1P 幣

唔知點解....我家兔兔呢幾日突然鐘意跳上籠頂一有機會就想跳上去 (不過我一見到又會捉返佢落黎)

本來我係開門由得佢自己係房行

而家我好擔心佢自己跳落黎會整親呀....(個籠高56cm)
(要返工無可能睇佢成日)

大家ge兔兔會唔會咁做?
我又應該阻止佢?定由得佢?
請指教!!!

**update**
擺左個大大大紙箱之後就無跳lu~
但係有一晚呢佢突然係隧道dump地(斷斷續續差唔多半個鐘),又好驚人咁走黎走真係嚇鬼死我
訓醒第2朝佢又正常返...
都唔知係咪發脾氣
VeraC 2012-10-4 09:55:24 AM
知佢跳我都擺左毛巾(兔協教),費時差錯腳。

不過而家有大問題呀!!!!!
尋日我就擺左一大個紙箱係籠上面,諗住會跳唔到啦....(都加高左15cm左右ga...)
點知突然"呯"一聲佢又跳左上去啦!!

仲有呀....跳到咁已經同張枱差唔多高...點搞好呀?愈跳愈高....
兔友們~~~我應該點做好呀~~~~???
VeraC 2012-10-5 11:01:19 AM
Admin 發表於 2012-10-4 02:22 PM
再加高啲

尋晚我真係加到好高.....
而家有成2個籠咁高,暫時未見佢跳到~
VeraC 2012-10-5 11:03:17 AM
WingBe 發表於 2012-10-4 02:44 PM
haha...可以訓練佢參加兔運跳高

都真係得!
不過驚佢變左殘兔.....
VeraC 2012-10-5 11:04:50 AM
奶茶媽 發表於 2012-10-4 08:13 PM
我隻兔兔都跳到好高....差不多3呎..................痴線...........

咁你點做????
VeraC 2012-10-5 11:09:20 AM
all_loving_it 發表於 2012-10-4 09:32 PM
好簡單, 加個大圍欄比佢, 但要將圍欄頂既位置用網板之類封頂, 高度同個籠一樣高, 咁佢想跳都跳吾到 ...

呢個方法都可以諗下..
不過屋企無網板
所以尋日都係擺現成ge紙箱.....暫時ok,未跳到
VeraC 2012-10-5 11:17:41 AM
貓仔兔 發表於 2012-10-4 11:08 PM
我隻壞蛋兔,唔使助跑一下就跳上枱,所以我而家放日西雜物等佢無位跳上去...另外,為免佢受傷我亦會放厚 ...

我個隻同壞蛋兔一樣都無助跑就咁跳.....
佢真係得一個身形ge空位都要跳上去

你講ge厚地氈姐係點??
係咪周街都有得買架?
係咪會痴好多毛?
我都有諗過買軟墊個類野~~但係又無頭緒有咩款岩用....

快速發帖