主人黎左我屋企一個星期喇~佢好乖唔揀草食<ps: 佢食緊oxbow t 草>, 不過我留意左佢咁多日, 佢食草量比起標準為少(大約一日食到一個至一個半身型既草)。cc 都合格~ 有時金金地, 我lee幾日嘗試改變一下餵食次序, 先放草, 佢食完一輪, 再餵糧, 食草量有增加左少少~~ 唔知各位有冇咩方法可以增加兔兔食草量可以分享下??
Wandywan 2011-11-3 02:51:35 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 02:45 PM
係wow~~ 日日都有草掉!!!

Coffee都係食Oxbow,佢好衰只係鍾意食莖,葉唔多鍾意,所以朝朝掉一大堆草,好少會完全食晒!!
tungyvonnehk 2011-11-3 02:54:08 PM
Wandywan 發表於 2011-11-3 02:51 PM
Coffee都係食Oxbow,佢好衰只係鍾意食莖,葉唔多鍾意,所以朝朝掉一大堆草,好少會完全食晒!! ...

E.... 我主人同coffee 應該會爭野食!! 主人最鍾意都係食莖!! 其次就係花花!!
lenmui 2011-11-3 02:55:31 PM
其實唔洗掉晒D草, 你可以照加新草俾佢
舊草由得佢墊腳, 仲無咁易有腳瘡tim
Wandywan 2011-11-3 02:58:08 PM
lenmui 發表於 2011-11-3 02:55 PM
其實唔洗掉晒D草, 你可以照加新草俾佢
舊草由得佢墊腳, 仲無咁易有腳瘡tim

如果咁樣個籠好似好污漕!!
sanny0066 2011-11-3 03:06:25 PM
其實舊草真係唔洗掉..將揀出黎/唔食既草...放返入草球中間就OK...揀多2揀佢就會食返D舊草...KEEP住咁做...又唔洗掉草..又可以食返D舊草
smallsuishan 2011-11-3 03:23:44 PM
其實兔兔都係去左你家一星期,俾d時間兔兔適應啦

有d兔兔好硬頸,佢唔鍾意食佢真係寧願唔食
一陣搞到腸停就麻煩~~

或者你d草加密d 每次加少少啦
我家大少。。浪費草浪費到爆 
sanny0066 2011-11-3 03:29:49 PM
加草加咁密..次次食晒D新草..淨返D舊草愈來愈唔香..咪仲浪費得多
lenmui 2011-11-3 04:49:05 PM
Wandywan 發表於 2011-11-3 02:58 PM
如果咁樣個籠好似好污漕!!

唔會呀, 除非你既兔兔會痾尿落草啦
如果唔係, 唔會污糟
而且醫生都建議主人將草放地下俾佢地食,
可以墊腳之餘, 佢地會食得多Dga
食剩左要黎墊腳, 又唔會浪費嘛
當然, 我3-4日都會換過晒一次啦
sanny0066 2011-11-3 04:50:40 PM
lenmui 發表於 2011-11-3 04:49 PM
如果唔係, 唔會污糟

唔怪得你頭像張相...個籠入面咁多草...好似草毯咁
tungyvonnehk 2011-11-3 04:54:47 PM
lenmui 發表於 2011-11-3 04:49 PM
如果唔係, 唔會污糟

我都覺得係!!! 之前入草架~ 佢唔係食好多...... 點知仙女散花又食多左wow~~
btw, 我日日清籠, 如果剩得太多草, 清籠之前會拎起先~ 清完再放番入去。
sanny0066 2011-11-3 04:59:39 PM
仙女散草佢易食呀ma...咁梗係胃口大增啦...如果我2隻囡囡識去廁所柯尿..我日日仙女散草俾佢食又點話
肥墨魚 2011-11-3 06:19:52 PM 來自手機
dada_媽咪 2011-11-3 09:32:21 PM
dada個衰豬。。好鐘意食草花。。同埋d比較有咬口嘅草(莖)
d軟嘅佢會掉出籠外。。示意我知。「依d我唔食嫁!」每朝攪到一地都係草
sanny0066 2011-11-3 10:15:17 PM
dada_媽咪 發表於 2011-11-3 09:32 PM
dada個衰豬。。好鐘意食草花。。同埋d比較有咬口嘅草(莖)
d軟嘅佢會掉出籠外。。示意我知。「依d我唔食嫁! ...

有兔友會剪晒所有1cut既花花咁兔兔就冇得專揀花食...但我冇咁做...因為好鬼晒時間
cluerabbit 2011-11-4 02:03:37 AM
增加食草量方法--鲜草(我有花园XD)

快速發帖