6/5***

潛左水幾日 .....因為忙於照顧兔兔~_~
雲尼拿留左3日院之後
尋日就可以帶佢返屋企啦
情況都有好轉
開始食返草....DR.MA話要等佢慢慢復原~~~
要食多7日藥...

星期6我DAYOFF所以就代兔爸帶佢出去
DR.MA問我想吾想陪佢一陣
我緊系話陪啦..

嗚 原來留院好慘的
好心痛呀><

(E..我UPDATE吾到相-.-佢話我張相太大? =0=)

隻衰豬唔食野..28號已經睇左DR MA!
比左D草粉+藥佢食 ;
只不過我地餵左幾日佢都冇好轉
D 便便仲愈黎愈細粒.
今日再睇DR.MA
要吊鹽水 ...陰公...
如果冇好轉要留院TIM...但留院係咪冇人睇住佢LOR?!
隻囡囡好細膽架!

唉好擔心....

Dylan 2012-5-8 02:41:20 PM
mizumi 發表於 2012-5-8 01:26 PM
西生菜兔兔唔食得, 其他生菜都可以, 例如: 唐生菜, 羅馬生菜, 紅葉生菜之類
我兔豬鐘意食羅馬生菜, {:3_9 ...

紅葉既菜,唔好比太多兔兔食,因為鐵質太重,兔兔腸胃消化唔到.過多鐵質會加大對肝腎既負荷.
我囡囡都好中意食羅馬生菜架,我揀深綠色既,好甜(其實係自己中意食)
Dylan 2012-5-8 02:53:49 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 02:21 PM
WA 睇黎我要去CITYSUPER買盆栽種先得LA!
因為我住果頭冇CITYSUPER 架><
...

其實香草除咗食落肚之外,點香薰油都好有效架
KathyChan 2012-5-8 02:54:45 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 01:04 PM
比人食果d食品級數,你可以

city super有新鮮,藥材舖有亁燥既

-0-! 點解你地知咁多既...係邊度睇返黎架..?
睇黎我都要惡補一下啦~><
我想問如果係藥材舖買左d亁燥既返黎,就咁比佢食?
怕唔怕唔乾淨架...?
Dylan 2012-5-8 03:37:36 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 02:54 PM
我想問如果係藥材舖 ...

我平時睇有關飲食,香草,中草藥,病理既書,報紙,期刊,問問問中醫師,醫生,Dr Ma好好人,不厭其煩,有問必笞.
因為一家大細既起居飲食,都起我手上,所以我就越睇越多lor
如果你重想知道其他香草既資料,我可以話你知架
KathyChan 2012-5-8 03:42:13 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 03:37 PM
我平時睇有關飲食,香草,中草藥,病理既書,報紙,期刊,問問問中醫師,醫生,Dr Ma好好人,不厭其 ...

WA ,好啊好啊 要跟你學下野先得...!!!  
不如交換FB再慢慢傾啊? 
Dylan 2012-5-8 03:42:20 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 02:54 PM

其實果d係比人食既,唔乾淨極都有限,等如兔兔既草,你都唔會洗咗先比佢食啦,我覺得d草重污糟
Dylan 2012-5-8 03:51:23 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 03:42 PM
WA ,好啊好啊 要跟你學下野先得...!!!  
不如交換FB再慢慢傾啊?  ...

好呀PM咗你
all_loving_it 2012-5-8 05:06:06 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 10:33 AM
包芥菜 / 大頭菜係十字花科,兔兔食咗會有gas;而淺綠色蔬菜如娃娃菜都唔好
荷蘭芹鈣含量高,不適合膀 ...

只要5超出之前所講份量係無問題, 我已經睇過好多資料, 亦問左醫生, TIGER應該5會有講錯LOR
Dylan 2012-5-8 05:08:25 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 03:38 AM
渣蔬菜汁用針筒餵係對5肯食蔬菜或生病期間既兔兔既方法

兔兔每日每公斤飲水量為100ml, 如果兔兔飲水量不 ...

甜野同南瓜都好濕架
all_loving_it 2012-5-8 05:48:57 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 12:52 PM
生菜屬於十字花科 (cruciferous vegetables)

生菜, 5係十字花科

別名 :  萵苣、千金菜, 唐生菜, 英文阿稱 :  Chinese lettuce, 係香港為左同西生菜區分, 所以又叫唐生菜, 係菊科植物
Dylan 2012-5-8 06:03:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 05:48 PM
生菜, 5係十字花科

別名 :  萵苣、千金菜, 唐生菜, 英文阿稱 :  Chinese lettuce, 係香港為左同西生菜區 ...

Oh yes lettuce is an angiosperms
all_loving_it 2012-5-8 06:50:00 PM

如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質, 而且草藥干燥既過程中有經過防腐處理, 部份更有應用到硫黃同重金屬既藥劑, 若未經浸洗比兔兔食用, 係非常之危險, 因為當中硫黃同重金屬藥劑係有害物質, 有毒素, 直接比兔兔食, 等同將有害物質送到兔兔口中, 兔兔食用之後, 身體入面所殘留既毒素, 就變為肝腎既負擔, 對肝腎做成永久性損害, 亦係兔兔無法承受, 當依d有害物質吸收到一個程度, 再無法分解, 就會引致肝腎病

所以比兔兔食用之前一定最少要浸泡兩個鐘, 再徹底清洗, 如果直接比兔兔食, 比你係街市買棵菜返黎完全5浸5洗直接比兔兔食更危險

另牧草既制作過程同中藥店既藥材有別, 5可以相題并論
all_loving_it 2012-5-8 06:53:14 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 03:42 PM
其實果d係比人食既,唔乾淨極都有限,等如兔兔既草,你都唔會洗咗先比佢食啦,我覺得d草重污糟 ...

如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質, 而且草藥干燥既過程中有經過防腐處理, 部份更有應用到硫黃同重金屬既藥劑, 若未經浸洗比兔兔食用, 係非常之危險, 因為當中硫黃同重金屬藥劑係有害物質, 有毒素, 直接比兔兔食, 等同將有害物質送到兔兔口中, 兔兔食用之後, 身體入面所殘留既毒素, 就變為肝腎既負擔, 對肝腎做成永久性損害, 亦係兔兔無法承受, 當依d有害物質吸收到一個程度, 再無法分解, 就會引致肝腎病

所以比兔兔食用之前一定最少要浸泡兩個鐘, 再徹底清洗, 如果直接比兔兔食, 比你係街市買棵菜返黎完全5浸5洗直接比兔兔食更危險

另牧草既制作過程同中藥店既藥材有別, 5可以相題并論
all_loving_it 2012-5-8 06:56:41 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 05:08 PM
甜野同南瓜都好濕架

南瓜兔兔係可以食, 只要控制好份量即可, 有肝腎病既兔兔亦會用南瓜黎輔助飲食

只要份量適宜, 係均衡, 兔兔健康狀況許可以之下, 係無問題

KathyChan 2012-5-8 06:57:43 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 06:50 PM
如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質,  ...

唔該晒你呀/\/\  現時我d兔兔都未試過食呢d......我打算試下自己種新鮮既比佢地食!
不過就要搵到種子先!

快速發帖