兔兔就黎一歲喇,我想揀隻對兔兔好嘅兔糧俾佢,請問oxbow Bunny Basics T 定 Organic rabbit 好啲呢?定其實有其他更好選擇呢?我有聽過兔兔去到某個年齡要食organic菜菜,對肝好啲,糧係咪又一樣呢?而家兔兔每日食一平匙糧渣,成兔糧見到都成3-4bl 有無細包賣呢?如果無,唔知自己要少少捐俾兔協得唔得架?

另大家嘅兔兔又食邊隻成兔糧呢?謝謝大家嘅意見!^^
KathyChan 2012-5-31 05:47:01 PM
啊B食緊APD , 早晚一餐, 每餐半湯匙~

其實比唔比糧,要好睇你比唔比到足夠菜佢`

如果唔係日日比到3隻, 真係KEEP 返食糧會好D...

起碼冇咁易營養失衡

之前我都擔心食糧會對佢唔好 但DR.MA 就話以我咁既份量既糧係OK 可以KEEP住比~~

卡卡KaKa`; 2012-5-31 06:42:43 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:41 AM
咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧... ...

系個隻AH..我都好難比到3種菜比卡卡食..因為屋企每晚食一種菜..就買埋比卡卡食..
系..卡卡要繼續食兔糧
mizumi 2012-5-31 08:47:38 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:42 AM
Apd 好大包wor,咁咪食好耐?

APD 一包6磅, 其實唔係好大包咋, 只要儲存得好, 都可以食好耐
all_loving_it 2012-6-1 01:43:51 AM
KathyChan 發表於 2012-5-31 05:47 PM

兔兔應5應該食干糧5單止要去考慮食菜夠5夠, 如果係一D腸胃比較差既兔兔應以蔬菜黎代替干糧, 若果每日無法滿足5蔬菜變化既需求, 可以考慮減少餵食干糧份量而增加蔬菜量
all_loving_it 2012-6-1 01:47:59 AM
貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:46 AM
咁你隻兔有無食兔糧同食邊隻呢?

我長公主同小填格格因為肝腎問題, 所以有食干糧, 食N.E., 早晚各一湯匙

總理同侏老板就無食
貓仔兔 2012-6-2 10:52:01 AM 來自手機
hh0 發表於 2012-5-31 12:07 PM
我 5隻食左1年oxbow, 之後轉左apd, 依家都食左5年了

嘩,咁你隻兔兔已經七歲了?^^
貓仔兔 2012-6-2 10:53:31 AM 來自手機
Dylan 發表於 2012-5-31 12:14 PM
糧對成兔黎講唔係太好,一來太多營養,二來難消化,3來對牙齒不好,令腸胃負擔重.除非是有肝腎病,需要 ...

我都嘗試下俾3種菜,不過未必日日得...
貓仔兔 2012-6-2 10:54:55 AM 來自手機
小黑與我 發表於 2012-5-31 01:06 PM
我對仔女係食oxbow 糧gei~ 每日食一匙左右啦,
另外再食兩至三種菜, 而家成個雪櫃d 菜都係俾佢地食架囉, 我 ...

我已經減左一匙,但係我每日俾一至兩種菜,會唔會唔夠營養?
貓仔兔 2012-6-2 10:55:43 AM 來自手機
Dylan 發表於 2012-5-31 01:30 PM
Oxbow organic 好d

噢,多謝你嘅資料呀!^^好詳細!
貓仔兔 2012-6-2 10:57:44 AM 來自手機
KathyChan 發表於 2012-5-31 05:47 PM

如果dr都話ok,咁我呢個兔奴就唔太擔心喇!
貓仔兔 2012-6-2 11:00:23 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-6-1 01:43 AM
兔兔應5應該食干糧5單止要去考慮食菜夠5夠, 如果係一D腸胃比較差既兔兔應以蔬菜黎代替干糧, 若果每日無法 ...

明白日西,我會try 下可唔可以俾3種佢,如果嗰日唔得就俾兔糧!^^
貓仔兔 2012-6-2 11:01:49 AM 來自手機
mizumi 發表於 2012-5-31 08:47 PM
APD 一包6磅, 其實唔係好大包咋, 只要儲存得好, 都可以食好耐

我諗真係食勁耐呢!一日兔只食一匙渣..哈哈...
hh0 2012-6-2 09:18:26 PM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-6-2 10:52 AM
嘩,咁你隻兔兔已經七歲了?^^

最細1隻5歲至最大1隻6歲半。我會一路keep 住俾糧,早晚一匙,認同呢個份量係正常,無必要戒糧。
貓仔兔 2012-6-4 12:06:53 AM 來自手機
hh0 發表於 2012-6-2 09:18 PM
最細1隻5歲至最大1隻6歲半。我會一路keep 住俾糧,早晚一匙,認同呢個份量係正常,無必要戒糧。 ...

呢個都係一個幾好嘅參考...最重要都係兔兔健康快樂咁成長,我會好好考慮大家嘅意見!謝謝呀!
snow2ling 2012-6-4 04:26:01 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-2 10:53 AM
我都嘗試下俾3種菜,不過未必日日得...

其實一日比3種唔同既菜佢真係有d難度喎..
街市最少都要買半斤, d菜又唔係擺得好耐
自己又冇乜煮飯...........

快速發帖