話說天氣熱爆,冰種冰樽風扇都唔夠涼,冷氣電費又貴,兔兔呢個夏天真係難過...正當兔奴苦惱,諗住買多把風扇俾兔兔嘅時候,竟然係百老薈搵到好野...

係一部冷風風扇呀!!!價$1200左右,操作係入冰加冰種加凍水吹出黎就有冷風呀,啲風真係同冷氣差唔多,sales哥哥話最勁減到10度,咁我地打個5折,都減到5度啦心諗,咁就買左返屋企喇!
Test之後都幾好,最熱嗰日有成32度,但係室溫都keep到26-28左右....不過真係要test冰,冰種同水嘅比例至可以有?最好效果...(建議少凍水多冰同冰種),所以特別推薦俾屋企唔開得冷氣嘅兔友好等兔兔可以舒服啲,咁當然養兔兔理想溫度係18-21左右,用呢部野其他放籠嘅冰種,都唔少得架...不過一定好不過開風扇呢!
各位,我諗為左兔兔,我地要同夏天fight過呀!!!!
貓仔兔 2012-5-11 09:45:51 PM
花芝媽 發表於 2012-5-11 01:30 AM
有冇相.. 者係你E加買左1200左右???    已經打左折?

價錢CHECK左單係$1138,我買嗰時無折,不過免費送貨,我係鑽石山買,唔知第間有無....
貓仔兔 2012-5-11 09:50:25 PM
mizumi 發表於 2012-5-11 04:14 AM
可唔可以睇睇相呀? 我都好想買返部呀, 因為日頭我媽唔比開冷氣呀

日頭係最熱架,無得開冷氣兔兔好慘,即使俾幾多冰種冰樽都會溶...風扇又降唔到溫...你睇下呢部幫唔幫到手....降下溫都好!
貓仔兔 2012-5-11 09:55:53 PM
Dylan 發表於 2012-5-11 11:10 AM
冰晶風扇涼涼地,不但吹埋d濕氣出黎

濕氣我都有諗過,但係而家天氣濕度唔會好高,無咩影響,但係落雨天濕度高D,可以開抽濕輔助,佢部機唔會有水吹出黎架,HEHE....
貓仔兔 2012-5-11 10:01:33 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-11 07:48 PM
我係實惠都買過一部,加左冰種真係比風扇涼!

但想keep住涼D當然要久唔久換冰種啦!

意外呢樣我都怕,如果無人係屋企....開冷氣係比較安全呢....
貓仔兔 2012-5-11 10:03:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-11 07:59 PM
如果係長時間同屋企無人最安全係開冷氣, 風扇之類既出風機, Motor不停轉動發熱, 容易著火

你如果屋企5只 ...

同意最安全係開冷氣!不過風扇都係有摩打,都係有一定危機,所以一定唔可以開太耐時間,要俾佢降溫架,唔係好危險!
貓仔兔 2012-5-11 10:08:51 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:16 PM
但系我附近早前零晨有冷氣機爆炸..搞到我好驚.

嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要開十幾個小時,即使有人,可能都會過熱有意外(逄電器過熱都唔得架!),呢點要留意番呢!
卡卡KaKa`; 2012-5-11 10:18:46 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:08 PM
嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要 ...

所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用,兔兔又涼.如果3X度,.幾個冰種都吾掂
貓仔兔 2012-5-11 10:30:08 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 10:18 PM
所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用, ...

如果計絕對安全,只有冷氣機!哈哈哈哈.....
Dylan 2012-5-11 10:47:06 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 08:16 PM
但系我附近早前零晨有冷氣機爆炸..搞到我好驚.

哦,雀仔走咗入去
all_loving_it 2012-5-11 10:59:17 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:03 PM
同意最安全係開冷氣!不過風扇都係有摩打,都係有一定危機,所以一定唔可以開太耐時間,要俾佢降溫架,唔係好 ...

我既意思咪就係話開風扇, 出風機危險囉

因為風扇同出風機都係夠Motor運作, 當開到1個程度, Motor就會過熱好危險

如果係5只一部冷氣, 可以裝時間制, 輪流著, 會更加安全, 定期搵合格技工檢查冷氣有無問題, 係最安全
我自己有3部冷氣, 都係輪流開, 每2個月搵人檢查一次

雖然長開冷氣電費會比較貴, 但天氣太熱兔兔真係好辛苦, 我寧願平日自己慳D, 都比兔兔涼冷氣
貓仔兔 2012-5-11 11:30:59 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-11 10:59 PM
我既意思咪就係話開風扇, 出風機危險囉

因為風扇同出風機都係夠Motor運作, 當開到1個程度, Motor就會過 ...

係wor,睇漏左!^^
happyyuki 2012-5-12 12:43:48 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-11 09:38 PM
SIZE唔大,高32吋,闊10吋左右,我會用20粒冰,加2舊用啫喱兜仔要嘅冰,再加2個500ML雪種,不過我覺得用大舊冰 ...

唔錯咁喎!!
因為兔兔住係我間房, 冇理由返左工, 間房又keep住開冷氣, 放左工又開, 咁24小時開住好危險*
同埋開冷氣會令我媽子覺得好浪費

呢部野真真真係唔錯呀, 又有時間制!* 如果8點鍾出門口返工, 可以涼到6點自己熄, 就岩岩好係最熱既moment喇*
不過唔知果4.5L 野, 夠唔夠涼到9個鍾呢*

你用呢個pattern, 冰+冰種咁, 大概work到幾多個鍾呀!?
all_loving_it 2012-5-12 01:32:25 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:08 PM
嘩...咁驚???有時意外真係好難講....我覺得呢部野無晒冰水之後風力唔夠我47吋嘅大廈扇咁勁,所以都無必要 ...

我覺得部機個原理係將冰種, 冰既凍氣吹出黎, 令溫度降低,  如果冰種同冰完全溶晒, 作用5大
all_loving_it 2012-5-12 01:36:59 AM
happyyuki 發表於 2012-5-12 12:43 AM
唔錯咁喎!!
因為兔兔住係我間房, 冇理由返左工, 間房又keep住開冷氣, 放左工又開, 咁24小時開住好危險*
...

我覺得部機個原理係將冰種, 冰既凍氣吹出黎, 令溫度降低,  如果冰種同冰完全溶晒, 作用5大

如果屋企5只得1部冷氣, 你可以裝時間制輪流開, 最安全係開冷氣

happyyuki 2012-5-12 01:41:57 AM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-11 10:18 PM
所以返工都返左去9個鐘.咁返到屋企計半個鐘.9個幾鐘屋企冇人我真系驚...所以搵緊D夏天又可放心系屋企用, ...

真的真的真的真的!!!!!
搵到好方法記得SHARE呀*
我而家返左工都只可以用冰種+散熱板+風扇咁咋*
長開部風扇我都好擔心!!!*

快速發帖