如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?
mimkey5566 2012-5-9 05:48:16 PM
happyyuki 發表於 2012-5-9 05:41 PM
就好似失戀咁
我覺得掛住小白, 唔捨得佢, 會喊, 呢d都係正常又合理既發洩同情感, 冇問題的!
因為我自己只係 ...

嗯..我會努力咁放低情緒..
我想問吊鹽水係咪都有生命危險架?
因為小白吊第2次鹽水就死左..
mimkey5566 2012-5-9 06:47:31 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-9 06:29 PM
我都有失去兔兔鼠鼠嘅經曆,不停咁諗番佢地,同內疚有照顧不周嘅時間,我都好想喊,即使失去左佢地已經好 ...

THX 睇你咁講 我個心情好左好多 我會好好咁對朱朱架喇 我既老師都好似你咁講..
可能唔想我咁傷心 所以望落去好似就黎好返咁..
其實仲未好.. 不過可惜見唔到佢最後一面..
佢死既時候 張開眼 係咪因為見唔到我呢?
仲有.. 我後日諗住帶朱朱做body check 因為佢唔飲水 不過又很食菜..
其實係因為唔見左小白 所以冇胃口..
定係換左第2間籠呢!?(因為我轉左小白個籠比佢..所以唔慣..?)
佢係小白個籠柯尿.不過又有去廁所到柯..
佢原本係個房到 但係小白個籠大得制 所以放左落個大廳到..
其實係咪唔慣?
以前我係有餵過果d..但係係書到我睇到係唔可以餵 所以已經好耐冇餵到啦=]

mimkey5566 2012-5-9 08:42:21 PM
wesky 發表於 2012-5-9 07:45 PM
想喊就喊,唔好收埋...
吊鹽水,可以睇Dr Ma 專欄
http://petkd.net/portal.php?mod=list&catid=25 ...

我已經冇咁傷心啦..
佢死果時,我係到諗佢係咪乘受唔到吊鹽水,或者係醫生既錯..
因為仲未出發時佢仲好地地,食小小草同糧..
點知走左一個鍾之後就打黎話個心停左,叫我快d返黎
果時好突然..心諗點解會咁呢? 明明第1次吊果時冇事,,點解第2次就有事呢!?
係咪因為個醫生點點點...(第1次同第2次既醫生唔同的..因為第1次幫小白吊醫水既醫生放假.所以有換左第2個)
不過最尾都救唔返..果次我真係好痛苦..因為事情發生得太突然..
呢幾日我喊完又喊 d老師同學都安慰我..特別係班主任..
佢話可能小白其實係未好既..但係唔想我咁傷心,所以就睇黎好好..
今日我確定唔會再亂諗野..(因為我覺得小白既死係我既錯..係咁自責..)
我打電話問左醫生,佢話唔開吊鹽水既事,好左但未必過左危險期,所以..
可能就好似老師咁講其實佢唔想我擔心..所以睇落去精神左好多..我唔會再比小白擔心我架喇!!
我會好好照顧朱朱..!!
但係我發現朱朱從小白死後開始就冇乜飲水.差唔多好似小白咁..不過佢很食菜..
但係我都唔放心..因為我唔想又好似小白咁..死左..
所以我去打電話去book位 因為dr.ma 星期3先有位 所以我book左新黎既果位醫生..同時係幫小白第1次吊鹽水果個.
book左星期5..
仲未到去果時 希望大家幫幫手,點先令佢飲返水!? 我覺得可能係唔見左小白 所以先自..
我應該點做?
mimkey5566 2012-5-9 08:52:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 08:39 PM
你吊鹽水既意思係咪靜脈注射?

靜脈注射既風險有, 但係係非常之低

係..
佢話唔知點解會咁,.,
應該係生理鹽水
第1次係新黎既果位醫生..不過冇事
第2次係一個鬼妹(因為新黎果個果日放假..)
我10點過去 之後小白住院 叫我6:30接返去 果時仲話比之前好左..
但係過左11點幾佢就話小白心臟停止左 果時對我黎講真係好突然..
之後帶我去睇小白個遺體..
個助手同我講
吊完鹽水之後餵佢食草粉
突然跺左2次腳之後就..

