1P 幣
仔仔好不滿新領養返黎既兔兔=.=""
分緊籠養中....
但仔仔放籠出黎走動既時候....
成日望住籠入面新領養既兔兔....仲有咬新兔兔既動作同咬佢個籠....
點樣可以令到仔仔冇咁嬲....冇咁抗拒=_="!
好明顯仔仔係好不滿....好唔鍾意
yingxbb 2012-4-11 06:17:02 PM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 04:05 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在 ...

真架?? ~ 我就係呢個情況AR~~
仔仔好想咬落去丫...><"!
等我去刨下文先又~~~><!"
yingxbb 2012-4-11 06:17:28 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-11 04:15 PM
因為我全屋都俾舊的兔兔走過,

就算到新地方,他們都想打架,

><唔係呱~~唔好啦~~~
yingxbb 2012-4-11 06:20:02 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 04:47 PM
如何介紹兔兔認識新同伴 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

讓交惡的兔子重修舊好 :  ...

多謝你丫~~~
要努力令佢地相親相愛...^^"~~
yingxbb 2012-4-11 06:28:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:26 PM
唔好客氣, 相信都係因為未習慣多左只新兔兔, 遲D可能會好D

你係咪兔協領養?  領養左邊只兔兔呀 ...

唔係AR~~係兔協申請左1次~失敗左...太多人申請..
之後去左愛護動物協會申請~~^v^"
yingxbb 2012-4-12 09:49:01 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:33 PM
明白, 有時同一只兔兔好多人申請 你領養既係邊種兔兔

賓尼兔~~
不過而家領養左第2隻...~都好開心~好鍾意~
yingxbb 2012-4-12 10:05:33 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 09:41 PM
終於放工 說一下我那時情況:

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜 ...

哇~~真係令我好感動~~
2隻囡囡有你照顧...一定可以好好的~~

琴晚花左D時間, 建設左1個新既空間...
足足用左4個幾鍾~比佢地相處....當時仔仔仲係好惡死....
囡囡就開始好驚好驚~唔敢行埋去....
跟住就試下餵菜菜比佢地食...坐埋一齊食....
開完餐之後~仔仔再惡過.....囡囡再驚過=.=~
4個鍾不斷重覆重覆~~~2隻都不時跺腳...-.-1個跺完到下1個...-.-"
最後都好夜啦...各自放回籠...

到到今朝...我放早餐比佢地...開住籠比佢地食完出黎走下...
仔仔食完出黎先....佢不斷係我琴日新建造既空間跳開心舞....不斷跳...好HAPPY咁...
到囡囡食完都出埋黎.....佢地係新空間互嗅.....((2隻都冇想打交既跡象))...
仔仔不斷追住囡囡..想UN囡囡-.-""
囡囡不斷走走走.....=.=""

我好開心丫....好似進步左一大步咁....
yingxbb 2012-4-12 04:45:29 PM
happyyuki 發表於 2012-4-12 03:26 PM
想UN囡囡 感情大躍進

HAHA....但係都失敗左...
不成功~~~
係咪代表左....開始FD....
yingxbb 2012-4-13 09:58:36 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:09 PM
開心咪好, 希望你既兔兔健健康康, 快快樂樂, 恩恩愛愛!

THS!@@"
但我想問呢....因為女女領養返黎已經一歲幾...
呢幾日留意佢...都唔識係廁所VV....
會唔會因為已經唔係兔BB...就教唔到佢VV架??

丫~我搵到資料啦..
年齡大小和訓練有關嗎?
年紀大的兔子,比年紀輕的兔子來得容易訓練。兔子的注意 力集中度和學習的技巧,是隨著年齡而增長的。如果你有一隻剛出生不久的小兔子,最好緊 盯著他。如果你決定要領養一隻年紀比較大的兔子,或是訓練年紀比大的兔子,放手去做吧!
yingxbb 2012-4-13 10:00:57 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-12 09:33 PM
不會 自己認為自己永遠都給不夠牠們想要的(因為我不是兔兔 沒辦法讀心)
我試過放牠們在中立地區 自己互想 ...

張相佢地好溫馨ar~~~>@<
因為女女唔鍾意比人抱....=.=" 每次想抱起佢...佢就走...
摸摸佢頭頭之後...再試下抱...又走-.-"
-.-""
yingxbb 2012-4-13 11:51:57 AM
yanyi 發表於 2012-4-13 10:57 AM
女女係你岩岩領養番黎果隻?
如果係,其實番屋企冇耐既兔兔唔鍾意俾人抱都係正常,
就好似你去識朋友,

好sweet丫....
真係每個兔主人同愛兔都有唔同既故事....
女女係岩岩領養個隻....
佢好鍾意我摸頭頭架....~~
同埋佢係籠入面見到我...都係好活潑咁4圍卜....
好想我留意佢咁....
等我比多D時間同佢溝通溝通~~~"
放佢出黎走..不斷4圍VV屎屎....霸地盤
不斷要洗地=.=!!!
yingxbb 2012-4-13 02:42:14 PM
yanyi 發表於 2012-4-13 12:32 PM
既然佢鍾意俾你摸頭姐係唔討厭你啦~
俾心機慢慢黎啦

-.-" 對電線1D興趣都冇咪幾好...
咁佢咪成日都痴住D塵-.-" 有冇阻止佢-.-!!

^_^"! 我黎緊有好多野做AR...
1) 教女女VV...
2) 比多D時間陪女女...等佢接受我...
3) 等仔仔女女做朋友

yingxbb 2012-4-17 10:00:23 AM

附上仔仔囡囡溫馨照.....
yingxbb 2012-4-18 10:18:27 AM
threefour 發表於 2012-4-17 11:23 PM
So sweet ....我對兔兔都好恩愛呢!(雖然兩個都是男孩),四四好錫哥哥三三,時常替三三清潔 ...

@@! haha....好鍾意睇佢地互LAM....~^V^"

快速發帖