1P 幣

今日去左pet cafe買兔仔
聽日先拎,,系一隻賓尼兔
佢1開似好活躍,仲系我朋友個身到尿尿,同咬我
後尾唔知系咪玩 支力 左好似好眼訓咁,,
我地睇左2隻兔
1隻就好活躍,-,-成日周圍走
佢地d腳仔好黃
佢話幫佢整白d先俾我-_-
我好驚佢拎佢去沖澡-口-
-_-佢地就話3個月大;1隻有手臂咁長
未剪過指甲,都冇叫我買唔等洗ge野
不過佢就話要我買個手提籠拎佢走
但系我都冇咁快帶佢出去
想等佢大個d先
我想問如果唔買點拎走?- -
佢話隻兔食個隻草(冇品牌,但話系英國黎)
3個月食t草嗎- -?唔系a草咩
我想幫佢轉momi,,系咪要等佢熟左小小先慢慢轉好d呢?
另外佢個兔糧excle
我都想幫佢轉oxbow,,系咪都要慢慢黎
指甲鉗同毛梳可唔可以之後先買?
個隻系短毛賓尼,,用平梳系按摩梳好d?

想帶佢去bk,有咩好介紹?打埋價錢

次所

次所

草架

草架

糧碗

糧碗

wesky 2010-6-5 11:42:19 PM
呢間你都敢買啊 o.o

頭一星期唔好轉草住會比較好~~
aina 2010-6-5 11:54:24 PM
BK係唔係BODYCHECK??
兔霧草;)餅姬 2010-6-6 12:12:48 AM

回復 2# 3#的帖子

下,,間野有問題嫁-口-"

------
系牙
wm20472 2010-6-6 12:37:51 AM
買左就快d攞走, 成群兔養埋一齊, 其中一隻有病會好快傳染
返到屋企可以慢慢轉momi草, 由10% 20%...直至100%
我都係食momi草, 一開始比佢食1st cut, 等佢習慣
另外, 你兔仔3個月大, 比草 T草和A草可以各一半, 或 3/7, 看大便有無軟便而定
兔糧都係oxbow比較好, 都係10%...100%慢慢轉
兔霧草;)餅姬 2010-6-6 12:44:00 AM

回復 5# 的帖子

我有見過佢O屎,,細細粒-V-
細"1毫指"小小
但望落都幾正常
wm20472 2010-6-6 01:19:43 AM
細"1毫指"小小...咁都應該健康
快d攞走, 即日去body check (兔兔寶典有介紹邊d獸醫識看兔仔)

另外, 我有小小意見:
水樽: 細左d, 半日已經飲完, 可以買大一點
糧碗: 請用圓形平底, 會安全d
happygirl2009 2010-6-6 01:20:10 AM
你買埋個行街籠啦,一定有用,留番日後睇e生果時用(一定用得著,放心),如果有咩事都可以有個籠即刻帶兔兔出街,唔使又臨急臨忙買,唔差在

個水樽同廁所太細啦....你隻賓尼遲下一定唔夠用,不過你可以等果時先再買過

同埋個糧碗,都唔太岩wo,佢呢種底兔兔食野果時一按就成個打側埋一邊,好容易撞傷兔兔ga wo..星星形又有角位....如果你唔想換就可以唔餵糧既時間就拎走個碗,餵先放入去會好d.

hamster1013 2010-6-6 01:41:52 AM
除咗包紙砂外, 其餘都唔係好啱用......
正如上面兔友所講,
廁所同個水樽太細,
我覺得個草加都細咗啲~

哩間嘢我以前都有幫襯過,
你記住唔好聽佢講買嗰度啲糧,
尤其嗰隻Excel呀!
我以前都買過,
試過買咗包糧返屋企,
放喺密實盒入面,
都可以生咗啲一隻隻o既嘢出嚟......

草就返到去先慢慢同兔兔轉啦!
糧就記得自己買過第二隻, oxbow都ok~
記住帶兔兔去body check~
兔霧草;)餅姬 2010-6-6 02:15:10 AM
咁都系買過個好D-口-
整親就大鑊-_-"
水樽要幾多ML?
佢依家都唔算好大,,
遲D會同佢換次嫁拉
咁點算,,1下子換糧?得唔得嫁- -
小林退熱貼 2010-6-6 02:34:59 AM
原帖由 兔霧草;)餅姬 於 2010-6-6 02:15 AM 發表
咁都系買過個好D-口-
整親就大鑊-_-"
水樽要幾多ML?
佢依家都唔算好大,,
遲D會同佢換次嫁拉
咁點算,,1下子換糧?得唔得嫁- -

我同妳情況幾似-.-

又係賓尼 又係250水樽 同3角廁所 ~"~

初初唔知  早知唔要3角廁所  同 任何體型果隻唔係差好多錢
兔霧草;)餅姬 2010-6-6 10:24:36 AM

回復 11# 的帖子

-__-"我真系失敗,,搵左2個月資料都系咁
阿蚊 2010-6-6 01:00:30 PM
原帖由 小林退熱貼 於 2010-6-6 02:34 AM 發表

我同妳情況幾似-.-

又係賓尼 又係250水樽 同3角廁所 ~"~

初初唔知  早知唔要3角廁所  同 任何體型果隻唔係差好多錢

睇相見小林仲細...就算係三角廁所都應該夠用...
等佢大個左再換都唔怕~
佢仲細, 你留意返佢飲水量...唔夠飲就要換個大D囉~
阿蚊 2010-6-6 01:02:26 PM
兔兔啱啱轉環境, 唔好咁快同佢轉佢食開既野好D
等佢習慣哂環境....再慢慢轉..唔係好易肚痾
兔霧草;)餅姬 2010-6-6 01:47:09 PM

回復 14# 的帖子

但有人話生蟲啵= ="

快速發帖