1P 幣
我第一次養兔, 呢隻歲幾2歲兔女係屋企人養開, 但佢地冇用開廁所盤, 依家去左我屋企養, 我想訓練佢去廁所, 佢來了我家第3天, 尋日買了個新龍&廁所盤, 上面都放了她的屎尿, 個龍周圍就放滿草, 但她一樣周圍大小便, 請問有乜野方法可以教識佢?
syt174698 2011-10-24 01:15:10 PM
你唔係咁快放厠所,你咁樣兔兔可能以為係玩具嚟,你先留意佢最多係邊個位置VV,然後將VV同CC一齊放係厠所度,越多越好,但兔兔之前係咪識去厠所呀??佢之前無用厠所,可能適應,要比D耐性GA LA, 但唔一定所有兔兔會識去厠所,有D一世都唔識,你要有心理準備
kittyfrank 2011-10-24 02:41:06 PM
syt174698 發表於 2011-10-24 01:15 PM
你唔係咁快放厠所,你咁樣兔兔可能以為係玩具嚟,你先留意佢最多係邊個位置VV,然後將VV同CC一齊放係厠所度,越 ...

佢之前唔識去廁所的, 咁佢又冇當玩具, 佢比較靜, 冇咬個廁所, 又冇咬龍, 我已經將VV同CC一齊放, 今朝起身見佢柯係個龍度, 希望慢慢佢會識, 其實有冇d特效既方法可以教佢? 佢已經歲幾兩歲, 係咪好難改變佢習慣?
kittyfrank 2011-10-24 04:00:11 PM
可唔可以介紹邊隻尿片好用, 吸水力強, 我用黎墊龍底的!
sanny0066 2011-10-24 05:05:29 PM
我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸水的QPET都有賣...不過價錢較貴..我沒有用過
kittyfrank 2011-10-24 05:21:29 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 05:05 PM
我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸 ...

咁你用qpet依隻o唔ok? 一日用一塊嗎? 仲有冇d經濟實惠可以介紹?
sanny0066 2011-10-24 05:40:16 PM
呢隻已經好經濟 $165 100片..我計過一定冇死
但係吸水力麻麻..如果你隻兔真係勁柯尿唔建議用...因為我2隻兔囡初初唔識去廁所..全部係籠內柯..會水浸..現在情況好D我就可能2日先換1片
kittyfrank 2011-10-24 05:51:41 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 05:40 PM
呢隻已經好經濟 $165 100片..我計過一定冇死
但係吸水力麻麻..如果你隻兔真係勁柯尿唔建議用...因 ...

我只可以每晚放工清潔個龍一次, 我第一次養兔, 仲未清楚佢習慣, 佢剛剛星期六返我屋企咋! 尿又唔算好多, 又或者佢新環境驚, 所以食好小野飲好小水, 如果用木粒會否好些?
ping_ping@v@ 2011-10-24 08:41:18 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 05:05 PM
我用開qpet的尿片.藍色的 $165 100片 有分2種SIZE 但如果你想要吸水力強的...就買炭纖維個種...應該係最吸 ...

我想問你用個D qpet尿片係邊到買嫁??
sanny0066 2011-10-24 09:56:04 PM
聽人講用木粒會比較好..吸水力比紙粒強
sanny0066 2011-10-24 09:57:51 PM
ping_ping@v@ 發表於 2011-10-24 08:41 PM
我想問你用個D qpet尿片係邊到買嫁??

Qpet尿片當然係Qpet買
ping_ping@v@ 2011-10-24 10:01:44 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 09:57 PM
Qpet尿片當然係Qpet買

你有冇圖比我睇下呀??
sanny0066 2011-10-24 10:23:44 PM
um..一陣影俾你睇啦
kittyfrank 2011-10-24 11:00:34 PM
有問題求教, 剛剛我比佢咬左一啖, 事緣係咁既, 我洗龍抱佢出黎都冇事 (因為佢唔肯自己出黎, 都有D爭扎), 咁就用個舊龍CUP住佢係地下啦, 咁佢又柯大小便, 咁飲尿, 整到成身DIRTY, 洗完龍就諗住用布幫佢抹吓再抱番佢入龍, 點知抱起佢佢就係咁爭扎, 仲咬左我心口一野, 我已經縮得快, 冇比佢真係咬住, 但都已經瘀左一撻, 仲陰陰痛, 依家都唔知點算, 佢咬過我我驚佢會再咬, 佢上一手主人由細到大都唔抱佢, 又冇放佢出龍, 可以話佢已經係好COOL好自閉, 咁我依家要點做? 我有D驚佢, 佢又唔肯用廁所, 我要捉佢出黎先可以囿清潔, 真係搞佢唔掂!
sanny0066 2011-10-24 11:10:13 PM
你可以試下用糧食引佢上廁所.....再將成個廁所拎出籠..咁你就可以唔洗用手直接抱兔兔出籠

快速發帖