1P 幣
我完全未養過,但我想養賓尼兔,要主意d咩野?好多人話養兔仔會有惡未?
FAFA)) 2011-8-5 04:27:50 PM
自己睇下文...好難講曬你知有咩野注意
養兔仔唔臭(比狗同貓)
但係難養....(好多怪病)
自己唸清楚~ 始終可以陪住你的時間好長~
小小夕 2011-8-5 04:36:12 PM
多d睇兔兔寶典..  要講既野太多..  爬下文對你有好處
maggie0990 2011-8-5 04:44:03 PM
係ar!我鐘意兔仔比較長命^^所以我好想養佢,係邊買好?
maggie0990 2011-8-5 04:46:22 PM

回復 3# 的帖子

好多謝你!我已經開始爬下文啦!:020:
smallsuishan 2011-8-5 05:47:35 PM
原帖由 maggie0990 於 2011-8-5 04:44 PM 發表
係ar!我鐘意兔仔比較長命^^所以我好想養佢,係邊買好?

其實兔兔命唔長... 同埋有時 一病就好易bye bye
所以除左扒多D文 你仲要為兔兔草一筆錢
千萬一兔兔病都有錢帶佢睇醫生
kkklon 2011-8-5 09:11:55 PM
我初初想養兔兔,都唔知咁多野嫁∼都係呢個論壇學嫁#^65^# #^65^#
比心機!!
ernie168 2011-8-6 11:02:08 AM
樓主如果未養過,不如考慮下去兔協領養哦,佢地有一堂係教你點照顧佢地架,好實用~ 而且尼D被遺棄既兔兔都好可愛架~
Wandywan 2011-8-6 12:30:11 PM

買咗一隻賓尼兔,佢經常打乞次

星期一係寵物x利度買左隻賓尼兔,佢返黎,9唔9就乞次,星期四晚仲連續乞次,於是比電話間寵物店,佢叫攞落去換,但要下星期四到先有新兔仔返,我依家好驚,驚換返黎個隻又有問題,咁樣好hurt ga!個次拎佢去換,已經好捨得佢,阿女仲喊得好傷心,唔想有第二次,點算?麻煩各位兔友,幫忙解答!!!:066: :066: :066:
FAFA)) 2011-8-6 12:43:30 PM
兔仔係好多病痛...
係長命但好難養到咁長....
要好比心機照顧..

MK D 寵物店D 兔仔係好多病痛(唔足月, 同本身環境差)
除左打乞次重有無鼻水?
如果打乞次ONLY 可能鼻敏感

如果鼻水有機會感冒..(呼吸道疾病)
最好早D 帶佢body check 一次

兔仔唔係貨...唔好有病就去換
你唸下你換左隻兔...隻兔仔最后會點??:046:
smallsuishan 2011-8-6 12:56:04 PM
原帖由 WandyWan 於 2011-8-6 12:30 PM 發表
星期一係寵物x利度買左隻賓尼兔,佢返黎,9唔9就乞次,星期四晚仲連續乞次,於是比電話間寵物店,佢叫攞落去換,但要下星期四到先有新兔仔返,我依家好驚,驚換返黎個隻又有問題,咁樣好hurt ga!個次拎佢去換,已經好捨得 ...

完全認同fafa

你身為兔兔既主人你帶左佢番屋企 佢既一切開支你好應該負責
我相信兔兔番黎幾日已經同你地屋企建立左關係
如果因為兔兔有少少病你都唔要佢 想換個隻 我想講 你不如唔好養啦
兔兔真係好多病痛
如果你咁好彩買番黎個隻冇病冇痛 養左一年佢病咁點 你又唔要佢??????
兔兔係一條生命 唔係貨 唔係唔岩就換

講真 兔兔有病一睇醫生就5百蚊走唔甩
你係咪真係願意同有能力去照顧兔兔一生 直至佢百年歸老!!

所以樓主唔該你諗清楚
你話拎番去換我就絕對唔贊成
我覺得你係一個負責任既人應該盡快帶兔兔睇醫生
fishbu 2011-8-6 01:27:46 PM
原帖由 smallsuishan 於 2011-8-6 12:56 PM 發表

完全認同fafa

你身為兔兔既主人你帶左佢番屋企 佢既一切開支你好應該負責
我相信兔兔番黎幾日已經同你地屋企建立左關係
如果因為兔兔有少少病你都唔要佢 想換個隻 我想講 你不如唔好養啦
兔兔真係好多病 ...

認同! 買番黎發現有病點解要換而唔係睇醫生?
今日你買佢番黎幾日所以你唔願意駛錢帶佢去睇醫生,
咁如果, 兔兔係養左1個月後開始病? 換定睇醫生?
照顧小動物係一個承諾, 樓主你仲有小朋友tim..
希望你三思而行, 以身作則
babymanb 2011-8-6 01:41:57 PM
仲記得2010年4月既時侯我決定養一隻兔仔~
去左太子果到買~姐係我icon果隻兔兔
買之前已上網查左話果到買既兔仔容易有病~
不過都係堅持去左買~第1眼見到bb既時侯好中意,可能合眼緣:062:
買左返黎之後頭一排發現bb有d咳,應該係氣管唔太好

不過佢慢慢大左就無咳了,養左佢之後開始發現好多野唔係想像中咁簡單嫁~
要每日同佢玩,每月支出買野,有病睇醫生~換屎換尿
作為主人應該做既野~
當我屋企人話唔要佢既時侯,我仲話:兔在人在,兔亡人亡咁既野XD
好堅持要留住~ 因為買果陣我望住佢講,我唔會唔要佢~直至佢終老
依家養左bb 1年幾了,佢已經容入左我屋企~
牙媽話掉我出街 都要bb囉:063:
bb仲識追住我爸爸去倒垃圾,申哂d鼻同咀出籠問拎野食:055:

如果樓主能夠不離不棄,好好咁照顧兔兔,先好買牙~千萬唔好三分鍾熱度~
因為兔兔都有靈性~佢會傷心嫁:050:
ernie168 2011-8-6 11:41:47 PM
我第一隻兔兔(即係頭像左下角個隻兔兔)都係係尼間野買,但係未夠一個星期,係我BOOK左帶佢去BODY CHECK前一日走左....其實就算佢一黎你屋企無病無痛,但係以後仲有好長既日子,難保兔兔唔會病呢,人都會病啦~ 帶得佢返屋企,就要有心理準備佢地有病時,要帶佢地去睇醫生,而且醫藥費真係唔平架~
Amberbee 2011-8-7 02:00:29 AM
不要換吧。。我知道把一隻兔子醫好是要費很多的錢。。。

但是你都預左啦。。。。

快速發帖