
你一時既決定 會影響兔兔既一生

可能你覺得我語氣過份左
但係我想講係呢度每一個都係愛兔之人
兔兔既生命比一切來得重要!!!
smallsuishan 2010-4-15 06:38:56 PM
首先, 錢你話唔係問題
我同你講 我隻兔兔腸慢左
上星期睇左七百幾蚊 今日睇左六百幾蚊
下兩個星期再睇 咁樣睇一睇冇左差唔多兩千蚊~
以你咁既年紀...你邊度黎咁多錢?
如果屋企人係支持你養..佢地知唔知兔兔睇醫生既價單?
因為好多屋企人以為兔兔睇醫生好平 點知一睇先知要過千
最後 屋企人都係唔肯帶兔兔睇醫生 兔兔既命就係咁冇左

其次, 錢 可能你有好多
但係時間 精神 心機呢??
腸停 腸慢 兔兔一日要吃兩次藥 四至五支藥粉
每日花既時間可以話係四小時以上
唔係餵左佢吃藥佢就會好快..
你要花時間陪佢 照顧佢
你做得到嗎??

再者,你話「只係我睇到人地話兔仔係要好多隻嫁嗎.....」
係咪意思人地唔養你都唔會養...
如果我GET錯意思請你解釋

「咁我唔通成班fd走去拎養??」
兔協有好多兔兔
如果你地真係有心養 一人領養一隻我地會好開心

可以咁講 市面上 特別係旺角所賣既兔兔全部都係有病
買番黎一定要帶佢睇醫生
好彩醫得到 唔好彩睇完兔兔都係會死

最後, 點解大家都係咁出POST叫你考慮清楚
因為你既語氣同態度令我地覺得你養兔係因為人有我有既心態
如果你唔係既 你無需要解釋俾我地聽
你自問你係真心對兔兔既就可以了

「停一停 諗一諗」
兔同人都係一樣 有生命
smallsuishan 2010-4-15 10:49:13 PM
原帖由 small_tra 於 2010-4-15 08:56 PM 發表
9龍城~dr betty~!

Betty放緊產假
smallsuishan 2010-4-16 06:55:36 PM
大家俾完咁多意見你 ..
你一句咁樣 我諗我地都冇咩想回應

我只想講

停一停 諗一諗
希望兔兔幸福 健康...

快速發帖