我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左
all_loving_it 2012-5-17 02:48:04 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 10:19 PM
嗯,,.我會多d留意下架啦..
其實佢腹脹洗唔洗注意d咩呢!?

兔兔腹脹有好多原因, 如果可以, 你最好問問醫生朱朱係咩原因導致腹脹

你平日就淨係比T草同幾條菜朱朱?  有無比干糧?

如果你無比干糧朱朱食, 你每日起碼要比3種以上既菜佢食, 先可以維持身體營養所需

最常見腹脹既原因係兔兔消化不良, 令食物長期停留係胃腸內, 形成脹氣

曾患腹脹既兔兔, 很容易復發, 所以即使接受治療後康復既兔兔, 日後要多加注意 :
- 兔兔吸收粗纖維量, 如果吸收纖維量不足, 腸胃蠕動不足, 令食糜無法排出體外, 時間長, 會產生脹氣
- 攝取水份量, 兔兔食既都係干物, 必需透過吸收水份將干物軟化, 若飲水量不足, 會令干物無法完全消化, 會停留係腸內, 足夠既水份可以有效疏通腸道, 促進排便
- 常同兔兔輕輕按摩腹部, 有軟化便便既作用, 亦可以刺激腸道蠕動, 加速便便排出
- 多比菜菜, 因為菜菜多汁同易消化, 慢慢續漸增加兔兔食量
- 要勤替兔兔梳毛, 以免兔兔吞下過多毛髮
- 兔兔日常用品避免有毛質, 如毛質玩具, 地毯之類
- 每日要提供足夠時間比兔兔運動, 保持腸胃蠕動正常
- 有某D兔兔有食墊材既習慣, 你留意一下朱朱會5會敢樣, 因為食墊材多, 而且消化系統5好既兔兔會消化5到
- 餵食定時定量 (即蔬菜, 干糧要定量, 5好時多時少)
- 兔兔食既干草必需新鮮, 品質良好, 枯草不宜比兔兔食, 會易產生 腸胃問題
- 如果朱朱飲食回復正常, 最好仍持續餵朱朱食草粉一段時間, 份量可以不多, 一日2至3克, 有效調理腸胃
- 部份兔兔因為口味問題或腸胃不好, 不論任何牌子既T草都食5多, 若朱朱平日食T草不多, 除左比T草外, 你可以嘗試混其它草比佢食, 補給營養同纖維吸收
可以混
* Oxbow Meadow Hay (有機牧草) 依種草入面其實混合好多種5同既草, 其中一種係Alfafa, 餵前要先抽出黎, 5好比朱朱食
* Oxbow Orchard Grass (果樹草)
* APD High Mountain Grass (高山草)
依3草較香, 可以引起兔兔食慾, 你可以嘗試一下

在此, 祝願朱朱早日康復
all_loving_it 2012-5-17 01:49:12 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-16 11:27 PM
哦…咁我咪比左勁多比佢.
佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地

如果佢依兩日無出現軟便或肚瀉, 5洗太擔心

不過, 你先停2星期再比車前草佢食啦

朱朱今日點呀?  係咪一切正常?
all_loving_it 2012-5-17 01:42:40 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-16 02:08 AM
多數比草,(5~10)幾塊唐生菜,(2~5)幾條車前草冇啦~_~

你平日淨係比1種菜唐生菜?  

如果無食干糧, 只係食用一種菜, 容易做成營養失衡既問題

另新鮮既車前草有大棵細棵, 所以我5用幾多塊黎做標準, 大塊同細塊份量都可以差1倍

車前草每次食用份量約15克, 需連續食用3-5日先有一定作用

15克車前草約4湯匙

車前草最大功效係花穗同入面既種子, 每次可以餵大約5cm左右

新鮮同干既車前草都可以, 如果兔兔5鐘意食, 亦可以用車前草煲水比佢飲, 效果一樣

all_loving_it 2012-5-17 01:32:44 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-16 11:04 AM
車前草一星期三塊左右就夠架喇!^^

新鮮既車前草有大棵細棵, 所以我5用幾多塊黎做標準, 大塊同細塊份量都可以差1倍

車前草每次食用份量約15克, 需連續食用3-5日先有一定作用

15克車前草約4湯匙

車前草最大功效係花穗同入面既種子, 每次可以餵大約5cm左右

新鮮同干既車前草都可以, 如果兔兔5鐘意食, 亦可以用車前草煲水比佢飲, 效果一樣
貓仔兔 2012-5-17 12:55:36 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-16 11:27 PM
佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地

佢有無事最重要睇佢便便,胃口同活動,要多啲留意下...佢而家食日西藥未呀?你一定要餵佢食日西啲藥呀,腸胃問題會番發亦易會有手尾架!^^
加油!
mimkey5566 2012-5-16 11:27:12 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-16 11:04 AM

佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地
因為朱朱咬斷左網路連線=_=
貓仔兔 2012-5-16 11:04:39 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-16 02:08 AM
多數比草,(5~10)幾塊唐生菜,(2~5)幾條車前草冇啦~_~

mimkey5566 2012-5-16 02:08:49 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-16 01:32 AM
朱朱平日既餐單係點?  即係你平日會比咩朱朱食?  份量係幾多?

你平日會比咩菜朱朱食 ?  菜心, 油麥菜以 ...

all_loving_it 2012-5-16 01:32:19 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 10:19 PM

朱朱平日既餐單係點?  即係你平日會比咩朱朱食?  份量係幾多?

你平日會比咩菜朱朱食 ?  菜心, 油麥菜以外仲有其它菜嗎?
all_loving_it 2012-5-15 10:24:54 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 06:26 PM
佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..

敢你根據朱朱個實際需要去決定點做啦, 不過, 兔兔腸胃問題有時會好反覆, 如果回覆正常當然最好, 若果情況5穩定或未完全康復, 最好都係返去搵醫生
mimkey5566 2012-5-15 10:19:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 10:15 PM
睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔 ...

all_loving_it 2012-5-15 10:15:16 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 08:37 PM
依d係朱朱既便便
健唔健康??

睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔其它便便會5會都有毛啦, 如果多既話, 你要留意下, 兔兔可能食落肚既毛毛過多, 亦有可能係佢平日接觸既野有毛髮類似既物質食左落肚

如果係平日接觸物件既毛毛要留意一下, 因為依類物質無法消化, 會塞腸
mimkey5566 2012-5-15 08:37:13 PM
依d係朱朱既便便
健唔健康??

mimkey5566 2012-5-15 06:26:22 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 08:15 AM
醫生有無話朱朱腹脹既原因?

兔兔腹脹係健康問題, 同情緒無關

佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..
佢剩係將之前d藥減少左分量
有d仲唔洗食..
不過佢很食草同食菜
但係都繼續餵佢食草粉
醫生仲話唔洗再復診..

快速發帖