尋日返工之前,幫 miffy 打掃屋企,入草既時候發現a草就食哂,
本來諗住睇下食唔食到星期六去荃灣買既,
點知都係唔得,所以夜晚放工就拿拿琳去旺角到買草草la …:067:

去到旺角,唔敢行過去寵物落元個邊,
選擇行寵物便利個邊,經過既時候見到d兔兔好可愛 ><
忍唔住停低左落黎,望下d兔兔,
見到兔兔個鼻仔都幾乾淨,
我仲見到有隻 bunny baby 我望住佢,佢望住我咁樣,
真係好有衝動想帶佢返屋企,
但係一諗到,我怕又好似 miffy 一樣,
返到屋企又大病一場,我就怕怕 ...
之後就急急腳咁去左q兔,想睇下有無 oxbow 買,
點知佢個到無得賣,
反而俾我見到佢個到有草球賣10蚊個,
仲有個膠草架特價20蚊,
我就諗都無諗就買左俾 miffy  :060:

買完之後去左紅蘿蔔個超級寵物廣場個到買草草la,
點知我上到一樓,問佢有無 oxbow 既草草,
佢話有,但係要去獸醫個邊先有,
佢地紅蘿蔔個到無…
跟住我又走過去獸醫個邊問,
點知 ... 我買個草,就好似要考試咁 ... :011:

我 : 唔該,我想問下有無oxbow既alfafa草 ?
佢 : 你隻兔兔幾大,點解食 alfafa?
我 : 5個月大bb兔。
佢 : 咁點解食 alfafa ?
我 : 因為高旦白質。
佢 : alfafa 食得太多會令兔兔肚柯,兔兔要食 Orchard Grass 。
我 : 但係我隻兔兔係食開呢隻alfafa草 ga wor。
佢 : 係要食 orchard grass ga。
我 : 我個隻係 bb 兔wor (非常強調係" bb 兔")
佢 : 我屋企都有2隻兔兔,佢地都係食 orchard grass ga。
我 : 獸醫都叫我俾多d alfafa佢食ga。
佢 : 哦。咁我拎 alfafa 俾你。

買個草其實好簡單,都唔知做咩野要用左我成十分鐘 = =|||:028:
好明顯呢間診所,只係識醫狗…唔識醫兔仔…

但係好奇怪,成條金魚街,除左q兔之外,
其他都只係得k牌草同日本草。
只係得個間診所先有 oxbow 同q兔有apd…
唔知係唔係 oxbow 個到知道金魚街d pet shop信譽唔好所以唔俾貨佢地賣呢 *0*
mim0510 2008-4-18 11:59:09 AM
早前兔糧同草都斷晒貨,會唔會佢地仲未入貨呀???
wesky 2008-4-18 12:02:10 PM
哈~~ 果度既獸醫都幾搞笑~
講左咁耐  一聽到你話獸醫都話俾A草就俾草你~~
:037:
我地應該集體罷買旺角果幾間寵物店既野~~ 成日賣病兔 可惡~~

我之前都試過屋企既草差唔多俾兩隻女食晒
而係R記訂既草又無咁快送貨喎~
最後唯有係Q-PXT 買左包Kaytee 牌T草
D草好黃下... 不過都無辦法 食住先~~

你就好啦~ 買到咁平既草架~
我諗我都要買返個   
兩隻衰女食草球好浪費...
lingyan 2008-4-18 12:10:45 PM
因為我係尖沙咀返工,要跑去荃灣買都真係好遠。

寵物便便同龍蝦樂園佢都已經好耐無OXBOW賣,
我二月頭新年個時去買兔兔,已經無 OXBOW 既草,
直到而家我都無見過個二間有得賣。
紅蘿蔔就只係見到 PRESTAGE 同 K牌。
紅蘿蔔入面間診所就有。

尋日買個包15OZ ALFAFA,40蚊,如果去R記買就38蚊,
好似貴2蚊,但係車費都係哂到…

Q兔個膠草架你可以去睇下丫,
20蚊個,因為我隻 MIFFY 佢食量都幾大,
好多時候返工前入滿草球,放工返到去就清哂,
所以一直都想買多個 / DIY 個草架俾佢,
點知俾我見到20蚊個,諗都唔諗就買左,
因為就算去日本城買材料DIY,都應該唔止20蚊囉。
wesky 2008-4-18 12:16:20 PM
搵日順路既話去睇睇先~~
可能真係如你所講
寵物便便同龍蝦樂園(改得好) 出左名
代理商唔再俾佢地賣~~ GOOD~~
我都DIY個幾個草架  可惜..兩隻女都仲係好浪費草
所以先至考慮買返個草架算 = =
jchow 2008-4-18 01:09:53 PM
其實去開旺角,點解唔去兔協呢?佢哋係Oxbow的指定分銷商,又可以幫到棄兔!
mim0510 2008-4-18 01:12:20 PM
龍蝦樂園???邊度黎ga???
wesky 2008-4-18 01:16:00 PM
即係龍貓樂園
係旺角架~~
iamsuifa 2008-4-18 02:03:39 PM
我除左隻兔兔同兔糧(係pet-cafe買,送貨啊)..我全部野都係q兔買嫁..
d兔籠都比其他金魚街既店平,,草草同其他零食果d,,,
起碼比其他店有番d信譽~~
Cwk 2008-4-18 03:12:01 PM
草球咪有兩種o既? 一種吊住,一個fix死但可以轉
有無人留意過兔兔一般鐘意玩邊種?
係Q兔見到,兩個價錢差好遠呀~~
Cwk 2008-4-18 03:15:07 PM
唔記得講,無oxbow不如試下momi啦
兔協都有得賣
價錢同oxbow差唔多,但草質素都好ok
唯一係momi比較多莖,
如果兔兔專食葉唔肯食莖o既可能晒多左草
wesky 2008-4-18 03:30:41 PM
我有兩個草ball~~
同一款  可以吊, 可以掛, 可以就咁放係地~~~
我就咁放係地下俾佢地食~~
lingyan 2008-4-18 05:15:15 PM
其實我唔知我個仔鐘意食草定食葉,
因為我日日返去佢就清得乾乾淨淨,
有時候連跌左係地下既都食返哂。

草球有二種,
一種係十幾蚊既,只可以吊係到 (唔知可唔可以唔要線鐵鍊改放係地下)。
另一種就係MAR既草球,呢個我買既時候好似係45蚊,
可以吊、放地下、同固定係籠邊,
唔知係唔係我個籠既問題,我固定唔到係籠邊,
成日都甩返出黎,我同兔爸研究左半日都搞唔掂。

我放工個時都已經7點,兔爸唔準我去兔協個到,
話個邊都有D黃色架步,同埋太黑………
加上兔爸8點先放工 ><
陪唔到我去……
elyse)) 2008-4-18 11:32:14 PM
有無人買過q兔個度d草阿...
2磅都係50蚊...我屋企0那隻小魔星剩係食d毛
(姐係t草成日都有一支支毛...)
有次去到見度可以買t草葉...
但係間shop太細,人太多了...都懶得去睇...
比完錢就走了...
我都想試下買佢d葉..
但唔係成日見到佢有...
wesky 2008-4-18 11:36:37 PM
未買過啊~~~ 都唔知果d 係咩草~~~
草莖對牙仔有益  唔好靜係買葉 @@

快速發帖