1P 幣
仔仔好不滿新領養返黎既兔兔=.=""
分緊籠養中....
但仔仔放籠出黎走動既時候....
成日望住籠入面新領養既兔兔....仲有咬新兔兔既動作同咬佢個籠....
點樣可以令到仔仔冇咁嬲....冇咁抗拒=_="!
好明顯仔仔係好不滿....好唔鍾意
yingxbb 2012-4-12 10:05:33 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-11 09:41 PM
終於放工 說一下我那時情況:

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜 ...

哇~~真係令我好感動~~
2隻囡囡有你照顧...一定可以好好的~~

琴晚花左D時間, 建設左1個新既空間...
足足用左4個幾鍾~比佢地相處....當時仔仔仲係好惡死....
囡囡就開始好驚好驚~唔敢行埋去....
跟住就試下餵菜菜比佢地食...坐埋一齊食....
開完餐之後~仔仔再惡過.....囡囡再驚過=.=~
4個鍾不斷重覆重覆~~~2隻都不時跺腳...-.-1個跺完到下1個...-.-"
最後都好夜啦...各自放回籠...

到到今朝...我放早餐比佢地...開住籠比佢地食完出黎走下...
仔仔食完出黎先....佢不斷係我琴日新建造既空間跳開心舞....不斷跳...好HAPPY咁...
到囡囡食完都出埋黎.....佢地係新空間互嗅.....((2隻都冇想打交既跡象))...
仔仔不斷追住囡囡..想UN囡囡-.-""
囡囡不斷走走走.....=.=""

我好開心丫....好似進步左一大步咁....
happyyuki 2012-4-12 03:26:20 PM
想UN囡囡 感情大躍進
yingxbb 2012-4-12 04:45:29 PM
happyyuki 發表於 2012-4-12 03:26 PM
想UN囡囡 感情大躍進

HAHA....但係都失敗左...
不成功~~~
係咪代表左....開始FD....
all_loving_it 2012-4-12 07:09:59 PM
yingxbb 發表於 2012-4-12 09:49 AM
賓尼兔~~
不過而家領養左第2隻...~都好開心~好鍾意~

開心咪好, 希望你既兔兔健健康康, 快快樂樂, 恩恩愛愛!
深紅蒼月 2012-4-12 09:33:12 PM
yingxbb 發表於 2012-4-12 10:05 AM
哇~~真係令我好感動~~
2隻囡囡有你照顧...一定可以好好的~~

不會 自己認為自己永遠都給不夠牠們想要的(因為我不是兔兔 沒辦法讀心)
我試過放牠們在中立地區 自己互想認識 結果是莉莎娜嗅蒂娜絲 當然又是出口 蒂娜絲當然又是跳起狂奔 所以我先想到要2隻趴往不動 等大家都不用怕對方(最怕的是我 完全打醒精神)

現在我頭像那張就是當天友好証明 一天就成為好朋友
yingxbb 2012-4-13 09:58:36 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:09 PM
開心咪好, 希望你既兔兔健健康康, 快快樂樂, 恩恩愛愛!

THS!@@"
但我想問呢....因為女女領養返黎已經一歲幾...
呢幾日留意佢...都唔識係廁所VV....
會唔會因為已經唔係兔BB...就教唔到佢VV架??

丫~我搵到資料啦..
年齡大小和訓練有關嗎?
年紀大的兔子,比年紀輕的兔子來得容易訓練。兔子的注意 力集中度和學習的技巧,是隨著年齡而增長的。如果你有一隻剛出生不久的小兔子,最好緊 盯著他。如果你決定要領養一隻年紀比較大的兔子,或是訓練年紀比大的兔子,放手去做吧!
yingxbb 2012-4-13 10:00:57 AM
深紅蒼月 發表於 2012-4-12 09:33 PM
不會 自己認為自己永遠都給不夠牠們想要的(因為我不是兔兔 沒辦法讀心)
我試過放牠們在中立地區 自己互想 ...

張相佢地好溫馨ar~~~>@<
因為女女唔鍾意比人抱....=.=" 每次想抱起佢...佢就走...
摸摸佢頭頭之後...再試下抱...又走-.-"
-.-""
yanyi:) 2012-4-13 10:57:51 AM
yingxbb 發表於 2012-4-13 10:00 AM
張相佢地好溫馨ar~~~>@<
因為女女唔鍾意比人抱....=.=" 每次想抱起佢...佢就走...
摸摸佢頭頭之後...再試 ...

