我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左
mimkey5566 2012-5-15 01:19:01 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-14 08:11 PM
要去衡量同評定兔兔既消化系統同便便係咪正常, 係要同兔兔自己往日既食量, 食咩同便便量黎比較

因為兔兔 ...

佢食野少左,飲水都少左,便便都少左,不過都係大大粒好硬實..
其實係咪真係小白走左先搞到佢咁呢
因為小白未走之前佢仲好地地..
琴晚正常左小小..便便都多左..食草既分量都多左,同活潑左好多
但係今日睇完醫生佢又變返咁喇..

唉..我都唔知點好~_~
mimkey5566 2012-5-15 01:35:53 AM
仲有..
佢今晚唔知咩事..
狂係到中槍訓-_-''
咁其實正唔正常..
all_loving_it 2012-5-15 01:39:14 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:19 AM
佢食野少左,飲水都少左,便便都少左,不過都係大大粒好硬實..
因為小白 ...

小白係咪都係同朱朱一樣都係腹脹?
mimkey5566 2012-5-15 01:49:27 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 01:39 AM
小白係咪都係同朱朱一樣都係腹脹?

小白好似係停腸..
不過佢之前都有腹脹
不過比我按左一日..
第2日就好返
mimkey5566 2012-5-15 01:55:19 AM
佢有時爬係到..郁都唔郁真係好恐怖
all_loving_it 2012-5-15 05:09:35 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:49 AM
小白好似係停腸..
不過佢之前都有腹脹
不過比我按左一日..

醫生同你講講過小白腹脹好返???
all_loving_it 2012-5-15 05:15:39 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:35 AM
仲有..
佢今晚唔知咩事..
狂係到中槍訓-_-''

可能5舒服, 精神體力5夠又攰所以訓得多, 不過, 好難以兔兔係點樣訓分別健康狀況係咪正常
all_loving_it 2012-5-15 08:15:19 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:19 AM
因為小白 ...

醫生有無話朱朱腹脹既原因?

兔兔腹脹係健康問題, 同情緒無關

朱朱因為腹脹無咩食草, 而消化系統要透過吸收足夠既纖維, 先可以運作正常, 否則胃腸道蠕動減緩, 小白既離開係對朱朱有影響, 但5係因為敢而病

其實你同朱朱去睇醫生既時候已經5係arm arm先出問題, 只係小白離開既時候, 朱朱既問題更加明顯而已......

而朱朱既情況并5係最初期, 腹脹初期係會食欲下降, 腸胃吸收纖維量少令蠕動減慢, 繼而影響胃同盲腸將氣排出體外

部份兔兔連水都5點飲, 令身體出現脫水既情況, 因為體內脫水令食糜係胃腸入面無化消化, 分解, 吸收同將食物正常移動

同時脹氣會係胃腸入面不停返動, 返動既時候兔兔會出現肚痛, 腹痛既情況

脫水到某一個程度會令胃同盲腸既物質就會壓得愈緊密, 便便會開始變得非常黑, 硬, 實同干

兔兔慢慢就5食野, 便便會越黎越黎細, 再而停止便便

因為消化系統無法正常運作同排便, 令毒素留係體內, 害菌就會坐大增生, 抑制盲腸裡正常既益菌, 而害菌所產生既氣體會令兔兔肉體上有極度疼痛, 有D

梭狀菌仲會產生致死既內毒素, 而肝臟係負責分解有毒既物質, 所以腸胃停滯既問題, 會對肝臟做成損害

腹脹同胃腸停滯既病情會好反覆, 有時見到兔兔"突然"好左好多, 并5表示已經完全康復, 亦5可以掉以輕心, 一定要仔細觀察同照顧, 而且需要完成整個治療過程
mimkey5566 2012-5-15 06:23:23 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 05:09 AM
醫生同你講講過小白腹脹好返???

小白腹脹
第2日好返
佢食好多草..又飲水.同正常一樣.
所以我冇帶佢去睇醫生
mimkey5566 2012-5-15 06:26:22 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 08:15 AM
醫生有無話朱朱腹脹既原因?

兔兔腹脹係健康問題, 同情緒無關

佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..
佢剩係將之前d藥減少左分量
有d仲唔洗食..
不過佢很食草同食菜
但係都繼續餵佢食草粉
醫生仲話唔洗再復診..
mimkey5566 2012-5-15 08:37:13 PM
依d係朱朱既便便
健唔健康??

all_loving_it 2012-5-15 10:15:16 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 08:37 PM
依d係朱朱既便便
健唔健康??

睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔其它便便會5會都有毛啦, 如果多既話, 你要留意下, 兔兔可能食落肚既毛毛過多, 亦有可能係佢平日接觸既野有毛髮類似既物質食左落肚

如果係平日接觸物件既毛毛要留意一下, 因為依類物質無法消化, 會塞腸
mimkey5566 2012-5-15 10:19:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-15 10:15 PM
睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔 ...

嗯,,.我會多d留意下架啦..
其實佢腹脹洗唔洗注意d咩呢!?
all_loving_it 2012-5-15 10:24:54 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 06:26 PM
佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..

敢你根據朱朱個實際需要去決定點做啦, 不過, 兔兔腸胃問題有時會好反覆, 如果回覆正常當然最好, 若果情況5穩定或未完全康復, 最好都係返去搵醫生
all_loving_it 2012-5-16 01:32:19 AM
mimkey5566 發表於 2012-5-15 10:19 PM
嗯,,.我會多d留意下架啦..
其實佢腹脹洗唔洗注意d咩呢!?

朱朱平日既餐單係點?  即係你平日會比咩朱朱食?  份量係幾多?

你平日會比咩菜朱朱食 ?  菜心, 油麥菜以外仲有其它菜嗎?

快速發帖