1P 幣
果層格板啲洞細過啲屎,
兔兔成日踩屎
但是再大一點的只有鐵絲網
我又不想用
但又不想不用板
有什麼方法嗎??
pillow.ma 2012-4-13 02:36:58 PM
你幾耐清一次廁所?
不如試下卡啦卡啦咁界大D個膠網格
貓仔兔 2012-4-13 06:12:13 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-12 09:18 PM
你今日係咪同兔兔睇醫生, 有無大礙呀?

唉...唔好提,本來已經攞左半日假諗住到一點即走,點知突然爆單傑野,我老細即刻叫我咪走,跟日西至閃得做到夜晚9點幾至走得(我份工性質係咁,都習慣喇),結果要改期去到下星期四至有得睇...唉...不過而家keep住同佢擦藥同換左setting佢都無再惡化,我都無咁驚,我仲諗住尋日會見到三三呢!
threefour 2012-4-13 06:32:14 PM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-4-13 06:12 PM
唉...唔好提,本來已經攞左半日假諗住到一點即走,點知突然爆單傑野,我老細即刻叫我咪走,跟日西至閃得 ...

Oh...昨天很多兔兔看病!三三情況不太好,打了兩枝針,現在要冇限量食草粉加菜,另有三款藥,兩星期後再覆診,dr.Ma話若果三三情況再差,就要返去急診
貓仔兔 2012-4-13 06:49:14 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:23 PM
太好啦!  兔兔既健康, 係我地既福氣!

都要多謝你嘅提建呢!嘻嘻...
貓仔兔 2012-4-13 06:49:46 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:23 PM
太好啦!  兔兔既健康, 係我地既福氣!

都要多謝你嘅提議呢!嘻嘻...
貓仔兔 2012-4-13 06:55:59 PM 來自手機
threefour 發表於 2012-4-13 06:32 PM
Oh...昨天很多兔兔看病!三三情況不太好,打了兩枝針,現在要冇限量食草粉加菜,另有三款藥,兩星期後再 ...

真係陰公呀...你同三三都要加油呀!三三係一隻可愛嘅賓尼,我尋日好想見下佢,摸下佢頭仔架!哈哈...
奶茶媽 2012-4-13 07:31:22 PM
pillow.ma 發表於 2012-4-13 02:36 PM
你幾耐清一次廁所?
不如試下卡啦卡啦咁界大D個膠網格

一日三次
其實日頭係冇問題架
因為我係大部份時間都望住佢
我訓左之後就出事啦!
我用ge 係長方toilet
已經係買果度最大個ge一個
我用jolly 簡易籠, 放係corner
佔左大部份闊度,留返條" la "
我諗換個6角會好d

至於墊料, 我係放好多架
唔識形容, 總之就唔係一層兩層啦~
但都不敵夜間流量.....
可能因為佢大部份ge屎都係係toilet all
唔知關唔關事...
我諗換過種墊料都好
有冇人有介紹?
之前用過oxbow, 日間幾好冇問題
又是晚上出事

ps: 其實我而家已經冇用個格啦
事關佢今日食完藥肚all
而家逼佢飲左益生菌水
已經冇事了, dr ma都話不用擔心
但係我今晚訓前都係會加返個格

另外, 真係好沮喪
佢明明已經識得去廁所
但果日係床上vv後,唔知係咪太爽
而家又周圍all啦= =......................
help
奶茶媽 2012-4-13 07:33:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 07:06 PM
我跟你個方法都無事,而且兔腳好乾爽呢!

你用什麼beddings?
happyyuki 2012-4-13 07:49:38 PM
Dylan 發表於 2012-4-12 11:07 AM
你用緊咩墊材呀
bunny 係比較多尿尿既
木砂比較吸水, 遇水會變粉, 上面再放大片木槺, 而木槺可以減少對腳仔 ...

bb媽可唔可以分享下木砂同木康既牌子呀? 同埋係邊到買到?

我而家係用緊alex既3角兔廁, 仲有用個格仔網*都怕對忌廉賓既腳仔唔好*
我用開back-2-nature 既環保紙砂, 而家轉左breedercelct? (有貓樣) 有隻環保紙砂
佢都好多尿多屎架 (果日body check dr ma 一摸佢個肚仔就話: 嘩, 呢隻big eater黎架wor)
所以廁所日日換, 真係遲幾個鍾已經水浸*!! 所以唔敢拎起個網怕佢溼腳仔

用完back-2-nature 想轉木粒果d架(因為之前爬文d 兔友話木粒係最吸味),
但去pet shop問, 佢係咁話環保紙砂係最好....*又話冇木粒...
我都想搵個好方法可以唔用網

貓仔兔 2012-4-13 10:15:13 PM 來自手機
997134 發表於 2012-4-13 07:31 PM
一日三次
其實日頭係冇問題架

晚間流量...好好笑呀!!!
咁dr.ma有無講點解會肚痾呀???
一日換三次真係好誇張呀!
我係用oxbow麥草粒放三份一滿,其餘放carefresh natural放多三份一咁(要壓實),我隻係獅子兔,一日換兩次咁囉...
all_loving_it 2012-4-13 10:30:29 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-13 10:15 PM
晚間流量...好好笑呀!!!
咁dr.ma有無講點解會肚痾呀???
一日換三次真係好誇張呀!

我同你一樣, 總理日日食好多飲好多, 草4種無限量, 糧1匙, 菜3種500g, 飲水450ml外加補給品, 藥草, 益生菌, 便便尿尿超多, 係用長方型大廁所, 同你一樣係1/3墊材, 都無水浸

如果墊材足夠, 無可能會有水浸情況, 因為兔兔既尿尿便便量係固定, 5會增加墊材, 尿就跟住增加
all_loving_it 2012-4-13 10:31:14 PM
一日三次
其實日頭係冇問題架

如果墊材足夠, 無可能會有水浸情況, 因為兔兔既尿尿便便量係固定, 5會增加墊材, 尿就跟住增加
Dylan 2012-4-14 02:22:18 PM
happyyuki 發表於 2012-4-13 07:49 PM
bb媽可唔可以分享下木砂同木康既牌子呀? 同埋係邊到買到?

我而家係用緊alex既3角兔廁, 仲有用個 ...

佢無朩粒咪話紙粒好囉
朩粒唔只吸味重好吸水 tim
Cat's Best 40lb 比較化算 q-pet  有得賣
木槺係 Aspen 兔協有點兩種要買大片個隻,兔兔會掛到成面都係細片既木槺
你舖一層厚厚既木砂上面再舖一層厚厚既朩槺咪可以一曰清理一次 lor
我都係一曰清理一次就可以,不過 Alex 三角廁太淺,manukau 大三角先夠深,我有一個多你要唔要我送比你
Dylan 2012-4-14 03:07:55 PM
一日三次
其實日頭係冇問題架

唔係呀! 佢係頼尿呀!因為兔兔食唔D藥無胃口又唔開心所以周圍頼尿
停藥之後就唔會再周圍頼尿嫁喇
Dylan 2012-4-14 03:10:00 PM
一日三次
其實日頭係冇問題架

你依家用緊咩墊材呀!?

快速發帖