我見倒各位既鼠鼠相入面同埋寵物店有D籠中都係用灰色既貓砂代替木糠咁,其實我都有諗過用,
因為唔怕佢地掘地掘到D木糠飛哂出尼~又只係筆走D濕左既就得,可以小D換墊料,
但我最怕既係佢地拎尼食呀..... 你地知啦,佢地乜都咬家嘛~
我又唔知貓砂食左對佢地有冇害啵......
其實我想用水晶貓砂(下圖見),因為好靚靚~嘻嘻~同埋最緊要既係佢好似好多好處咁~
不結尿塊、不粘附、獨特的氣味控制、天然的強力抗菌、
易于處理等等~

但當然,最緊要既係我想知對鼠鼠有冇害啦~因為鼠鼠既安全永遠比任何野都重要~

茵茵 2008-8-15 05:52:33 PM
原帖由 天蠍座小公主 於 2008-8-15 05:46 PM 發表

嗯~~~咁有冇邊隻好介紹呢??深灰色o個隻??
旺角有冇得賣呢??

旺角有 我用過  環保紙粒 幾好用 咖  係深灰色 圓條型 果隻 ^^
甜品糕 2008-8-15 05:55:47 PM
我之前一直都覺得廚紙係最好架, 不過自從我隻小銀因為廚紙堆焗親而皮膚病之後, 我覺得揀墊料要睇埋鼠鼠性格同天氣~
夏天其實用紙粒ok架喇, 可以混極少量既木糠or廚紙嚕^^

好似我有2隻鼠鼠, 一隻用廚紙後開心好多, 健健康康, 另一隻用到皮膚病~_~, 所以...夏天用紙粒最穩陣~~~~
stephen28 2008-8-15 08:11:01 PM
原帖由 茵茵 於 15-8-2008 03:14 PM 發表

粟米砂入面都有好多雜質 選購時都要好小心的^^

有雜質嫁.??
我都系吾買啦~等我仲諗住買tim!!!
thz!!
hh0 2008-8-16 12:23:43 AM
紙粒我唔會俾鼠用, 太硬太大粒鼠鼠係上面行走好頂腳
其實for鼠鼠用最舒適既係木糠, 廚紙, 不過就唔吸味, 最好日日換,
我而家用緊care fresh, 又索尿踩上去又舒服, 2個星期未換過!!!
(因為隻鼠識用廁所)

快速發帖