主人黎左我屋企一個星期喇~佢好乖唔揀草食<ps: 佢食緊oxbow t 草>, 不過我留意左佢咁多日, 佢食草量比起標準為少(大約一日食到一個至一個半身型既草)。cc 都合格~ 有時金金地, 我lee幾日嘗試改變一下餵食次序, 先放草, 佢食完一輪, 再餵糧, 食草量有增加左少少~~ 唔知各位有冇咩方法可以增加兔兔食草量可以分享下??
明日媽 2011-11-3 12:28:59 PM
我見我兩隻寶貝唔願食草嘅時候,我就唔放糧,咩零食同菜菜都唔比,餓到佢食為止
tungyvonnehk 2011-11-3 12:30:04 PM
明日媽 發表於 2011-11-3 12:28 PM
我見我兩隻寶貝唔願食草嘅時候,我就唔放糧,咩零食同菜菜都唔比,餓到佢食為止 ...

強悍的明日媽!!!!
btw, 我其實有比過菜佢食~ 不過見佢食得咁少草就停左喇~ 而糧呢.... 我驚停左唔夠營養, 因為主人係偏瘦, 要增肥dd
明日媽 2011-11-3 12:37:19 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:30 PM
強悍的明日媽!!!!
btw, 我其實有比過菜佢食~ 不過見佢食得咁少草就停左喇~ 而糧呢.... 我驚停左唔夠營養, ...

但係好多醫生都同我講,唔食糧唔緊要,但係一定要食草,由其是啲粗梗草,佢地成日都唔食,左揀右揀,最後我就又係咁做,咩都唔比,連草都唔加,就係要餓到佢地食為止
問你怕未
syt174698 2011-11-3 12:38:55 PM
你想增加兔兔食量,其實好簡單啫,你減一餐糧比佢食,佢自然食草就會多,加上兔兔主食係食草,糧同其他零食,可免則免
tungyvonnehk 2011-11-3 12:44:25 PM
syt174698 發表於 2011-11-3 12:38 PM
你想增加兔兔食量,其實好簡單啫,你減一餐糧比佢食,佢自然食草就會多,加上兔兔主食係食草,糧同其他零食,可免 ...

~其實都減左一餐喇~ 不過都冇明顯食多左草... 睇黎我要再減D D 糧至得~
tungyvonnehk 2011-11-3 12:45:49 PM
明日媽 發表於 2011-11-3 12:37 PM
但係好多醫生都同我講,唔食糧唔緊要,但係一定要食草,由其是啲粗梗草,佢地成日都唔食,左揀右揀,最後 ...

明日媽!!!勁!!!
明日媽 2011-11-3 12:47:09 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:44 PM
~其實都減左一餐喇~ 不過都冇明顯食多左草... 睇黎我要再減D D 糧至得~ ...

要好似我咁強硬嘅態度,你唔食草就唔使旨意食其實嘢
tungyvonnehk 2011-11-3 12:55:38 PM
明日媽 發表於 2011-11-3 12:47 PM
要好似我咁強硬嘅態度,你唔食草就唔使旨意食其實嘢

你係得既明日媽~~
我就係抵擋唔到JOE仔果個閃爍既眼神點頂??暈~~
明日媽 2011-11-3 12:57:21 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-11-3 12:55 PM
你係得既明日媽~~
我就係抵擋唔到JOE仔果個閃爍既眼神點頂??暈~~ ...

因為我一心為佢好,所以咩都唔理,只要係為佢好嘅嘢,我都會做
千千 2011-11-3 02:10:45 PM
但 注意~~~
有時兔兔 係 唔香既 草唔食~~
唔食 就唔食
餓到 腸慢都係甘 話
一定要 留意佢d 便敘既大小 同 顏色

去 增加 新既 草草~~

明日媽 2011-11-3 02:22:26 PM
千千 發表於 2011-11-3 02:10 PM
但 注意~~~
唔食 就唔食

我都知,所以見佢死都育食就算啦!
Wandywan 2011-11-3 02:43:19 PM
所以,有時係明知浪費都要每朝早,將所有草換晒!!令願浪費都唔想佢腸停!!
tungyvonnehk 2011-11-3 02:44:56 PM
千千 發表於 2011-11-3 02:10 PM
但 注意~~~
唔食 就唔食

有時有d兔兔真係好硬頸架!!!
tungyvonnehk 2011-11-3 02:45:56 PM
Wandywan 發表於 2011-11-3 02:43 PM
所以,有時係明知浪費都要每朝早,將所有草換晒!!令願浪費都唔想佢腸停!! ...

係wow~~ 日日都有草掉!!!

快速發帖