奶茶媽 2012-3-8 06:44:48 PM
我兔兔都係呀
我估應該係因為食草少左食糧多左
dr gerry話我兔兔太瘦太輕
現階段要多餵糧
首要增加重量

但係一多餵糧
佢就少食草

可能係因為咁
奶茶媽 2012-3-9 04:05:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-9 12:45 AM
兔兔如果需要增加體重, 不一定是要食太多干糧, 其實可以給予多少許干糧, 并每天提供新鮮的蔬菜 (最好是3 ...

死啦, 我只係多餵左1日ZA
佢真係少食左草
便便都細左

我好擔心呀,
我今日冇餵糧,
佢都有食草,但的確食少左DD
唔知會唔會變返好?
奶茶媽 2012-3-9 04:08:05 PM
hamster1013 發表於 2012-3-8 11:53 PM
你係咪啱啱領養咗隻兔兔嗰個?

你兔兔幾大?  食緊咩草呀?

係呀,5-6個月啦
太細係咪唔食得菜??
我都係聽DR GERRY講所以先多餵左
點知搞成咁

早知應該問左先!!!!
奶茶媽 2012-3-10 10:08:23 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-10 12:07 PM
你好!

放心又唔死.......

好多謝你,佢啲便便有大粒返,但係並唔係十分靚,而且係呢一兩個鐘嘅所有便係細粒,隔多兩個鐘又全部大粒返,但不是一大一細咁,請問咁有冇問題?我而家都有餵糧,但真係唔敢餵多,因為佢有糧就明顯唔食草
奶茶媽 2012-3-11 11:20:07 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-10 10:21 PM
你只兔兔便便大粒返, 係件好事, 相信兔兔會續漸正常返!

但係有d疑問
如果佢係呢幾個鐘ge便係大粒
然後到下就ge便係好細粒
到佢再食d草之後
又變返大粒

雖說佢冇話一粒大一粒細
但是咁樣轉變法
我有d擔心,
請問咁樣是否有問題??
奶茶媽 2012-3-11 08:18:37 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-11 06:57 PM
唔好意思, 我唔係好明白你既意思, 你係指兔兔而家係有依個情況, 定係擔心有可能會敢樣.......

其實只要 ...

佢就係咁樣呀~~
行得走得
今日有食左好多草呀
呢2個鐘果批便便就好大粒
但過多4-5個鐘又細返

到夜晚果批又大返
時間唔係固定, 但係總有幾個鐘係細粒ge
到我開始擔心ge時候, 又正常返
呢幾日都係咁

佢而家飲食好正常
少量兔糧