all_loving_it 2012-6-20 01:43:37 AM
愛糖糖 發表於 2012-6-19 07:04 PM
我想我和你個籠一樣
我果個都係可以開頂
但係呢你兔兔識用wc未咖?

籠既豬仔板係5應該比兔兔用

其實已經有無數既兔友講過對兔兔既不良影響

只要係個籠落夠墊材, 根本5會存在你所講比尿灼傷既問題

大把兔友既兔兔同兔協既兔兔都係5識去廁所, 佢地一樣係個籠到周圍尿尿, 大家都只係放墊材比兔兔用, 完全都無問題
all_loving_it 2012-6-20 09:15:37 AM
Da_25 發表於 2012-6-20 08:45 AM
我果個係木板底黎架, 都係唔好架可?
我琴晚試過唔比個木板佢, 用左環保紙粒做底,
點知放返佢入去就係度 ...

塊木板點樣架?

係一塊過定係好多條木條敢款

有部份兔兔係會食墊材架, 好似紙砂, 木砂都有機會食,

我4只兔兔, 其中1只就走去食紙砂

如果發覺佢食紙粒, 木粒, carefresh同木屑,

就5可以用依幾種墊材, 因為食左會塞腸, 好大獲架

就要用麥草粒

你試下再比其它墊材睇下佢反應, 因為真係要觀察過先知邊只合適自己只兔兔

如果佢係籠到會周圍尿尿, 你就一定要鋪墊材,

5係會比尿尿整濕, 尿灼傷, 會甩毛同損害毛囊, 嚴重會患皮膚病

all_loving_it 2012-6-20 09:17:46 AM
Da_25 發表於 2012-6-20 08:45 AM
我果個係木板底黎架, 都係唔好架可?
我琴晚試過唔比個木板佢, 用左環保紙粒做底,
點知放返佢入去就係度 ...

你而家養係賓尼兔, 因為賓尼兔既身體結構比較特別, 賓尼兔較其它種類既兔兔容易得中耳炎, 因為佢耳仔係垂落黎, 兔兔無法自己清潔, fing走耳仔入面既耳垢同分泌物, 所以你要同佢清潔, 5係好易有中耳炎

另外賓尼骨架體型比較大, 亦較重, 佢對腳仔要承受既重量同重心係較重, 所以亦較其它種類既兔兔有腳蒼之類既問題, 所以兔兔活動既地方儘量避免用隔網, 亦加上軟, 定期同佢剪甲, 避免腳甲過長, 每日幫佢梳走腳板既死毛, 可以降低兔兔得腳蒼腳枕既機會

其實只要廁所落夠墊材, 就算係賓尼兔比較多尿尿都5會有問題架, 5係5用網就會比尿尿整濕

我自己其中有2只係賓尼兔, 有一只仲係大種賓尼兔, 好大只, 食得勁多, 飲水好多, 自然尿尿都係超多, 佢地用既廁所一樣無要隔網, 都未曾試過會比尿尿整濕同污jo
all_loving_it 2012-6-20 06:54:52 PM
Da_25 發表於 2012-6-20 10:59 AM
咁係咪用棉花棒同佢清潔就得? 指甲我未敢自己同佢剪
梳毛係咪用軟毛果隻梳就得? 因為pet shop只 ...

1. 兔兔清潔耳仔既方法, 我之前其實有出過post, 你可以睇睇
http://petkd.net/thread-21735-1-1.html

2. 指甲通常1-1.5個月到同佢指一次就可以, 你同佢梳毛檢查需5需要同佢剪, 暫時依多禮拜應該5洗剪住

3. 軟毛梳點樣架?  因為腳板毛好密, 再加上兔兔好多時會係活動既時候, 將腳板踩到既野, 越整越入, 所以你最好用密齒梳同佢梳

4. 墊材方面可以用麥草粒, 不過, 你要留意一下兔兔會5會走去食, 如果兔兔仍然食好多, 你要繼續同佢嘗試合適既墊材, 雖然麥草粒係食左落肚都較安全, 但有一個問題, 如果兔兔食麥草粒多, 佢會飽, 就食少左好多草架啦

如果用粒狀既墊材 (即紙粒, 木粒, 麥草粒)之類, 你最好係上面鋪上一層carefresh或者大片木糠, 以舒緩兔兔踩係上面既壓力

5. 一般返屋企3日之後可以嘗試放兔兔出黎, 不過, 剛開始既時候5好放狩耐, 第一日放半-1個鐘, 第2日個半鐘, 慢慢增加時間, 一d對兔兔有危險既地方, 如廚房, 廁所之類你要將門鎖好, 一開始都5好比佢入

快速發帖