如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?
貓仔兔 2012-5-9 06:29:57 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-9 05:48 PM
嗯..我會努力咁放低情緒..
我想問吊鹽水係咪都有生命危險架?
因為小白吊第2次鹽水就死左.. ...

我都有失去兔兔鼠鼠嘅經曆,不停咁諗番佢地,同內疚有照顧不周嘅時間,我都好想喊,即使失去左佢地已經好幾年,其實,要完全忘記,放低,根本係無可能架,亦唔好迫自己咁做,因為人係有感情,而同兔兔一齊生活嘅記憶又點可以說抹走就抹走呢?
我想,有一日,我所有寵物都會同我再聚,只係時間問題,你想轉移對小白嘅思念,大可以從新好好學習養兔,好好對朱朱...你唔好介意我咁講,我亦唔係識日西養兔嘅知識,反之,我現在感覺得到養兔係一門好深嘅學問,要兔兔健康快樂成長,係要不斷學習,現在嘅我,為左現在養嘅兔,正朝著呢個方向進發,兔兔養係人嘅環境,佢一生點樣去過都係決定係兔奴手中,所以你無需要去諗點去忘記,如果你對小白有內疚,就當係彌補小白,好好去飬朱朱,我諗朱朱四圍望同挖地,係想搵返小白,佢見小白唔見左,你又不斷喊,佢係唔知發生咩事,而佢亦會因無左小白而影響心情同胃口,所以,你可以好似我咁好好愛惜你所現有的,珍惜眼前兔...要振作呀!
另外...恕我多事...兔兔係唔可以食太多紅羅白架,對腸胃不太好...你要加油呀!如果朱朱未做body check,得閒帶佢做下啦!始終佢都已經三歲,即係人嘅50幾架喇...
至於吊salt水會唔會有影響,個人認為機會好細...又可能小白本身有其他未知嘅毛病呢!又可能佢唔想你見住佢過身...我很久以前養了隻兔,後來生病了,看了dr.後都頗精神,以為佢會捱得過飬好佢身體仲諗住幫佢做手術,但係睇dr.後一星期餵完佢食草粉同藥,佢就走左去我床下底,我當時已心知不妙,立即走入去房,根住佢好辛苦咁呼吸同叫,我都忍唔住係咁喊...媽咪入黎同我講,叫我唔好喊,兔兔唔想我唔開心至乖乖食藥,至會走入房,佢故作正常,就係唔想我傷心,根住我唯有忍住,叫佢一路好走(呢一生,我永遠都記住)...我想小白嘅想法同我呢隻兔一樣,唔想你見到,亦知你好愛佢同時佢亦一樣咁愛你同朱朱,所以為左小白,你要好好振作
貓仔兔 2012-5-10 01:12:08 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-9 06:47 PM
THX 睇你咁講 我個心情好左好多 我會好好咁對朱朱架喇 我既老師都好似你咁講..
可能唔想我咁傷心 所以望 ...

係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱朱,我諗你暫時用番佢個籠搬番入房同你一齊好啲,等佢放低小白先至算,記唔記得dr.講左兔仔唔食野嘅原因之一係環境轉變呢?所以回復原來咁會好啲,當然我好明白你想佢住大啲舒服啲啦,但而家係你房佢至有熟悉嘅氣味同埋會見到你呢會安心好多!至於少飲水方面,你可以用針筒餵住先,同時俾多啲菜(其實你一日俾幾多菜呢?係咪多到佢唔使飲水呢???)

動物死嘅時候張開眼係正常嘅...不過我唔記得點解喇...

噢...因為前個reply係mtr打,食左幾粒字,我係想講兔兔有好多野唔食得,例如紅羅白...如果令你有hard feeling真係對唔住,我應該prove read後至reply呢!

希望你心情快啲好番啲啦!加油!
貓仔兔 2012-5-10 01:20:15 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:04 AM
睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..

抱下朱朱,摸多啲頭仔,會安撫到朱朱嘅情緒,亦可以細細聲安慰佢,話俾佢知小白走左...
貓仔兔 2012-5-10 01:08:56 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:57 PM
我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦.. ...

佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜,之不過,如果佢飲飲下唔飲,就可能夠...要遲D再餵,咁你一日餵幾多次同幾多菜呢?佢食野有無少左呀?

個水樽CHECK一CHECK係咪粒珠SHORT左,洗乾淨佢再試下,另外,亦可以用杯裝水引佢飲(易飲D可能佢會飲)不過要個杯好乾淨同勤換水至得!
貓仔兔 2012-5-10 01:16:22 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:01 PM
嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺 ...

我覺得佢係會明,不過你要話俾佢知小白唔係世上,唔係唔要佢....
貓仔兔 2012-5-10 04:06:49 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM
20塊菜,佢很食草~_~ 就係唔飲水

咁你餵左佢飲水未?

20塊係唐生菜/油墨菜呢D大葉菜,成菜心個D?會有少少唔同,你自已就一就餵水個份量,再試下....
貓仔兔 2012-5-10 04:42:39 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:33 PM
另5建議用杯裝水比兔兔用
- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽
- 兔 ...

之前我問左dr., dr說是可以的,但當然要keep住乾淨同留意咀咀問題啦!我諗為左朱朱佢飲水,短暫性咁放係無問題,如果怕晚上佢自己一個會倒瀉,晚上可以不用杯,兔兔自己會用番水樽架!
貓仔兔 2012-5-10 06:08:17 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:20 PM
我餵左佢兩支..之後佢就發脾氣-_-'' 姐係叫左出聲..
油墨菜

係咪餵得急得滯濁親呀?小心啲呀...另外一次過兩次佢可能覺得多得滯呢...
貓仔兔 2012-5-10 06:11:55 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:28 PM
咁我減少比菜既分量先..

唔好減呀...咁佢會少左吸收水份嘅機會,你隻兔睇相好似好大隻,可以加多啲菜菜,俾佢自己吸收水份呢!我隻兔1.31可以食2杯250ml/菜菜左右,俾你參考下吖!
貓仔兔 2012-5-10 06:36:37 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-10 06:26 PM
嗯..我會加多幾塊架喇..
其實佢剩係食菜..唔飲水都冇問題架~_~?

個人認為唔好養成兔兔有呢種習慣...但係朱朱而家係可以食多啲菜去吸收多啲水份,足夠嘅水份可以幫助腸嘅郁動同排便,但係如果用菜令兔仔吸收夠多嘅水份要食好多菜至夠,咁樣會令佢食少左草,少左磨牙同吸收纖維嘅機會...

你不如用杯睇下佢飲唔飲啦

快速發帖