1P 幣
我第一次養兔, 呢隻歲幾2歲兔女係屋企人養開, 但佢地冇用開廁所盤, 依家去左我屋企養, 我想訓練佢去廁所, 佢來了我家第3天, 尋日買了個新龍&廁所盤, 上面都放了她的屎尿, 個龍周圍就放滿草, 但她一樣周圍大小便, 請問有乜野方法可以教識佢?
kittyfrank 2011-10-24 11:47:27 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 11:10 PM
你可以試下用糧食引佢上廁所.....再將成個廁所拎出籠..咁你就可以唔洗用手直接抱兔兔出籠 ...

我係要成個龍洗, 佢好醒唔上釣架!
另外我摸佢, 佢比我摸, 但摸完佢佢踏腳, 即係唔開心?
剛剛喂佢食A草, 食完又踏腳, 仲踏得鬼咁大力, 即係咩意思?
花芝媽 2011-10-25 01:57:40 AM

抱兔仔唔比佢咬  係有方法 你要捉一捉住佢條頸 COOL好  等佢唔會頭另另咬你== 
跟住一手差去佢加拿大  跟住要好快甘拓佢出黎..   

其實兔兔自閉 可能係唔信任人.. 你要花多D時間 等佢信任下你,,
同埋你E加用緊咩籠 ?   我諗你買尿片會方便D ..  
寵物店一定有 你可以買返去自己CUT都可以
同埋新黎到佢以為係你入侵佢地盤 所以先咁惡 你都唔中意無啦啦有人入你屋企嫁嘛 
咬佢一定要同佢講NONO 但唔好甘惡住.. 唔係仲驚你  
同埋唔好叫佢個名 唔係以後以為你叫佢個名 = 鬧佢

兔兔都成左年好耐 要慢慢教.. 
多D企係兔兔到諗 點解佢會咬我 點解佢會發皮4  會唔會做左D野唔中意
希望你加油 >_<

有時好大力踏腳 會唔會引你注意呀 HAHA

同埋兔兔最中意食 多D用糧 用手胃佢食 等佢知道你唔係壞人
sanny0066 2011-10-25 08:07:40 AM
餵佢食野..都dum腳咁得意...應該好鍾意先岩嫁同埋樓主你隻係咪成兔???點解仲要食a草既
kittyfrank 2011-10-25 10:11:49 AM
花芝媽 發表於 2011-10-25 01:57 AM
抱兔仔唔比佢咬  係有方法 你要捉一捉住佢條頸 COOL好  等佢唔會頭另另咬你== 
跟住一手差去 ...

我用緊依隻籠, 今朝佢反轉埋個廁所, 我問過佢前主人, 佢地由細養到大, 但都只係擺係籠入便, 咁耐都係放過佢出黎玩3至4次, 佢依家1歲幾(實際年齡唔知, 應該唔超過2歲), 佢前主人話佢開心就會踏後腳, 又會係籠入便跑圈, 跑到嘭嘭聲, 但我睇網上資料, 兔仔踏後腳代表唔開心, 咁其實佢係唔開心嗎? 冇理由我比草佢食, 摸完佢, 佢仲要係我面前踏後腳嘭嘭聲, 我應該點養佢? 比佢咬過之後, 我有少少驚佢!
kittyfrank 2011-10-25 10:17:00 AM
sanny0066 發表於 2011-10-25 08:07 AM
餵佢食野..都dum腳咁得意...應該好鍾意先岩嫁同埋樓主你隻係咪成兔???點解仲要食a草既 ...

佢係成年兔, 乜唔係一星期要食2次A草? 兔仔開心會係點架?
P.S. 依個係佢個舊龍
sanny0066 2011-10-25 10:26:04 AM
kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:17 AM
佢係成年兔, 乜唔係一星期要食2次A草? 兔仔開心會係點架?
...

我覺得佢用呢D底網已經唔開心...同埋點解煙兜D草咁碎既 2CUT?定係咩草黎=.=
sanny0066 2011-10-25 10:27:32 AM
kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:17 AM
...

成兔好似唔洗再食A草的了....我記得6個月後-9個月時應該將餵A草份量逐次減少...
kittyfrank 2011-10-25 10:37:56 AM
sanny0066 發表於 2011-10-25 10:26 AM
我覺得佢用呢D底網已經唔開心...同埋點解煙兜D草咁碎既 2CUT?定係咩草黎=.= ...

依個龍舊架, 上面張相先係依家用緊, 依張相係佢舊主人影的, 我都知咩呀!
肥墨魚 2011-10-25 10:42:08 AM 來自手機
sanny0066 2011-10-25 10:49:46 AM
養兔兔真係要慢慢學慢慢學...學習點樣同佢地溝通
kittyfrank 2011-10-25 10:53:26 AM
肥墨魚 發表於 2011-10-25 10:42 AM
請留意兔兔支體動作!
中意/開心與否可以觀察到(鼻/咀/耳/前腳無時無刻都俾緊訊息) ...

我就係唔知佢點樣係開心/唔開心
kittyfrank 2011-10-25 10:55:06 AM
sanny0066 發表於 2011-10-25 10:49 AM
養兔兔真係要慢慢學慢慢學...學習點樣同佢地溝通

我第一次養兔, 原來比養狗難咁多!
肥墨魚 2011-10-25 11:10:46 AM 來自手機
sanny0066 2011-10-25 11:12:53 AM
kittyfrank 發表於 2011-10-25 10:55 AM
我第一次養兔, 原來比養狗難咁多!

我之前都係養過狗...之後養兔都覺得難...但養落慢慢學就唔難嫁啦
kittyfrank 2011-10-25 11:45:47 AM
肥墨魚 發表於 2011-10-25 11:10 AM
dum地+露齒+翁鼻+耳後垂+扎馬~憤怒準備攻擊
dum地+翁鼻+耳直前及左右收聲音+蹲~受驚/唔like某些事 ...

啊! 佢依2日DUM後腳DUM左幾次, 即係唔鐘意? 係我摸完佢, 同埋用手比野佢食之後DUM, 有冇兔仔會係反常, DUM後腳代表中意架? 真係唔好意思, 我咁多問題問!

快速發帖