all_loving_it 2012-4-11 06:36:42 PM
兔兔用緊邊款廁所?
all_loving_it 2012-4-11 09:47:37 PM
997134 發表於 2012-4-11 09:31 PM
沒有牌子的
在mini zoo買
粉紅色長方形

你不如將個廁格拎走, 淨放墊料
all_loving_it 2012-4-11 10:23:21 PM
997134 發表於 2012-4-11 10:02 PM
我就係唔想咁做
唔想佢直接掂到d 墊料
始終我無論夜晚換左新, 加幾多都好

如果長時間用膠墊, 對腳仔一定有影響, 因為腳仔跟間隔網一定有磨擦, 長久以來會令腳板甩毛, 如果有腳怎或腳蒼, 會因為摩擦令腳蒼有傷, 令病情惡化
all_loving_it 2012-4-11 10:29:16 PM
997134 發表於 2012-4-11 10:02 PM
我就係唔想咁做
唔想佢直接掂到d 墊料
始終我無論夜晚換左新, 加幾多都好

我之前廁所有用隔網, 不過, 最近考慮到如果很多時兔兔去廁所都一定會對腳仔健康有問題, 所以已經拎走無錯

而籠本身既膠腳墊, 我之前都有用, 但而家已經改為用膠板代替

應該5會加幾多墊材都水浸
all_loving_it 2012-4-12 07:04:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 12:12 PM
我初頭都唔想兔兔掂到啲墊料,佢又多走動,以為會無事,結果佢隻腳仔就中左招喇,其實水浸到咁,係咪落唔 ...

我無997134所提及既水浸問題, 總理好大只, 一樣食超多, 有勁多尿尿同便便都無事, 而且仲好干淨, 其實本來夕兔就5應該踩類似網格既野, 只係而家多人用, 不過, 係外國完全5會用有網格既野, 只會用平底, 兔協有好多兔兔5識去廁所, 直接係籠解決, 一樣無事, 但如果係踩網格就反而有問題

all_loving_it 2012-4-12 07:23:30 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 07:06 PM
我跟你個方法都無事,而且兔腳好乾爽呢!

太好啦!  兔兔既健康, 係我地既福氣!
all_loving_it 2012-4-12 09:18:10 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-12 07:06 PM
我跟你個方法都無事,而且兔腳好乾爽呢!

你今日係咪同兔兔睇醫生, 有無大礙呀?
all_loving_it 2012-4-13 10:30:29 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-13 10:15 PM
晚間流量...好好笑呀!!!
咁dr.ma有無講點解會肚痾呀???
一日換三次真係好誇張呀!

我同你一樣, 總理日日食好多飲好多, 草4種無限量, 糧1匙, 菜3種500g, 飲水450ml外加補給品, 藥草, 益生菌, 便便尿尿超多, 係用長方型大廁所, 同你一樣係1/3墊材, 都無水浸

如果墊材足夠, 無可能會有水浸情況, 因為兔兔既尿尿便便量係固定, 5會增加墊材, 尿就跟住增加
all_loving_it 2012-4-13 10:31:14 PM
997134 發表於 2012-4-13 07:31 PM
一日三次
其實日頭係冇問題架
因為我係大部份時間都望住佢

如果墊材足夠, 無可能會有水浸情況, 因為兔兔既尿尿便便量係固定, 5會增加墊材, 尿就跟住增加
all_loving_it 2012-4-14 07:50:45 PM
997134 發表於 2012-4-14 06:10 PM
我冇話過尿跟住增加
我想講ge係
我朝早起身換1次

不好意思, 可能是我誤解了你的意思, 因為我之前見你說無論加幾多墊料都好, 第2天都會水浸, 所以,我先至敢講!  很抱歉!

快速發帖