兔兔就黎一歲喇,我想揀隻對兔兔好嘅兔糧俾佢,請問oxbow Bunny Basics T 定 Organic rabbit 好啲呢?定其實有其他更好選擇呢?我有聽過兔兔去到某個年齡要食organic菜菜,對肝好啲,糧係咪又一樣呢?而家兔兔每日食一平匙糧渣,成兔糧見到都成3-4bl 有無細包賣呢?如果無,唔知自己要少少捐俾兔協得唔得架?

另大家嘅兔兔又食邊隻成兔糧呢?謝謝大家嘅意見!^^
卡卡KaKa`; 2012-5-30 11:32:30 PM

卡卡食oxbow成兔糧.佢每日食2餐,一餐一匙
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧佢食.成日我拎巳經睇實哂.
d糧真系幾香!
mizumi 2012-5-30 11:54:46 PM
我兔豬食 apd timmy rabbit 糧, 佢都幾鐘意食
以前食 oxbow, 後尾唔知點解佢食食吓冇乜興趣, 所以就轉 apd, 同佢慢慢轉糧, 用咗成半個月時間
all_loving_it 2012-5-30 11:54:58 PM
如果對兔兔最好黎講, 踏入成兔年紀, 就5比干糧比兔兔食, 最好以各類蔬菜同草草代替

嚴格來說, 干糧對成兔係零食既一種 (除非部份體重過輕既兔兔以外)

每日比3種以上不同既蔬菜, 并提供各種不同牧草比兔兔, 已經可以足夠維持身體所需

兔兔身體既健康係要由細開始就需注意, 5係到年紀大先開始注意
all_loving_it 2012-5-30 11:56:32 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-30 11:32 PM
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧 ...

如果對兔兔最好黎講, 踏入成兔年紀, 就5比干糧比兔兔食, 最好以各類蔬菜同草草代替

嚴格來說, 干糧對成兔係零食既一種 (除非部份體重過輕既兔兔以外)

每日比3種以上不同既蔬菜, 并提供各種不同牧草比兔兔, 已經可以足夠維持身體所需

卡卡KaKa`; 2012-5-31 08:11:50 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-30 11:56 PM

嚴格來說,  ...

但系我糧同草一齊比,佢一定食哂D糧先..
咁即系吾好比糧???
wesky 2012-5-31 10:25:03 AM
乾糧主要係提供乾草無既各種身體所需的維他命、礦物質等,詳情睇返營養標籤。乾草既維他命含量可以話係~0
如兔兔要戒糧,先決條件係你每日都能夠提供三種以上既蔬菜。係無咩菜食既日子,仍可以俾返適量既兔糧,補充乾草缺乏的營養。
貓仔兔 2012-5-31 11:41:39 AM 來自手機
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-30 11:32 PM
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧 ...

咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧...
貓仔兔 2012-5-31 11:42:47 AM 來自手機
mizumi 發表於 2012-5-30 11:54 PM
我兔豬食 apd timmy rabbit 糧, 佢都幾鐘意食
以前食 oxbow, 後尾唔知點解佢食食吓冇乜興趣, 所以就轉 apd, ...

Apd 好大包wor,咁咪食好耐?
貓仔兔 2012-5-31 11:45:23 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-5-30 11:54 PM

嚴格來說, 干糧對成兔 ...

3種菜好難呢,而家一雪櫃都係菜,過左兩日我又唔俾兔食又少煮飯....
貓仔兔 2012-5-31 11:46:35 AM 來自手機
wesky 發表於 2012-5-31 10:25 AM
乾糧主要係提供乾草無既各種身體所需的維他命、礦物質等,詳情睇返營養標籤。乾草既維他命含量可以話係~0
...

咁你隻兔有無食兔糧同食邊隻呢?
hh0 2012-5-31 12:07:03 PM
我 5隻食左1年oxbow, 之後轉左apd, 依家都食左5年了
Dylan 2012-5-31 12:14:13 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:41 AM
咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧... ...

糧對成兔黎講唔係太好,一來太多營養,二來難消化,3來對牙齒不好,令腸胃負擔重.除非是有肝腎病,需要多d營養.
單係牧草,1杯500 ml包含3種蔬菜,已經足夠攝取每日所需營養,維生素.
其實就算唔煮飯,都可以好簡單,買3種菜菜,每種半斤,放入雪櫃,每日食幾多洗幾多,食完先再買.
小黑與我 2012-5-31 01:06:17 PM
我對仔女係食oxbow 糧gei~ 每日食一匙左右啦,
另外再食兩至三種菜, 而家成個雪櫃d 菜都係俾佢地食架囉, 我買完都無份食
應該會開始慢慢幫佢地減糧了
Dylan 2012-5-31 01:30:12 PM
Oxbow organic 好d

Nutrition

N.E.  Mazuri
     Timmy Rabbit

APD Timmy
     Rabbit Pellets

Oxbow Bunny  Basics/
    T Adult Rabbit Food

Oxbow
     Organic Pellet