女女係你岩岩領養番黎果隻?
如果係,其實番屋企冇耐既兔兔唔鍾意俾人抱都係正常,
就好似你去識朋友,
開頭握手你會冇問題,
但人地話要抱你你都走啦~
當然唔排除有d兔兔真係唔鍾意俾人抱既,
不過因為同你未熟唔俾抱同唔鍾意俾人抱係兩回事~

我呠呠養左年幾,
一開頭真係彩我都傻-_-
係籠度摸就冇問題lum哂,
一抱出黎?3分鐘唔洗就大大啖咬
我一直覺得,
唉你唔想俾我抱咁算啦..
跟住就俾佢番入籠,
我都有諗過佢係咪唔鍾意我架,
但係我見佢係籠又成日搵我要我摸架喎,
咁咪下定決心咬都唔俾佢入籠xd
係咁同佢傾計,係咁摸下個頭仔~
加上絕左育共渡完一次難關~
宜家,一抱出黎係咁錫我
真係lum鬼死我

冇兔仔係唔鍾意俾人錫架.
俾多d心機等佢地慢慢去信任你.
咁就好sweet架喇
yingxbb 2012-4-13 11:51:57 AM
yanyi 發表於 2012-4-13 10:57 AM
女女係你岩岩領養番黎果隻?
如果係,其實番屋企冇耐既兔兔唔鍾意俾人抱都係正常,
就好似你去識朋友,

好sweet丫....
真係每個兔主人同愛兔都有唔同既故事....
女女係岩岩領養個隻....
佢好鍾意我摸頭頭架....~~
同埋佢係籠入面見到我...都係好活潑咁4圍卜....
好想我留意佢咁....
等我比多D時間同佢溝通溝通~~~"
放佢出黎走..不斷4圍VV屎屎....霸地盤
不斷要洗地=.=!!!
yanyi:) 2012-4-13 12:32:14 PM
yingxbb 發表於 2012-4-13 11:51 AM
好sweet丫....
真係每個兔主人同愛兔都有唔同既故事....
女女係岩岩領養個隻....

既然佢鍾意俾你摸頭姐係唔討厭你啦~
俾心機慢慢黎啦

我個女都係一出到黎就圍住我對鞋便便-_-
不過佢最大既優點係對電線1d興趣都冇.
最大既缺點係鍾意同塵做朋友.唔多塵地方都唔去-_-
yingxbb 2012-4-13 02:42:14 PM
yanyi 發表於 2012-4-13 12:32 PM
既然佢鍾意俾你摸頭姐係唔討厭你啦~
俾心機慢慢黎啦

-.-" 對電線1D興趣都冇咪幾好...
咁佢咪成日都痴住D塵-.-" 有冇阻止佢-.-!!

^_^"! 我黎緊有好多野做AR...
1) 教女女VV...
2) 比多D時間陪女女...等佢接受我...
3) 等仔仔女女做朋友

yanyi:) 2012-4-13 02:50:31 PM
yingxbb 發表於 2012-4-13 02:42 PM
-.-" 對電線1D興趣都冇咪幾好...
咁佢咪成日都痴住D塵-.-" 有冇阻止佢-.-!!

咁又唔會成日痴住d塵既..
係佢入去哩d地方之前我會阻止佢= =

教個女vv我都教緊~_~
之前太寵佢又懶教~
宜家絕完育決定搞搞佢
all_loving_it 2012-4-14 04:04:12 AM
yingxbb 發表於 2012-4-13 09:58 AM
THS!@@"
但我想問呢....因為女女領養返黎已經一歲幾...
呢幾日留意佢...都唔識係廁所VV....

其實兔兔會5會可以完全成功訓練佢去廁所, 係因兔而異, 有D兔兔好有個性, 5會按你要求去做, 佢要all就all, 如果遇到依個情況, 你可以做既只有耐心同包容

我而家養既兔兔有年紀大, 一樣可以成功令佢識去廁所大小異便, 亦有經過年多時間仍未學識 (長公主), 兔兔周圍尿尿除左因為霸地盆以外, 其實有可能係其它原因

1) 對所在環境安全感不足, 想藉住自己既尿味增強安全感 (所以訓練兔兔去廁所, 如果兔兔做5到, 絕不能夠用打罵既方式, 之前有兔友提過因為兔兔5識去廁所試過打過鬧過, 但都無用) 只會令情況更差, 而且5好做打兔兔如此不要得既行為, 做依種行為既人比因為仔女測驗5係滿分而鬧仔女既父母更離譜

2) 兔兔關節有問題, 對跳上較高既廁所有困難

3) 兔兔有腳蒼/腳底皮膚病, 而廁所上有格網, 兔兔企上廁所網格覺得5舒服

用多D時間同耐心, 不竟要兔兔學識去廁所係我地既期望, 如果真係最終訓練5成功, 兔兔亦無做錯任何事, 就只好繼續開開心心不停洗地, 當為一種娛樂

yingxbb 2012-4-17 10:00:23 AM

附上仔仔囡囡溫馨照.....
threefour 2012-4-17 11:23:54 PM 來自手機
yingxbb 發表於 2012-4-17 10:00 AM
附上仔仔囡囡溫馨照.....

So sweet ....我對兔兔都好恩愛呢!(雖然兩個都是男孩),四四好錫哥哥三三,時常替三三清潔

快速發帖