我見倒各位既鼠鼠相入面同埋寵物店有D籠中都係用灰色既貓砂代替木糠咁,其實我都有諗過用,
因為唔怕佢地掘地掘到D木糠飛哂出尼~又只係筆走D濕左既就得,可以小D換墊料,
但我最怕既係佢地拎尼食呀..... 你地知啦,佢地乜都咬家嘛~
我又唔知貓砂食左對佢地有冇害啵......
其實我想用水晶貓砂(下圖見),因為好靚靚~嘻嘻~同埋最緊要既係佢好似好多好處咁~
不結尿塊、不粘附、獨特的氣味控制、天然的強力抗菌、
易于處理等等~

但當然,最緊要既係我想知對鼠鼠有冇害啦~因為鼠鼠既安全永遠比任何野都重要~

茵茵 2008-8-15 02:08:38 PM
灰色粒既貓沙係對鼠鼠有害咖  因為個 d係 用 石灰 製既 鼠鼠 用 會吸入石灰粉 令到fu吸系統有事.

水晶貓沙 就唔知了. 但都係一句 怕佢食落肚.因為d水晶粒同 鼠糧大小差不多
怕佢誤吞
wesky 2008-8-15 02:45:46 PM
唔好用啊,  食左落肚會有事架
還是用返較天然的木槺, 紙粒或廚紙吧

* 會結塊的墊料,如果吃下去,會在他的消化道和呼吸道結塊(如果他們吸進太多的灰塵), 造成嚴重的問題,常常導致死亡。
甜品糕 2008-8-15 02:51:25 PM
水間貓砂冇可能啦, 真係好危險喎:026:
紙砂都好d丫, 不過紙砂都要小心選呢
連豆腐砂呢d食得落肚既貓砂都未有鼠友敢用, 更何況呢d咁化學成份既水晶砂~_~
stephen28 2008-8-15 03:09:44 PM
我諗你講戈d灰色既,,,應該系粟米砂啊.........:057:
粟米砂對鼠鼠系冇害既...
同埋比貓砂細粒,,,但系我吾知系邊到買到`
茵茵 2008-8-15 03:14:07 PM
原帖由 stephen28 於 2008-8-15 03:09 PM 發表
我諗你講戈d灰色既,,,應該系粟米砂啊.........:057:
粟米砂對鼠鼠系冇害既...
同埋比貓砂細粒,,,但系我吾知系邊到買到`

粟米砂入面都有好多雜質 選購時都要好小心的^^
天蠍座小公主 2008-8-15 03:24:04 PM
唔....大家都咁講,睇尼水晶貓砂唔係一個好選擇啵~我諗我唔會用~
o岩o岩上網搵左資料,
鼠友話倍力 Breeders Choice Cat Litter 環保紙砂都好好啵,
鼠鼠會擔入屋仔訓,又冇味,索左尿尿又好快乾,唔似木糠咁濕左一達.....
請問大家又點睇呢?
檸啡 2008-8-15 03:32:40 PM
~_~ 我個人比較中意用木糠+綿花+紙巾(廚房紙/盒裝紙巾)
因為軟綿綿好舒服~~鼠鼠都好中意,仲可以整成綿花窩黎訓教
最好既就係可以變成1餅野...d木糠唔會整到周圍都係
用落好方便 ^^
天蠍座小公主 2008-8-15 04:47:04 PM
不過我見倒有個網話"Litter star水晶貓砂"由無毒化合物造成,無味,使用安全~
丫~~~真係好煩惱,又想用,又怕用,唔.....都係睇定D先~
我copy比個網比大家睇丫~佢講到好似幾ok咁~

http://www.kamling.hk.com/catlitter-chi.htm

http://hk.geocities.com/silicagelhk/
天蠍座小公主 2008-8-15 04:49:09 PM
原帖由 檸啡 於 2008-8-15 03:32 PM 發表
~_~ 我個人比較中意用木糠+綿花+紙巾(廚房紙/盒裝紙巾)
因為軟綿綿好舒服~~鼠鼠都好中意,仲可以整成綿花窩黎訓教
最好既就係可以變成1餅野...d木糠唔會整到周圍都係
用落好方便 ^^

其實我想搵隻索左尿尿唔會濕左一達既墊料啊.....
棉花我冬天先用咋~我怕佢地熱啊.....
你諗下,依家30幾度仲訓響棉花窩入面,質感係好舒服,不過好熱啵.....:056:
wesky 2008-8-15 04:51:43 PM
紙粒吸尿最好的~~
相比廁紙, 木糠
不如你試下混埋一齊用~
天蠍座小公主 2008-8-15 05:17:51 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-15 04:51 PM 發表
紙粒吸尿最好的~~
相比廁紙, 木槺
不如你試下混埋一齊用~

咁下面呢兩個網講既呢隻水晶貓砂又得唔得呢?
你既提意都好~不過我可能只會用一隻,用紙粒貓砂,因為木糠會比佢地掘哂出尼飛到周圍都係,
而廁紙濕左會一達咁,又怕D廁紙絲會繞住佢地既腳仔,怕佢地會扭傷啊.....

http://www.kamling.hk.com/catlitter-chi.htm

http://hk.geocities.com/silicagelhk/
wesky 2008-8-15 05:22:25 PM
貓同鼠始終唔同,  環保紙粒已經好夠吸~ 混埋木糠,  會比較舒服D~~
天蠍座小公主 2008-8-15 05:46:50 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-15 05:22 PM 發表
貓同鼠始終唔同,  環保紙粒已經好夠吸~ 混埋木糠,  會比較舒服D~~

嗯~~~咁有冇邊隻好介紹呢??深灰色o個隻??
旺角有冇得賣呢??
天蠍座小公主 2008-8-15 05:51:50 PM
可唔可以睇下係咪下圖呢隻呢?係咪一般寵物店有售架喇?

Breeder Celect 環保紙砂

Breeder Celect 環保紙砂

快速發帖