http://hk.news.yahoo.com/article/101119/4/lcjm.html
"又硬又涼的磁磚地會令牠們生腳瘡,所以放養也好、住籠也好,最重要的是有軟墊可踏腳"
原來唔係係平地就會冇事?
太硬都會生腳瘡?
如果兔兔唔鍾意用墊可以點做?

我買左張氊, 好少見佢係上面訓
但係又唔覺係討厭佢, 只係有時會咬下佢抓下佢lol
wesky 2010-12-5 07:09:17 PM
硬地+少運動物就容易生腳枕或瘡
PILLOW.MA)) 2010-12-5 07:13:11 PM

回復 2# 的帖子

請問點樣為止少運動?
比個食物波佢推算唔算做運動? lol
同埋係咪腳枕會惡化做腳瘡? thx
raywong521 2010-12-5 07:24:42 PM
運動既意思,即係一日係起碼有幾小時比佢地係籠以外既地方活動下,等兔兔自娛下,走下,因為兔籠太細喇,想跑下都唔得.....

腳枕係有可能變腳瘡,不過,唔一定會變既

一般地毯係無用既,反而會增加磨擦,仲傷腳.
傘仔)) 2010-12-5 07:28:35 PM
原帖由 raywong521 於 2010-12-5 07:24 PM 發表
運動既意思,即係一日係起碼有幾小時比佢地係籠以外既地方活動下,等兔兔自娛下,走下,因為兔籠太細喇,想跑下都唔得.....

腳枕係有可能變腳瘡,不過,唔一定會變既

一般地毯係無用既,反而會增加磨擦,仲傷腳.

點解呢?  地毯都是軟軟地......我見VETBED都係地毯咁架喎,只係多了"隔尿"功能....
raywong521 2010-12-5 07:39:54 PM
原帖由 傘仔 於 2010-12-5 07:28 PM 發表

點解呢?  地毯都是軟軟地......我見VETBED都係地毯咁架喎,只係多了"隔尿"功能....

一般地毡即係果d好扁平,比人用果d.......

VETBED係唔同既,專係比動物用的
wesky 2010-12-5 07:53:49 PM
一般地毡會增加腳板與接觸面的摩擦,只會令腳枕或瘡惡化
活動範圍內最好鋪軟墊,籠入面鋪vetbed,尤其係長期停留的地方

換然之,地板的軟硬度、接觸面的摩擦力、長期少運動(如痛楚引起)都係導致腳瘡的重要因素
PILLOW.MA)) 2010-12-5 07:59:26 PM
屋企既磁磚地板好"線"
係咪都會唔好架?

除左兔協賣既軟墊仲有咩其他選擇適合?
小朋友玩果d字母軟墊得唔得?
不過怕佢會食落肚…
katy)) 2010-12-5 08:01:22 PM
因為地磚滑,兔仔活動果陣唔係用跳,而係跣住咁行所以好易跣甩毛 #^58^#

如果兔地唔咬,abc墊唔錯ga.... (呀b會偷咬但唔吞,所以冇比佢)

PILLOW.MA)) 2010-12-5 08:51:59 PM
其實兔協果隻軟墊係咪布面,
入面夾左d綿架咋?
raywong521 2010-12-5 09:31:39 PM
應該係棉布面,中間夾棉,防滑布底,再加上大量既壓線
PILLOW.MA)) 2010-12-5 09:50:19 PM
咁應該自己整都得喎@@
raywong521 2010-12-5 09:58:34 PM
得~我自己都整左張啊~:021:
月愛貓貓兔 2010-12-5 10:11:04 PM
咁睇黎一定要買張軟墊俾兔兔....
請問除兔協外,
仲有冇其他合適的軟墊可以買??
PILLOW.MA)) 2010-12-5 10:18:46 PM

回復 13# 的帖子

咁我唔自己整喇
你整張比我啦XD

快速發帖