1P 幣
仔仔好不滿新領養返黎既兔兔=.=""
分緊籠養中....
但仔仔放籠出黎走動既時候....
成日望住籠入面新領養既兔兔....仲有咬新兔兔既動作同咬佢個籠....
點樣可以令到仔仔冇咁嬲....冇咁抗拒=_="!
好明顯仔仔係好不滿....好唔鍾意
深紅蒼月 2012-4-11 04:05:12 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在中立地方相處教得很詳細現在蒂娜絲喜歡她多過我
kwan104kwan 2012-4-11 04:15:29 PM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 04:05 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在 ...

因為我全屋都俾舊的兔兔走過,

就算到新地方,他們都想打架,

所以兩隻兔兔一齊三個月都未夾到!
深紅蒼月 2012-4-11 04:34:34 PM
我當時是放在大脾
all_loving_it 2012-4-11 04:47:30 PM
如何介紹兔兔認識新同伴 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

讓交惡的兔子重修舊好 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html
yingxbb 2012-4-11 06:17:02 PM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 04:05 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在 ...

真架?? ~ 我就係呢個情況AR~~
仔仔好想咬落去丫...><"!
等我去刨下文先又~~~><!"
yingxbb 2012-4-11 06:17:28 PM
kwan104kwan 發表於 2012-4-11 04:15 PM
因為我全屋都俾舊的兔兔走過,

就算到新地方,他們都想打架,

><唔係呱~~唔好啦~~~
yingxbb 2012-4-11 06:20:02 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 04:47 PM
如何介紹兔兔認識新同伴 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

讓交惡的兔子重修舊好 :  ...

多謝你丫~~~
要努力令佢地相親相愛...^^"~~
all_loving_it 2012-4-11 06:26:35 PM
yingxbb 發表於 2012-4-11 06:20 PM
多謝你丫~~~
要努力令佢地相親相愛...^^"~~

唔好客氣, 相信都係因為未習慣多左只新兔兔, 遲D可能會好D

你係咪兔協領養?  領養左邊只兔兔呀
yingxbb 2012-4-11 06:28:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:26 PM
唔好客氣, 相信都係因為未習慣多左只新兔兔, 遲D可能會好D

你係咪兔協領養?  領養左邊只兔兔呀 ...

唔係AR~~係兔協申請左1次~失敗左...太多人申請..
之後去左愛護動物協會申請~~^v^"
all_loving_it 2012-4-11 06:33:58 PM
yingxbb 發表於 2012-4-11 06:28 PM
唔係AR~~係兔協申請左1次~失敗左...太多人申請..
之後去左愛護動物協會申請~~^v^" ...

明白, 有時同一只兔兔好多人申請 你領養既係邊種兔兔
深紅蒼月 2012-4-11 09:41:26 PM

終於放工 說一下我那時情況:

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜縮在一角 那我準備晚餐(兔糧) 但我還是望往他們 蒂娜絲跳上去莉莎娜平時睡覺的草鞋 莉莎娜立即撲過去 我見到立即抱起蒂娜絲 按往莉莎娜 結果就給咬到手指 當時流血 我一邊止血 一邊按撫她們  等2隻心情平復回我先去看醫生(打針)(事後先知道兔子是有領域而又可以群居性動物)之後反省了
這件事之後只要我抱近蒂娜絲接近蘢(莉莎娜的家) 對方就好像瘋了 用下巴來抹蘢(示意這是我的東西) 有次想我抱往接近 突然出口咬 幸好當時莉莎娜在蘢入邊 我和蒂娜絲都縮得快 之後都問過有養的人說 二隻都是女很難可以一起(有人說是最難組合) 之後一次看了兔恊網誌說要中立地方 我把2隻放在大腿(不是合起來)上先不準他們有任何接觸 等她們乖乖地伏在我的大腿 之後看她們反應 二隻都可以不動就慢慢把大腿合起來
當時我2隻還是不動(伏在我大腿) 所以我開始計時5分鐘後分開她們 各自放回自己的家 之後一小時後再來這次時間是10分鐘 之後有分開 再1小時後就15分鐘 都沒抗拒(還是伏在我腿)之後我先放T草/A草進蒂娜絲的蘢(新的兔子家)讓他們一起吃 他們自那次之後就不打架 現在2隻還往在一起 (以上參考) 不過我2隻性格一隻惡一隻溫柔 如果2隻都很喜歡打架 可能用不到
happyyuki 2012-4-12 01:37:58 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 09:41 PM
終於放工 說一下我那時情況:

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜 ...

嘩!! 我感覺到你為左兩隻兔兔放左好多心機!
放係大脾教囡既方法真係好利害!!!!!!

希望仔仔同新兔兔快D做到朋友仔*
深紅蒼月 2012-4-12 09:11:17 AM
happyyuki 發表於 2012-4-12 01:37 AM
嘩!! 我感覺到你為左兩隻兔兔放左好多心機!
放係大脾教囡既方法真係好利害!!!!!!

因為本來就是想他們一起吃 玩 睡 而且覺得如果是群居性 可能以為對方是來搶走我的東西{往地方/食物 兔爸爸/媽媽的愛)要努力化解 對方是沒惡意
yingxbb 2012-4-12 09:49:01 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:33 PM
明白, 有時同一只兔兔好多人申請 你領養既係邊種兔兔

賓尼兔~~
不過而家領養左第2隻...~都好開心~好鍾意~

快速發帖