1P 幣
頭先買個圍欄,諗住比佢下黎玩下,唔知係咪聽到d圍欄d"ling ling聲,佢表現得好緊張同好驚,跟住開門搵嘢食引佢出黎啦,佢唔肯出,唯有放棄啦,柵番道門,比d糧dum下佢,我又唔小心撞到個籠,佢跟住坐係廁所捕雞咁,跟住我留意到佢好累咁,仲係到中眼訓,平時佢痾幾十便便係籠入面,依家籠底只得幾粒,好擔心佢呀!
明日媽 2012-3-6 08:22:25 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 07:49 PM
睇完了,醫生話佢胃脹,有空氣,所以無胃口食嘢。腸就ok。
打左幾支針,餵左草粉,依家佢呆呆滯滯咁。
有 ...

原來係胃脹
咁你今晚好好睇住佢啦
all_loving_it 2012-3-6 08:29:36 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 07:49 PM
睇完了,醫生話佢胃脹,有空氣,所以無胃口食嘢。腸就ok。
打左幾支針,餵左草粉,依家佢呆呆滯滯咁。
有 ...

你好!  

你的心情我可以明白同理解, 唔好再責怪自己, 亦唔再認為自己失敗, 你剛養兔兔可能係經驗問題所以有部分細節有不足, 兔兔剛去到一個陌生環境再加上身體有D不適既問題, 先會出現你所提及既問題!  好多人剛養小動物都會遇上不同既問題困惑, 慢慢就會好好多!  

其實兔兔係比較鍾意穩定, 唔鍾意改變, 所以放置飲水器, 食物器, 草架既位置儘量唔好改變, 我認識一個朋友將兔兔用開既草球轉用草架, 兔兔剛開始就不大懂得習慣這個改變, 食草比之前少了很多……

你只兔兔係兔協領養嗎?  領養左邊只兔兔?

祝願 你的兔兔早日康復!

Daniel823 2012-3-6 08:46:49 PM
明日媽 發表於 2012-3-6 08:22 PM
原來係胃脹
咁你今晚好好睇住佢啦

六點幾個陣姑娘餵左草粉,夜少少再餵。
今晚再餵藥,紅磡個andrew pilling都幾好。
解釋得好詳細。d姑娘都幾好。
Daniel823 2012-3-6 08:53:15 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-6 08:29 PM
你好!   你的心情我可以明白同理解, 唔好再責怪自己, 亦唔再認為自己失敗, 你剛養兔兔可能係經驗問題所以 ...

咁d位置我洗唔洗掉番之前咁呢?
我領養左chess cake。你都係兔協領養過?
all_loving_it 2012-3-6 09:20:05 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 08:53 PM
咁d位置我洗唔洗掉番之前咁呢?
我領養左chess cake。你都係兔協領養過?
...

你好!  

唔好再轉啦!  就維持現時位置好了!

我而家兩只兔兔都係兔係領養! 不過, 2只兔兔都係長期病患, 每日都要服用不同的藥草, 藥物, 補給品及治療

1) 前名 : Brenda, 現名 : 老板娘, 係賓尼兔女

2) 前名 : Vodka,  現名 : 侏老板, 侏儒兔仔

Chesse cake都係賓尼兔, 有見過照片

Daniel823 2012-3-6 09:55:53 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-6 09:20 PM
你好!  

好可愛,有點似chess cake,佢依家叫阿rick。
我餵草粉先。同埋我想問下,bb抱然舉高後腳小小係可以有助放氣?
我見有論壇講過
all_loving_it 2012-3-7 12:41:21 AM
Daniel823 發表於 2012-3-6 09:55 PM
好可愛,有點似chess cake,佢依家叫阿rick。
我餵草粉先。同埋我想問下,bb抱然舉高後腳小小係可以有助 ...

你好!