講真 我覺好似發緊夢..
今朝好地地 醫生仲話佢個肚好左好多..
真係唔明 點解會咁突然,,,,
不過我諗可能佢其實仲未好,而驚我擔心,所以睇黎好好..
或者係回光反照,,,
mimkey5566 2012-5-9 09:35:17 PM
wesky 發表於 2012-5-9 09:21 PM
我之前既心情同你一樣,到今日仍放不低,但日子依然要過,經過屋企每一個角落都會想起佢以前既身影,唔開 ...

雖然睇完佢張相都不知不覺中流下眼淚..
但係都會諗返佢既點點滴滴..
我諗你隻兔兔同我隻小白一定係彩虹橋玩得好開心姐...=]
mimkey5566 2012-5-9 10:04:58 PM
wesky 發表於 2012-5-9 09:56 PM
最傷心既絕對唔係我,而係由細到大陪住佢成長既波波

你隻波波依家點呀,
我同你一樣
依家剩返朱朱=]]''
佢依家唔飲水 不過有食菜
都唔知點算好..
mimkey5566 2012-5-9 10:36:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 10:23 PM
其我相信令到你最難過, 係因為小白既離去太突然, 係你既意識之中你無送佢最後一程, 但你唔好再自責, 因為 ...

其實小白仲未火化..星期6先係
照你咁講..火化既時候係咪要帶佢去接受呢一個既事實呢?
但係佢地唔係好熟..
雖然係同一個秀到玩..
但係都係各自各做..
不過有時小白會輕輕咁lam佢..
朱朱係小白面前,都低下頭
有時小白接近佢,朱朱就閃去第2到..
呢d算唔算友好~_~?
mimkey5566 2012-5-9 11:13:44 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:04 PM
明白

比兔兔認屍最好係佢地住既地方或者係兔兔離開既診所, 而且要有足夠既時間比佢跟同伴告別

朱朱同小白都係各自各玩
小白有時輕輕咁lam佢d毛
朱朱永遠都係低頭
小白接近佢..朱朱就閃去第2邊
算唔算友好~_~?
佢地差唔多係由細到大都一齊..不過係分籠
今年1月先擺埋一齊.. 因為上年12月先絕完育..
對我黎講真係好快..終於兩個有小小感情..
突然死神就帶走左一個=]]
mimkey5566 2012-5-9 11:41:32 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:39 PM
兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 所以佢地表達感情既方式亦有5同, 有好多兔兔都係外冷內熱, 雖然小白同朱朱 ...

我應該點安撫佢呢..?
mimkey5566 2012-5-10 12:04:20 AM

睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..
mimkey5566 2012-5-10 12:57:03 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:12 AM
係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱 ...

我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦..
mimkey5566 2012-5-10 12:58:54 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:07 AM
我都有你既經驗, 我當時都好難過, 就算過左好多年, 每次一諗起個心好痛, 特別係可可同愛愛告別既情境, 只 ...

我已經好左好多..
不過真係會諗返佢d野..
同睇佢d相..
睇到個心好沉重,好心痛..
我真係諗唔到小白會死得咁突然=]''
mimkey5566 2012-5-10 01:01:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:20 AM
如果朱朱平日肯比人抱, 你可以抱下佢, 摸下佢

但係如果佢5鐘意比人抱, 就5好抱啦, 5係會有反效果

嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺腳..
mimkey5566 2012-5-10 01:03:58 PM
Dylan 發表於 2012-5-10 12:26 PM
你d嗜好呢?!可以幫你抽離低落既情緒,聽吓d輕快音樂,做下運動,食d有糖份既野,巧克力
做運動會大腦 ...

前絕排我就d咩都冇心情
依家好左好多..
不過做自己鍾意既野..唔會變得好似之前既feel..
而係覺得個心好重..

快速發帖