all_loving_it 2012-8-26 01:05:53 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-26 12:15 AM
冇錯冇錯,我買卒卒時店員話佢係仔,果時卒卒兩個月大,醫生都話佢係仔。到卒卒六個月大去做絕育手術時, ...

下!  你睇邊個醫生?  

連係仔定女都可以攪錯
all_loving_it 2012-8-26 01:23:02 AM
jamiemingming 發表於 2012-8-25 04:17 PM
咁咬我即係唔鍾意我?

兔兔咬你, 吾等於佢吾鐘意你, 要兔兔無端端吾鐘意一個人係無咩可能

兔兔有好多吾同既性格, 有部份兔兔因為防衛心強同比較敏感, 有部份因為經歷,所以去到新環境, 會有抓人, 咬人依類舉動, 佢地敢做并吾係想去傷害同攻擊你 , 只係佢想保護自己所做出既行為

其實等你慢慢同佢相處一段時間, 佢對你有信心, 會有信任既時候就會好好多架啦

佢咬你都吾洗太擔心, 咬咬下就慣啦, 總有吾再咬你既一日

你依幾日無咩事吾好攪佢, 等佢熟習下就會好好多

all_loving_it 2012-8-26 01:30:48 AM
係咪未介奶真係吾敢講, 你兩只兔兔幾大size?

而家吾好驚啦, 約時間同佢去做個檢查, 聽下醫生既意見會有幫助

好好努力

希望你同兔兔們都開開心心, 幸幸福福, 健健康康
all_loving_it 2012-8-26 01:31:39 AM
jamiemingming 發表於 2012-8-25 03:46 PM
thankyou!!
其實我都唔知佢有冇便便架......因為另外同隻貓貓兔一齊養...都唔知便便係邊個既 ...

兔兔剛返到屋企吾係點食野有幾個可能性  
- 因為去到新環境會因為情緒緊張而食得少
- 健康有問題令佢吾係幾有胃口食野, 幼兔一般最常見既問題, 係腸胃同呼吸系統問題令佢吾食
- 糧食吾岩佢胃口

你而家比干糧佢, 有無用少少水將糧浸軟少少先比佢食, 因為依個年紀既幼兔, 消化力比較差, 如果佢食一粒粒硬身既兔糧, 會消化得比較辛苦

不過, 無論點都好, 安排去做左body check啦

快速發帖