1P 幣
頭先買個圍欄,諗住比佢下黎玩下,唔知係咪聽到d圍欄d"ling ling聲,佢表現得好緊張同好驚,跟住開門搵嘢食引佢出黎啦,佢唔肯出,唯有放棄啦,柵番道門,比d糧dum下佢,我又唔小心撞到個籠,佢跟住坐係廁所捕雞咁,跟住我留意到佢好累咁,仲係到中眼訓,平時佢痾幾十便便係籠入面,依家籠底只得幾粒,好擔心佢呀!
貓仔兔 2012-3-5 10:59:17 PM
咁兔兔食野正唔正常有無飲水?
花芝媽 2012-3-5 11:00:54 PM
照放圍欄... 開住個籠門   慢慢佢會習慣.. 同埋E加依個時間都會係到恰眼訓xdd

如果兔仔怪怪地我習慣會係草袋拎d新草引佢...見佢好似平時咁沖出黎就唔太擔心xd
all_loving_it 2012-3-5 11:30:28 PM
兔兔捕蛋有兩個原因, 有可能是覺得凍, 另一個原因就係受驚引起......

按你說的情況, 兔兔應該覺得驚, 安全感不足, 緊張, 所以有這種現象, 如果因為這個原因, 就先不要刻意去接觸兔兔, 唔好攪佢住, 有得佢冷靜一下, 慢慢會放鬆D, 就好好多, 有D人就算只兔兔養左好耐, 如果拎去比人寄養一星期, 剛返到原來既屋企, 因為環境既改變, 都有可能這樣, 跟住過兩日又無事......

另兔兔釣魚(中眼訓)好正常, 只要兔兔飲食正常就無事.........
Daniel823 2012-3-5 11:42:58 PM
其實我呢隻兔領養左三日,我聽朋友講如果佢係邊到痾尿
痾得多就將廁所放係個個位,所以頭先放工番屋企後清籠,
跟住換埋水,草兜,同廁所位置,但換左水位置後佢一滴都未飲過,
應該係嚇親,我收起左圍欄,等佢靜下先。頭先餵下菜比佢,佢依然唔肯食。
佢依家捕雞模式訓覺。
Daniel823 2012-3-5 11:45:27 PM
我諗梗用唔用毛巾遮一遮個籠,咁會唔會增加安全感?
Daniel823 2012-3-6 11:23:41 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-5 11:30 PM
兔兔捕蛋有兩個原因, 有可能是覺得凍, 另一個原因就係受驚引起......

按你說的情況, 兔兔應該覺得驚, 安 ...

佢成晚無飲水,凈係食幾片菜,好驚昨晚單嘢
搞到佢腸慢或停
約左今日九龍城睇doctor,可惜dr ma放假。
明日媽 2012-3-6 12:26:44 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 11:23 AM
搞到佢腸慢或停
約左今日九龍城睇doctor,可惜dr ma ...

dr ma放假????

佢唔係放星期五架咩?

再唔係你就BOOK紅磡啦!
Daniel823 2012-3-6 12:34:52 PM
明日媽 發表於 2012-3-6 12:26 PM
dr ma放假????

佢唔係放星期五架咩?

約左今日4:45紅磡..
你曾經有無試過我昨晚既情況呀?...受驚後既兔兔原來個轉變可以咁大...
可否分享下你既經驗??
明日媽 2012-3-6 12:51:41 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 12:34 PM
你曾經有無試過我昨晚既情況呀?...受驚後既兔兔原來個轉變可以咁大...
可否分享下你 ...

我唯一試過一次,亦只有一次,就係嗰次,BB離開咗我
不過佢係因為CANCER惡化到去肺部。
如果你話受驚的話,我屋企個女一般都係驚半日到,之後佢又無嘢咁食食食~
如果你個隻成晚唔食就真係有啲問題,最好都你睇醫生~
呢排好多兔兔病咗,所以你都要小心啲~
wesky 2012-3-6 12:55:09 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 12:34 PM
可否分享下你 ...

受驚有可能令腸郁得慢,繼而腸停
Daniel823 2012-3-6 02:35:55 PM
wesky 發表於 2012-3-6 12:55 PM
受驚有可能令腸郁得慢,繼而腸停

唉......我真係一個失敗既主人...攪到佢咁...希望一陣番到屋企接佢睇醫生個陣唔好惡化啦
如果佢有咩事我會好唔安樂...
明日媽 2012-3-6 02:53:09 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 02:35 PM
唉......我真係一個失敗既主人...攪到佢咁...希望一陣番到屋企接佢睇醫生個陣唔好惡化啦
如果佢有咩事我 ...

你冷靜啲先啦!
未必關你事架!
可能佢本身有啲唔舒服呢?
睇下醫生點講先啦!
睇完醫生就同我地討論下
ccychoy 2012-3-6 07:12:18 PM
Daniel823 發表於 2012-3-6 11:23 AM
搞到佢腸慢或停
約左今日九龍城睇doctor,可惜dr ma ...

dr ma今個星期3同4先係度
Daniel823 2012-3-6 07:49:19 PM
明日媽 發表於 2012-3-6 02:53 PM
你冷靜啲先啦!
未必關你事架!
可能佢本身有啲唔舒服呢?

睇完了,醫生話佢胃脹,有空氣,所以無胃口食嘢。腸就ok。
打左幾支針,餵左草粉,依家佢呆呆滯滯咁。
有支針會另到佢好眼訓,等佢好好休息下。
聽日再覆疹。

快速發帖