1P 幣

唔知點解....我家兔兔呢幾日突然鐘意跳上籠頂一有機會就想跳上去 (不過我一見到又會捉返佢落黎)

本來我係開門由得佢自己係房行

而家我好擔心佢自己跳落黎會整親呀....(個籠高56cm)
(要返工無可能睇佢成日)

大家ge兔兔會唔會咁做?
我又應該阻止佢?定由得佢?
請指教!!!

**update**
擺左個大大大紙箱之後就無跳lu~
但係有一晚呢佢突然係隧道dump地(斷斷續續差唔多半個鐘),又好驚人咁走黎走真係嚇鬼死我
訓醒第2朝佢又正常返...
都唔知係咪發脾氣
WingBe 2012-10-3 12:48:58 PM
如果佢腳仔唔會叉落籠頂..都可以由佢...

但籠近唔近台面果D?? 唔好畀佢跳上再高D地方....
beebeerabbit 2012-10-3 02:48:33 PM
我之前都放兔兔係我間房玩,但係佢地會親我唔係度跳上張床玩~ 唉~

我耐唔耐就要入房抱番佢地落床~ 驚佢地自己跳落黎會受傷!

而家買左圍欄就解決左呢個問題喇~ 你都可以考慮下
Admin 2012-10-3 05:20:19 PM
最好唔好,好易整親腳,儘量避免不必要嘅危險
放箱草上去就 ok
花芝媽 2012-10-3 07:01:31 PM
唔好跳籠頂  好易斷腳    我隻花生試過斷腳指...  你放D野上去好過

跳上床其實都OK..   如果佢唔屎屎尿尿      因為冬天我2個女都中意係床ZZZZ        不過睇返張床幾高-  -+
VeraC 2012-10-4 09:55:24 AM
知佢跳我都擺左毛巾(兔協教),費時差錯腳。

不過而家有大問題呀!!!!!
尋日我就擺左一大個紙箱係籠上面,諗住會跳唔到啦....(都加高左15cm左右ga...)
點知突然"呯"一聲佢又跳左上去啦!!

仲有呀....跳到咁已經同張枱差唔多高...點搞好呀?愈跳愈高....
兔友們~~~我應該點做好呀~~~~???
Admin 2012-10-4 02:22:38 PM
VeraC 發表於 2012-10-4 09:55 AM

再加高啲
WingBe 2012-10-4 02:44:17 PM
haha...可以訓練佢參加兔運跳高
beebeerabbit 2012-10-4 03:36:54 PM
花芝媽 發表於 2012-10-3 07:01 PM
唔好跳籠頂  好易斷腳    我隻花生試過斷腳指...  你放D野上去好過

跳上床其實都OK..   如果佢唔屎屎尿尿  ...

我的兔兔果時跳上床仲要好開心,係床上面不斷跳呀跳~好得意~
奶茶媽 2012-10-4 08:13:56 PM
我隻兔兔都跳到好高....差不多3呎..................痴線...........
WingBe 2012-10-4 08:50:07 PM
奶茶媽 發表於 2012-10-4 08:13 PM
我隻兔兔都跳到好高....差不多3呎..................痴線...........

哈哈..但ICON個樣好傻好蠢甘....好可愛...
估唔到佢跳到甘高
我B仔比較水皮今日先識跳上梳化喳....
all_loving_it 2012-10-4 09:32:12 PM
好簡單, 加個大圍欄比佢, 但要將圍欄頂既位置用網板之類封頂, 高度同個籠一樣高, 咁佢想跳都跳吾到
貓仔兔 2012-10-4 11:08:48 PM 來自手機
VeraC 發表於 2012-10-4 09:55 AM

我隻壞蛋兔,唔使助跑一下就跳上枱,所以我而家放日西雜物等佢無位跳上去...另外,為免佢受傷我亦會放厚地氈係枱底墊住一個大範圍,你可以參考一下!^^
DomDomPig 2012-10-4 11:51:39 PM
貓仔兔 發表於 2012-10-4 11:08 PM
我隻壞蛋兔,唔使助跑一下就跳上枱,所以我而家放日西雜物等佢無位跳上去...另外,為免佢受傷我亦會放厚 ...

咁勁? 壞蛋兔應該係跳高高手喎
有機會拍個video黎睇睇
VeraC 2012-10-5 11:01:19 AM
Admin 發表於 2012-10-4 02:22 PM
再加高啲

尋晚我真係加到好高.....
而家有成2個籠咁高,暫時未見佢跳到~

快速發帖