我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左
貓仔兔 2012-5-11 10:25:02 PM
咁即是佢一早食少左野?你而家一定要聽醫生講準時俾兔食藥,餵草粉同水,如果佢唔食菜,你試下剪碎菜菜加草粉加水捏成波咁睇下佢食唔食,要好好照顧佢呀!如果唔得唔好拖,明天帶佢再睇醫生, 一定要睇,咪等呀!
mimkey5566 2012-5-11 11:07:21 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:25 PM
咁即是佢一早食少左野?你而家一定要聽醫生講準時俾兔食藥,餵草粉同水,如果佢唔食菜,你試下剪碎菜菜加草粉加 ...

我諗佢係腸胃氣脹..
之前小白都試過..後尾比我按按下,之後就變返之前咁..
我依家狂係到幫我按摩肚肚..
睇下聽日有冇好左,如果佢仲係咁,我會帶佢去睇醫生架喇
all_loving_it 2012-5-11 11:52:23 PM
小白同朱朱既情況5同, 小白嚴重好多, 之前小白連便便都好長間無, 亦係情況好差先去睇醫生

朱朱5肯飲水, 你記得同佢填充水份, 5係佢肚仔入面既食物無法排出體外, 有飽足感, 5食野

佢5肯比你按摩肚仔, 你試下一到同佢講野一到按啦
mimkey5566 2012-5-11 11:58:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-11 11:52 PM
小白同朱朱既情況5同, 小白嚴重好多, 之前小白連便便都好長間無, 亦係情況好差先去睇醫生

朱朱5肯飲水, 你 ...

餵草粉果時,果d足唔足夠補充水份?
點知佢有冇飽和感呢?
佢依家很比我按個肚仔喇..
仲有..
醫生叫我長期開冷氣比佢..
夜晚果時我應該點做?
我想帶佢去間房到開..但係佢個籠大得制唔夠位擺..-
我打算將佢個廁所搬入間房..但係佢d水..同d草點算呢

聽日就係小白火化既日子..但係我又擔心朱朱有事
問題係有一個藥係早午晚餵..我驚午後既藥趕唔到返黎餵
因為火化係觀塘到,1點先要火化,我又唔知搞到幾點..
而且我又住係東涌..- -
花芝媽 2012-5-12 12:06:00 AM
搵ABC膠上面再放毛巾    放草係上面囉
all_loving_it 2012-5-12 12:10:14 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-11 11:58 PM
餵草粉果時,果d足唔足夠補充水份?
點知佢有冇飽和感呢?
佢依家很比我按個肚仔喇..

1. 要視乎你餵草粉有幾多水, 係朱朱都好幾無飲水, 小心脫水
2. 你5係換返朱朱之前個籠比佢用?  佢之前個籠一直都係放房
mimkey5566 2012-5-12 12:28:26 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:10 AM
1. 要視乎你餵草粉有幾多水, 係朱朱都好幾無飲水, 小心脫水
2. 你5係換返朱朱之前個籠比佢用?  佢之前個 ...

大慨餵幾多水? 佢好似2.8x kg
佢果間房冇人訓,所以果到冇冷氣-,-''
all_loving_it 2012-5-12 12:37:00 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:28 AM

你有無同醫生講朱朱依幾日係完全5飲水?  醫生點講?
mimkey5566 2012-5-12 12:41:18 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:37 AM
你有無同醫生講朱朱依幾日係完全5飲水?  醫生點講?

佢話我比得太多菜佢食 所以佢先唔飲水
all_loving_it 2012-5-12 12:41:23 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:28 AM

你有無類似網板既野?   如果無, 你嘗試將個籠拆開, 拎其中一塊板放入有冷氣間房, 將水樽綁上去, 草既你就搵野裝住放埋入去啦
mimkey5566 2012-5-12 12:59:23 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:41 AM
你有無類似網板既野?   如果無, 你嘗試將個籠拆開, 拎其中一塊板放入有冷氣間房, 將水樽綁上去, 草既你就 ...

我已經將佢個籠搬左入黎..
只不過個門得小小空間比我出出入入
但係佢好似精神左,餵口都好左小小
可能有冷氣比佢吹,佢個屋企又係到
mimkey5566 2012-5-12 01:03:31 AM

朱朱佢一時'雞''呼''蛋咁,一時又伸隻腳出黎,一時又中槍訓..一時又爬左係到
其實佢係咪好返- -?
all_loving_it 2012-5-12 01:12:25 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:59 AM
我已經將佢個籠搬左入黎..
只不過個門得小小空間比我出出入入
但係佢好似精神左,餵口都好左小小 ...

如果係因為食菜多左無飲水, 敢你睇下佢今晚無比菜佢飲5飲水?

你一般比咩菜朱朱食, 如果菜上面有花你要扎出黎, 5好比兔兔食

精神左咪好, 天氣禁熱, 無冷氣真係鬼慘
mimkey5566 2012-5-12 01:19:53 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 01:12 AM
如果係因為食菜多左無飲水, 敢你睇下佢今晚無比菜佢飲5飲水?

你一般比咩菜朱朱食, 如果菜上面有花你要扎 ...

我今日同前日比油麥菜,前日好似比菜芯(果時冇摘走d花)..
其他有d咩菜有可能會引起腸胃氣賑~_~?
我想避免食果d菜..因為小白之前都有呢個問題..依家就倫到朱朱
佢依家食多左草..一開始便便變細粒左,之後又變返大粒(依家呢個時間仲未見佢柯便便)
依家仲唔見佢飲水~_~

快速發帖