呢2日上兔協個網~見到更新左D待領養兔仔既資料

見到又多左好多隻棄兔:050:

佢地隻隻都好可愛的~~

但睇返個D棄養理由真係好過份LAW~~見到好嬲~~點解D人可以咁不負責任!!!!

"情侶分手無人照顧"

"主人不懂飼養,要養貓不養兔"
angelaska 2011-2-11 12:30:34 PM
我前兩日都睇過...
竟然有一個係 “兒子玩厭了”
真係好過份...點解一個生命都唔識去尊重..

咁點解又帶兔兔返屋企:028:
Pamela_peony 2011-2-11 12:42:18 PM
貓貓同兔兔可以一齊養,根本唔係理由,
我見好多兔友都係兔同貓狗一齊養,
呢o的人下世就做返果o的被遺棄動物 ~:052:
Qewi'B 2011-2-11 12:49:54 PM
原帖由 angelaska 於 2011-2-11 12:30 PM 發表
我前兩日都睇過...
竟然有一個係 “兒子玩厭了”
真係好過份...點解一個生命都唔識去尊重..

咁點解又帶兔兔返屋企:028:

嘩=.=甘GE理由刀得 ?? 唔那系呀嘛=.=
[兒子玩厭了] 乜做老豆媽媽GE唔系應該教自己小朋友愛護小動物咖咩 ???
O晒囉 ..太過份!
Qewi'B 2011-2-11 12:55:47 PM
養寵物理由可以只系得1個 ..
但 .. 棄養GE藉口可以千千萬萬個 ..

同埋養每1種寵物之前唔系應該睇清楚D資料先咩 ??
兔仔有幾難養?
就算唔識肯問肯學刀大把人會教啦 ..艾!

主人可以揀想養邊種寵物~但寵物唔可以揀想跟邊個主人~

berki 2011-2-11 01:05:16 PM
原帖由 Qewi'B 於 2011-2-11 12:55 PM 發表
養寵物理由可以只系得1個 ..
但 .. 棄養GE藉口可以千千萬萬個 ..

同埋養每1種寵物之前唔系應該睇清楚D資料先咩 ??
兔仔有幾難養?
就算唔識肯問肯學刀大把人會教啦 ..艾!

主人可以揀想養邊種寵物~但寵物唔可 ...

D人就係咁
貪佢得意就買佢返黎
諗都唔諗下後果

D家長仲過份
可能遲D D小朋友當父母係兔仔唔養佢地呀!
#^62^#
raywong521 2011-2-11 01:43:36 PM
兔協d棄養理由,真係好多架~我隻女既棄養理由係"搬屋無位置",好似當寵物係傢私,搬屋唔夠位就掉左佢,痴線架~地球無位喇,唔該掉左佢呢d不負責人落垃圾桶啊~唔該
yanyi:) 2011-2-11 02:23:21 PM
唉-_-望到哩d理由真係心都酸埋...
兔協咁誠實去打個原因出黎都唔知係好事定壞事~_~
Pamela_peony 2011-2-11 02:33:04 PM
冇位唔係理由,我自己都係分租人地一間房住,
放左衣櫃同床都冇位,
但點我都算有個角放個籠,
買小o的野咪有位lor,
冇位就第一個掉左自己先就最有位喇,
我得果百幾尺都可以俾我個女玩到跳到( 係床),
難道佢地間屋會細得過我間房 ??
柔柔 2011-2-11 04:32:30 PM
原帖由 pamela_peony 於 2011-2-11 02:33 PM 發表
冇位唔係理由,我自己都係分租人地一間房住,
放左衣櫃同床都冇位,
但點我都算有個角放個籠,
買小o的野咪有位lor,
冇位就第一個掉左自己先就最有位喇,
我得果百幾尺都可以俾我個女玩到跳到( 係床),
難道佢地間屋 ...

我同您都係一樣啊#^60^# ,雖然屋企位就唔大,
都讓個位比柔柔#^5_002^# 同佢個屋企(籠),
養得小動物就要為自己當初讓GE原因去負起責任.
貓兔唔可以一齊養只係比自己一個理由,
我真係諗唔到有咩衝突係到#^68^# ,
難道其實係歧視兔仔#^62^#
Qewi'B 2011-2-11 04:52:13 PM
真系月睇心月up ..
其實小動物要求好簡單 ..
有主人錫..有飽飯食..有地方俾佢玩..休息..
佢地已經好足夠..好開心..

連甘基本甘簡單ge野刀唔可以比到佢地ge話..
憑乜野去買佢地番黎養 ??

停1停..諗1諗又真系有幾多人可以做得到 ??

兔仔難養 ?? 講之前有沒有細心去觀察佢地 ??
佢地系唔似狗仔甘識得sit sit 同hand hand ..
但系.. 只要細心觀察佢地..
見到佢地又中下槍 .. 又跳下兔仔舞 ..
已經覺得好開心啦..
Pamela_peony 2011-2-11 05:05:30 PM
其實貓狗仲煩,
你唔陪佢地,佢地玩唔夠就癲俾你睇,不停吠,
又要帶佢地落街超煩
sakixxshum 2011-2-11 06:13:11 PM
真係離曬大譜..:052:
真係有心點都會去學點養..
買番黎當玩具呀家陣..
難養..:028:
你咁大個人夠好難養啦..
跟本就要睇果個人有無心...
呢D咁既借口真係廢話之中既廢話...:019:
ccychoy 2011-2-11 06:44:11 PM
情侶分手無人照顧...
呢d甘既人.真系好想殺左佢:076:
angelaska 2011-2-11 07:19:57 PM
原帖由 raywong521 於 2011-2-11 01:43 PM 發表
兔協d棄養理由,真係好多架~我隻女既棄養理由係"搬屋無位置",好似當寵物係傢私,搬屋唔夠位就掉左佢,痴線架~地球無位喇,唔該掉左佢呢d不負責人落垃圾桶啊~唔該

講得好岩!
點解可以咁不負責任...

快速發帖