1P 幣
果層格板啲洞細過啲屎,
兔兔成日踩屎
但是再大一點的只有鐵絲網
我又不想用
但又不想不用板
有什麼方法嗎??
all_loving_it 2012-4-11 06:36:42 PM
兔兔用緊邊款廁所?
奶茶媽 2012-4-11 09:31:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:36 PM
兔兔用緊邊款廁所?

沒有牌子的
在mini zoo買
粉紅色長方形
膠格
all_loving_it 2012-4-11 09:47:37 PM
997134 發表於 2012-4-11 09:31 PM
沒有牌子的
在mini zoo買
粉紅色長方形

你不如將個廁格拎走, 淨放墊料
奶茶媽 2012-4-11 10:02:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 09:47 PM
你不如將個廁格拎走, 淨放墊料

我就係唔想咁做
唔想佢直接掂到d 墊料
始終我無論夜晚換左新, 加幾多都好
第朝一起身都係會勁多尿,差d水浸
佢真係好痾得
就算唔浸, 佢成日踩係吸左屎尿ge木粒上面都唔太好吧...

排除左呢個方法,所以我想知有冇d咩腳墊呀~ 膠板之類ge野岩用得黎又唔會傷腳~
因佢而家成日d屎都"郎"係面, 佢又踩上去踩爛哂d屎,
之後又跳上床, 又通屋跑
行行下都見到屎ge碎片
all_loving_it 2012-4-11 10:23:21 PM
997134 發表於 2012-4-11 10:02 PM
我就係唔想咁做
唔想佢直接掂到d 墊料

如果長時間用膠墊, 對腳仔一定有影響, 因為腳仔跟間隔網一定有磨擦, 長久以來會令腳板甩毛, 如果有腳怎或腳蒼, 會因為摩擦令腳蒼有傷, 令病情惡化
奶茶媽 2012-4-11 10:25:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-11 10:23 PM
如果長時間用膠墊, 對腳仔一定有影響, 因為腳仔跟間隔網一定有磨擦, 長久以來會令腳板甩毛, 如果有腳怎或 ...

唉, 真係難解決
all_loving_it 2012-4-11 10:29:16 PM
997134 發表於 2012-4-11 10:02 PM
我就係唔想咁做
唔想佢直接掂到d 墊料

我之前廁所有用隔網, 不過, 最近考慮到如果很多時兔兔去廁所都一定會對腳仔健康有問題, 所以已經拎走無錯

而籠本身既膠腳墊, 我之前都有用, 但而家已經改為用膠板代替

應該5會加幾多墊材都水浸
花芝媽 2012-4-11 10:49:36 PM
用磨紙紙磨大D 最尾個幾個窿得唔得...   靜係磨大佢屙屎屎會掉落既位
Dylan 2012-4-12 11:07:34 AM
你用緊咩墊材呀
bunny 係比較多尿尿既
木砂比較吸水, 遇水會變粉, 上面再放大片木槺, 而木槺可以減少對腳仔既壓力
bB 一直係都用網網厠同豬仔板兔籠, 敢就衰咗咧
腳仔甩毛毛又紅紅地
所以換咗個無網既
木砂 + 木槺 it's work
貓仔兔 2012-4-12 12:12:03 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-4-11 10:29 PM
我之前廁所有用隔網, 不過, 最近考慮到如果很多時兔兔去廁所都一定會對腳仔健康有問題, 所以已經拎走無錯 ...

我初頭都唔想兔兔掂到啲墊料,佢又多走動,以為會無事,結果佢隻腳仔就中左招喇,其實水浸到咁,係咪落唔夠墊料定個厠所太細負擔唔到呢?因為賓尼大隻,相對會多屎尿,我而家除左拿走網底,仲用兩個厠所,一高一低,因為兔愛乾淨,佢會跳上高個厠所,然後突個pat pat出黎尿尿,另因草架放高嗰個厠所旁,所以我剪左塊細嘅vedbed放喺近草架位置,等兔企得舒服啲!^^
all_loving_it 2012-4-12 07:04:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 12:12 PM
我初頭都唔想兔兔掂到啲墊料,佢又多走動,以為會無事,結果佢隻腳仔就中左招喇,其實水浸到咁,係咪落唔 ...

我無997134所提及既水浸問題, 總理好大只, 一樣食超多, 有勁多尿尿同便便都無事, 而且仲好干淨, 其實本來夕兔就5應該踩類似網格既野, 只係而家多人用, 不過, 係外國完全5會用有網格既野, 只會用平底, 兔協有好多兔兔5識去廁所, 直接係籠解決, 一樣無事, 但如果係踩網格就反而有問題

貓仔兔 2012-4-12 07:06:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:04 PM
我無997134所提及既水浸問題, 總理好大只, 一樣食超多, 有勁多尿尿同便便都無事, 而且仲好干淨, 其實本來 ...

我跟你個方法都無事,而且兔腳好乾爽呢!
all_loving_it 2012-4-12 07:23:30 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 07:06 PM

太好啦!  兔兔既健康, 係我地既福氣!
all_loving_it 2012-4-12 09:18:10 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 07:06 PM

你今日係咪同兔兔睇醫生, 有無大礙呀?

快速發帖