我想問下兔仔系咪1定要做1次身體檢查嫁??
我隻兔兔4左番黎1年洗5洗幫佢做1次身體檢查??
邊間會好d??可5可以比個間醫院同埋地址我??同埋可否講下價錢系幾多到??
同埋最近我家兔兔成日打噴嚏(打噴嚏同時也有鼻水飛出黎)同鼻仔濕濕地..佢系咪傷風???
5該晒妳地><
phoebe)) 2011-6-15 12:27:09 PM
我隻兔在九龍城動物醫院dr betty做body check , 診金: 250 電話: 2382-3300
地址: 九龍城獅子石道 20 號, 要預約
ccychoy 2011-6-15 12:47:13 PM
九龍城動物醫院
有鼻水就要睇下了
KatherineYAM 2011-6-15 01:13:41 PM
R3-
Phoepe:thank you><
Ccychoy:其實佢傷風系咪1定要睇??(因為我媽媽話5睇都得-_-)
PILLOW.MA)) 2011-6-15 01:39:49 PM
有鼻水飛出黎@@
打噴嚏同鼻濕唔一定係有病架喎
因為可能鼻仔痕先打噴嚏
而鼻水你要睇下有冇顏色
因為有時佢地鼻仔會濕濕地但唔係傷風架
唔放心既咪BK個時間做返個BODY CHECK
順便問下佢鼻仔濕濕地係咪因為傷風囉

睇邊間既話我prefer 9龍動物醫院 dr betty / dr ma
小小夕 2011-6-15 02:16:11 PM
有鼻水飛出黎比較古怪wo..
鼻仔濕 有d兔兔比較大汗 都會濕濕地嫁..因為玩完出汗..
打噴嚏有時可能係鼻仔癢 有塵  草碎都會..

兔仔盡量第1次都拎去身體檢查一下..
同埋你都覺佢傷風.. 拎去買個安心囉#^60^#
我2個小朋友睇九龍城動物醫院.dr.ma #^65^#   診金2xx$

甘你兔兔絕左育未呀
KatherineYAM 2011-6-15 02:43:51 PM
佢岩岩連續打左4~5個噴嚏,d鼻水搞到成面都系..
KatherineYAM 2011-6-15 02:45:44 PM
佢未嫁!其實我都想帶佢去絕育..但我媽媽反對-_-佢岩岩先話完我"妳當佢系人咩?",我幾想講"系".但廢士..1陣又鵝我..
carbee 2011-6-15 03:09:19 PM

回復 8# 的帖子

樓主,比你媽媽睇吓不絕育既後果,我諗佢會改變~
以下係兔協既資料
http://www.hkrabbit.org/?p=3309
http://www.hkrabbit.org/knowledge5_ch.php
絕育對兔兔同主人黎講都係一件好事黎架,快D帶兔兔去啦~:051:
ccychoy 2011-6-15 03:24:47 PM
原帖由 KatherineYAM 於 2011-6-15 01:13 PM 發表
R3-
Phoepe:thank you><
Ccychoy:其實佢傷風系咪1定要睇??(因為我媽媽話5睇都得-_-)

如果真系傷風一定睇
傷風菌入腸.腸慢會死
你趁佢鼻水透明你好睇
遲d惡化手尾長

小小夕 2011-6-15 03:25:37 PM
原帖由 KatherineYAM 於 2011-6-15 02:43 PM 發表
佢岩岩連續打左4~5個噴嚏,d鼻水搞到成面都系..

甘樣有D奇怪wo..  比著你係人  你打到成塊鼻水你都會睇醫生喇
就算唔睇你仲要有紙巾可以申鼻水  兔兔又無 佢甘樣會覺唔舒服..  搵d無香味既紙巾得閒幫佢索返d鼻水呀~~
盡快帶兔兔睇醫生係最好既方法..

我諗你兔兔都1歲3~4個月吧...
絕育對兔兔身體好  病痛少..    mimi媽放左d資料出黎比你睇 ..  叫你媽媽睇下喇..
KatherineYAM 2011-6-15 03:27:36 PM
o恩o恩,今晚我會同媽媽傾下睇醫生同埋絕育手術Ge問題..5該晒妳地先>_<''
但絕育手術2歲前1定要做左佢???
Riela)) 2011-6-15 03:31:59 PM
絕育手術越早做越好啦
早d做容易戒甩噴尿/假懷孕既行為
年幾越大做手術會危險d嫁
KatherineYAM 2011-6-15 03:32:06 PM
原帖由 小小夕 於 2011-6-15 03:25 PM 發表

甘樣有D奇怪wo..  比著你係人  你打到成塊鼻水你都會睇醫生喇
就算唔睇你仲要有紙巾可以申鼻水  兔兔又無 佢甘樣會覺唔舒服..  搵d無香味既紙巾得閒幫佢索返d鼻水呀~~
盡快帶兔兔睇醫生係最好既方法..

我諗你 ...

我系今日想booking嫁喇-__-不過媽媽反對..
我就覺得兔仔都有生命..點解5睇得醫生??
因為我知道兔仔1病就會好易死..(因為我之前巳經死左1隻)..
所以我都5想拖甘耐(前晚巳經開始打了)
宜家佢1歲2個月..就3個月了..
KatherineYAM 2011-6-15 03:33:43 PM
原帖由 Riela 於 2011-6-15 03:31 PM 發表
絕育手術越早做越好啦
早d做容易戒甩噴尿/假懷孕既行為
年幾越大做手術會危險d嫁

佢宜家間5中就會咬甩自己d毛拎黎含..算5算系假懷孕??(但佢冇同過男性兔兔玩過)

快速發帖