我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左
貓仔兔 2012-5-12 10:59:57 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:55 AM
我問過醫生點解佢呼吸得咁勁
醫生話因為我少抱佢所以緊張得制..
但係我岩岩抱佢返房果時

佢可能係熱同驚所以唔鍾意你抱佢...佢到而家有無便便?無/少都要帶佢睇dr.你餵左佢飲幾多水?
mimkey5566 2012-5-12 04:43:07 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 10:59 AM
佢可能係熱同驚所以唔鍾意你抱佢...佢到而家有無便便?無/少都要帶佢睇dr.你餵左佢飲幾多水? ...

我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便
我打比旺角醫療中心去預約..
但係要18歲去得..我又未夠
我屋企人又唔想出
我真係唔知點算..
我呀媽話琴日先去完,依家又去..
d藥仲未食哂..
之後又話小白..
佢話如果我唔3番4次都睇醫生
睇下..小白死左..如果唔去..佢都唔洗咁早死
唉..我唔知點算..
最衰我唔夠18歲啦~_~

不過朱朱很食草..食草粉都好合作..

Dylan 2012-5-12 07:19:37 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 04:43 PM
我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便

係唔係NPV非牟利獸醫服務協會要18歲先睇得呀~_~?
貓仔兔 2012-5-12 09:41:08 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-12 04:43 PM
我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便

去番9龍啦...y 無端端去旺角?睇開架嘛,咁兔兔去會好辛苦架,你自己帶佢去啦!你差幾多18呀

另而家去大圍都得... 唉...同屋企人講佢係一條命黎架...
貓仔兔 2012-5-12 09:43:26 PM 來自手機
無屎屎係好危險架....
mimkey5566 2012-5-12 10:12:20 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:41 PM
去番9龍啦...y 無端端去旺角?睇開架嘛,咁兔兔去會好辛苦架,你自己帶佢去啦!你差幾多18呀

另而家去大圍 ...

因為9龍就黎關門
所以佢叫我去24小時既醫院睇..
佢叫我去旺角動物醫療中心
個醫生話朱朱冇便便係因為冇乜食草..
叫我多d比草佢食..
之後佢叫我餵蠕動藥(藥水),益生菌
其他都唔洗餵(醫生話兔兔食咁多藥唔好)
佢話朱朱冇乜野..
咁我洗唔洗3日後去返9龍復診- -??
貓仔兔 2012-5-12 11:12:20 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-12 10:12 PM
因為9龍就黎關門

梗係要覆診,如果佢仲係無屎要即刻睇,邊個叫你停藥?旺角?嗰間野好唔得架!千萬咪聽!你餵番藥啦,我隻有次腸停,都好多藥,有消炎止痛咁,兔肚疼唔食野架!你中午有無餵兔食藥食草粉,水有無餵?佢有無食菜?便便有幾多?
mimkey5566 2012-5-12 11:45:02 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 11:12 PM
梗係要覆診,如果佢仲係無屎要即刻睇,邊個叫你停藥?旺角?嗰間野好唔得架!千萬咪聽!你餵番藥啦,我隻有次 ...

佢睇黎好返左,一去小白個籠果到..
柯左勁多便便,都有柯尿..
都食左幾多草架
琴日擺係小白個籠既菜.佢岩岩食左
我今日全部藥都有餵佢(夜晚就餵左蠕蟲藥姐..)益生菌今朝餵左,其他藥都要餵?
d水係連埋草粉..
咁洗唔洗再餵返佢食藥?
都要復診?_?
貓仔兔 2012-5-12 11:51:31 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-12 11:45 PM
佢睇黎好返左,一去小白個籠果到..
柯左勁多便便,都有柯尿..
都食左幾多草架

咁如果有便便你留意下啦!藥y
要停?
mimkey5566 2012-5-12 11:55:33 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 11:51 PM
咁如果有便便你留意下啦!藥y
要停?

個醫生話..兔兔食更多藥唔好- -..
個醫生話佢冇乜問題..
咁我洗唔洗去返9龍復診~_~?
我岩岩餵返佢冇食果d藥啦
貓仔兔 2012-5-13 11:50:07 AM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-12 11:55 PM
個醫生話..兔兔食更多藥唔好- -..
個醫生話佢冇乜問題..
咁我洗唔洗去返9龍復診~_~?

咁佢回復正常未?其實如果覆診好似穩陣啲.....
mimkey5566 2012-5-13 11:56:00 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-13 11:50 AM
咁佢回復正常未?其實如果覆診好似穩陣啲.....

我諗住聽日復診..
自從小白走後..我覺得朱朱好冇精神~_~''
貓仔兔 2012-5-13 12:08:51 PM 來自手機
mimkey5566 發表於 2012-5-13 11:56 AM
我諗住聽日復診..

係會架!你多啲陪佢好快會無事...加油呀!好好照顧佢..
all_loving_it 2012-5-13 01:38:04 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-13 11:56 AM
我諗住聽日復診..

朱朱由小白走左之後, 小白走左係有影響, 但都開始5係幾舒服, 梗係無精神
all_loving_it 2012-5-13 01:49:02 PM
mimkey5566 發表於 2012-5-12 10:12 PM
因為9龍就黎關門

建議你去返一直睇開既醫生, 因為突然去另一個醫生到睇, 佢5清楚兔兔本來既情況

就算去5返之前睇開冒醫生, 都選擇返有醫開兔兔多既醫生比較好

兔兔既消化系統好特別, 就算只係食好少草同草粉, 都會有便便, 5會完全無

兔兔一旦超過12個鐘完全無便便好嚴重, 腸停, 而且因為無便便, 毒素無法排出體外, 身體入面會產生可以致死既毒素, 同時會對肝臟做成極大傷害

無論任何小動物同人食藥多都係5好, 但要視乎實際需要, 如果兔兔5需要依既藥, 醫生都5會開比兔兔食啦

快速發帖