我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左
all_loving_it 2012-5-13 01:51:09 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:55 AM
我問過醫生點解佢呼吸得咁勁
醫生話因為我少抱佢所以緊張得制..
但係我岩岩抱佢返房果時

你係點抱朱朱?

同埋如果5係餵草粉同按摩就5好去抱佢啦
mimkey5566 2012-5-13 03:17:16 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 01:49 PM
建議你去返一直睇開既醫生, 因為突然去另一個醫生到睇, 佢5清楚兔兔本來既情況

就算去5返之前睇開冒醫生 ...

依家佢再冇柯便便啦..我諗住今日去9龍復診架..
不過冇位比我復
mimkey5566 2012-5-13 03:20:05 PM
佢冇便便  但係佢好放鬆咁訓係到.. 又時中槍
其實佢點解會咁..?
all_loving_it 2012-5-13 03:23:28 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:17 PM
依家佢再冇柯便便啦..我諗住今日去9龍復診架..
不過冇位比我復

噢, 九龍最快幾時有位?  

老實講, 我有d懷疑你之前去旺角診所到底係咪專業睇兔兔, 因為見你講個醫生既說話, 有d奇怪

九龍無位, 搵大圍睇急診呀
mimkey5566 2012-5-13 03:35:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 03:23 PM
噢, 九龍最快幾時有位?  

老實講, 我有d懷疑你之前去旺角診所到底係咪專業睇兔兔, 因為見你講個醫生既說 ...

聽日3點半, 我唔知大圍間醫院點去..
其實我都好懷疑-_-
佢淨係話要食多d草..之後話腳枕既問題
佢話兔兔盡量唔好放出黎活動
之後又話係個籠擺d木棣- -''
我覺得佢唔識醫兔兔-,-
所以我冇聽佢既講去停止其他藥比佢食

雖然朱朱冇柯便便,但係佢又食盲腸便
all_loving_it 2012-5-13 03:51:17 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:20 PM
佢冇便便  但係佢好放鬆咁訓係到.. 又時中槍
其實佢點解會咁..?

兔兔就算5舒服都係會敢訓
all_loving_it 2012-5-13 04:04:16 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:35 PM
其實我都好懷疑-_-

大圍去到沙田 / 大圍火車站轉的士啦

木糠就肯定好, 因為太碎啦, 會對呼吸系統5好, 不過, 因為籠底好硬, 所以可以放粗木屑 (即兔協用緊那種, 兔協有得賣) 或者carefresh, 係可以減輕兔兔腳板既壓力, 能夠舒緩腳枕問題

如果係用粗木屑, 5好用松木同紅杉木既木屑, 因為含有一種叫「酚」(Phenols)既物質, 會影響兔兔既呼吸系統同肝臟健康

另外, 如果兔兔有用廁所, 最好將個隔網拎走, 因為隔網既鐵絲會同腳板磨擦, 會甩毛同腳枕問題惡化為腳蒼

all_loving_it 2012-5-13 04:08:14 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:35 PM
其實我都好懷疑-_-

朱朱又無便便, 你最好同佢睇急診啦

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/cn_facilities.html
新界大圍積信街75號地下
電話: 2687-1030
傳真: 2687-1077
急診 : 9339-6842
mimkey5566 2012-5-13 04:11:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 04:04 PM
大圍去到沙田 / 大圍火車站轉的士啦

木糠就肯定好, 因為太碎啦, 會對呼吸系統5好, 不過, 因為籠底好硬,  ...

問題我媽唔去= =''
佢話呢排乘日都去醫院..琴日醫生都冇事啦 朱朱返到黎咪又柯返便便
個醫生唔知點解按下按下 返到黎去又柯返便便(果時仲係醫生面前柯尿同一粒便便- -'')
我呀媽話我大驚小怪..因為琴日朱朱都冇柯便便,之後返黎又有返..
所以我呀媽覺得呢似都係咁= =!!

講下講下 依家佢又有便便
all_loving_it 2012-5-13 04:17:33 PM
其實我都好懷疑-_-

你係咪係東涌?

你可以上去search一下個詳細地圖, 佢有個建議路線資料

我上google地圖查左一下 :
http://maps.google.com.hk/

all_loving_it 2012-5-13 04:20:48 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 04:11 PM
問題我媽唔去= =''
佢話呢排乘日都去醫院..琴日醫生都冇事啦 朱朱返到黎咪又柯返便便
個醫生唔知點解按下 ...

anyway, 敢你留意佢既情況同實際需要再做決定啦
貓仔兔 2012-5-14 09:52:55 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-13 04:11 PM
問題我媽唔去= =''

佢有幾多便便呀?我隻兔腸慢嗰時我keep住count佢有幾多,結果正常原來有3百幾粒一日,佢只係1.31kg,你可以用呢個做參考,當然你嗰隻大隻啲應該多啲,咁如果未去到正常水平,都要勸媽咪同你去...仲有無其他信得過嘅大人可以陪你呀?
小黑與我 2012-5-14 12:51:54 PM
問題我媽唔去= =''

朱朱而家點呀?? 有無便便? 幾時去覆診呀??
mimkey5566 2012-5-14 07:44:09 PM
小黑與我 發表於 2012-5-14 12:51 PM
朱朱而家點呀?? 有無便便? 幾時去覆診呀??

今日去完..
醫生話佢個肚冇咁脹啦
不過d腸仲麻麻地
佢幫朱朱減少藥既分量
餵少左幾包藥
依家剩係餵,益生菌,兩包蠕動藥
繼續餵草粉.如果佢食左多d既草.就咁慢慢減少分量
唔洗再去復診啦=]

我想問兔兔食唔食得車前草?
就咁餵比佢食!?
all_loving_it 2012-5-14 08:11:40 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-14 09:52 AM
佢有幾多便便呀?我隻兔腸慢嗰時我keep住count佢有幾多,結果正常原來有3百幾粒一日,佢只係1.31kg,你可以 ...

要去衡量同評定兔兔既消化系統同便便係咪正常, 係要同兔兔自己往日既食量, 食咩同便便量黎比較

因為兔兔食5同牌子, 份量, 種類既牧草, 蔬菜既種類, 份量, 干糧牌子份量, 餵食草粉量, 飲水量以及兔兔個別正常消化既系統都係有所影響, 所以應同朱朱正常時候比較現時既情況係比較合適

快速發帖