我隻兔兔係執返o黎架,佢個身上有一直有一陣臭味..之前睇vet,醫生教我用濕毛巾清潔,唔好同佢沖涼。

但係我日日同佢抹身,陣味都係一樣咁勁..
我想問大家係點樣幫兔兔清潔先無陣臭味o既呢??
carbee 2011-11-7 01:50:52 PM
mimi果陣都係dr.ma幫佢做絕育, 因為當時mimi已經5歲,所以做手術前要驗血,同埋開刀後發現有壞既組織, 手術連藥,頭罩,草粉,包一次覆診三千頭,樓主可以參考吓~
sanny0066 2011-11-4 11:46:44 AM
我都成日捉住BeBe趴係床上面同佢講野....佢都會跳走當我冇到
sanny0066 2011-11-4 11:46:12 AM
lok518 發表於 2011-11-4 11:44 AM
我都係一個抱佢跟住一個梳..
其實我地好怕佢好似d貓仔咁,比人遺棄過一次,就以後都唔信人
我睇書話要只要成 ...

佢個表情係囧樣黎..即係話你2個究竟係咁up乜Q...唔好阻住我食草啦
lok518 2011-11-4 11:44:31 AM
我都係一個抱佢跟住一個梳..
其實我地好怕佢好似d貓仔咁,比人遺棄過一次,就以後都唔信人
我睇書話要只要成日溫柔d同兔兔講野,佢就會安心d...
但係我地好溫柔咁同佢講野,佢個表情係好似咁
sanny0066 2011-11-4 11:34:42 AM
lok518 發表於 2011-11-4 11:25 AM
我每晚都係餵完佢食藥,就安撫佢15分鐘到..跟手就同佢梳毛同抹身..
咁我轉用針梳先得,如果會腸停就大煲啦... ...

慢慢黎啦..兔兔會知道你為佢好我成日都夾手夾腳同女友一齊梳兔兔肚底既毛....一個就抱起佢..一個就梳分工合作
lok518 2011-11-4 11:25:49 AM
我每晚都係餵完佢食藥,就安撫佢15分鐘到..跟手就同佢梳毛同抹身..
咁我轉用針梳先得,如果會腸停就大煲啦...
而家要2個人先同到佢梳毛...次次一見到把梳就狂掙扎同埋係咁"唔唔"聲咁叫...
sanny0066 2011-11-4 10:48:12 AM
純白色既兔兔難唔難打理見你頭像張相佢好鬼白雪雪
靜妍媽 2011-11-4 10:44:50 AM
我養左佢差8個月喇,日日都係咁梳,佢已經習慣哂喇
sanny0066 2011-11-4 10:12:40 AM
靜妍媽 發表於 2011-11-4 10:07 AM
我用針梳架喎~針梳好似可以梳走多啲舊毛,費時佢食落肚積太多毛會腸停。
以前細個佢食糧果時我會快快手手同 ...

你隻兔兔真係乖,,我如果想幫2個衰囡梳毛...我要起碼安撫佢地5分鐘左右...令到佢地安心...先肯乖乖咁俾我梳...再唔係就趁佢地食緊草個時梳
靜妍媽 2011-11-4 10:07:24 AM
我用針梳架喎~針梳好似可以梳走多啲舊毛,費時佢食落肚積太多毛會腸停。
以前細個佢食糧果時我會快快手手同佢梳,而家就梳好先食,佢就坐左係個糧兜隔離等我梳完比糧佢食...haha
sanny0066 2011-11-4 07:28:55 AM
我隻YondYond初初買返來個陣都好大陣尿味...之後過左排又好D...而家又有返
Alan7617 2011-11-4 03:36:58 AM
多d刨文,對你有好大幫助,你幫佢梳毛前,有無抱下佢同佢按摩下先幫佢梳,等佢知道你喺度做,我每次都幫我果2隻咁做,到反轉佢時無咁易出"重腳"
cluerabbit 2011-11-4 02:22:25 AM
佢係5係放屁呀,我隻d臭味時有時冇
sanny0066 2011-11-4 01:29:19 AM
包架貨van出九龍城再返返入沙頭角...來回都唔洗1K

快速發帖