兔兔胃脹, 有空氣, 其中一個是由於纖維量不足, 令腸道蠕動減緩, 因此, 吃下的食物積存在胃中, 當食糜在胃腸道裡的移動速度有所改變時,  就會影響到胃和盲腸排空的時間, 如果腸道的蠕動因為纖維量少而變慢, 胃和盲腸的排空速度也會變慢, 兔兔最後可能會因為胃總是有飽滿感, 不思飲食!

輕輕按摩兔兔的肚仔, 是幫助腸道排氣, 但在兔兔回復正常飲食前, 先暫定餵食干糧, 并提供新鮮的菜葉, 特別是深色的菜葉所提供的不只是纖維, 還包括水分及其他營養), 而水分使得消化物比較容易移動, 更重要是提供大量牧草給兔兔, 包括Timothy, 同時可提供適量燕麥草, 百慕達草(這兩種牧草含有高纖維)!

在此, 祝Nick早日康復 快快樂樂!

Daniel823 2012-3-7 01:26:24 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-7 12:41 AM
你好!

兔兔胃脹, 有空氣, 其中一個是由於纖維量不足, 令腸道蠕動減緩, 因此, 吃下的食物積存在胃中, 當 ...

佢開始有番一點便便,頭先放佢出黎好活躍咁走圍走,
好好奇咁四處望,不過見到有一粒便便痴係patpat到,
見佢肯走我都放心d,不過食嘢仲係少,要比d時間吧。
明日媽 2012-3-7 08:47:10 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-6 09:20 PM
你好!  

嘩~

你兩個寶貝都好可愛呀
all_loving_it 2012-3-7 10:18:04 PM
明日媽 發表於 2012-3-7 08:47 AM
嘩~

你兩個寶貝都好可愛呀

嗯, 佢地兩個真係好可愛, 老板娘好聽話, 仲完全唔挑食, 不過, 侏老板心情唔好走出黎就放低尿尿, 而且好似食家, 勁挑食, 有d草草既部份唔鐘意食, 就續條用口擔開放埋一堆.........我之前嘗試過將佢"簡出唔合胃口既草"放返個草架度, 點知佢仲勁, 而家就將依D草塞入便盆到.......
all_loving_it 2012-3-7 10:25:03 PM
Daniel823 發表於 2012-3-7 01:26 AM
佢開始有番一點便便,頭先放佢出黎好活躍咁走圍走,
好好奇咁四處望,不過見到有一粒便便痴係patpat到,
...

開始有便便就好, 証明開始康復!
Daniel823 2012-3-7 11:34:52 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-7 10:25 PM
開始有便便就好, 証明開始康復!

係呀,佢胃口好左,便便開始多番又大粒,
不過唔知係咪d草開始差,有好多枯草,可能唔夠新鮮。
其實係咪要放吸濕象?
我想換晒d草佢。
奶茶媽 2012-3-8 01:01:01 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-7 10:18 PM
嗯, 佢地兩個真係好可愛, 老板娘好聽話, 仲完全唔挑食, 不過, 侏老板心情唔好走出黎就放低尿尿, 而且好似 ...

侏老板exactly同我大人一模一樣,條條揀出黎嘅草一樣粗一樣長,擺埋一堆,餓死都唔食
Daniel823 2012-3-8 01:33:32 AM
997134 發表於 2012-3-8 01:01 AM
侏老板exactly同我大人一模一樣,條條揀出黎嘅草一樣粗一樣長,擺埋一堆,餓死都唔食 ...

我個家阿Rick哥一時時簡草食,不過佢成日係d草到便便。
死都唔去廁所痾。激死,個d草搵個架浪高都跳上去痾。
奶茶媽 2012-3-8 01:36:31 AM 來自手機
Daniel823 發表於 2012-3-8 01:33 AM
我個家阿Rick哥一時時簡草食,不過佢成日係d草到便便。
死都唔去廁所痾。激死,個d草搵個架浪高都跳上去 ...

我大人周圍痾,一急就去,好難教

快速發帖