我在香港網路上找了好耐都搵唔到關於點樣飼養花栗鼠,
所以我在台灣搵左d花栗鼠資料集合埋 整左依個 "花栗鼠飼養同習性介紹
"出黎^^””  如有錯誤請不要見怪:054:

花栗鼠習性介紹
☆ 基本資料 ☆
分類        齧齒目松鼠科
產地        亞洲東北部、韓國、日本北海道
體重        大約都在100公克
壽命        平均5~10年
習性        屬於晝行性動物

常見疾病

名 稱                 症 狀

痀僂病        
主要是因為動物性蛋白或鈣質的攝取不足,導致營養不均衡所造成的,常發生在剛開始進食的小花栗鼠寶寶身上,生病後會四肢無力、活動力降低、沒食慾、甚至因為消化不良而拉肚子。

自咬症
松鼠類大部分都有咬自己尾巴或是四肢的習慣,如果運動量不足而導致壓力過大,即使沒有傷口也會自咬,這也就是為什麼養花栗鼠需要比較大一點的空間了。
尾巴和毛皮的損傷請不要任意抓花栗鼠的尾巴,這樣會讓尾巴的皮毛掉落而露出骨頭和肌肉,如果尾巴皮毛掉落就沒有辦法復原了,切記千萬不要去抓牠的尾巴。
外傷        
花栗鼠的活動力很強,要注意籠子的鐵網是否平滑無刺,避免被這些尖刺刺傷;偶爾牠們也會和同伴打打鬧鬧,也要特別注意以防止流血衝突事件發生。
中暑
花栗鼠是非常怕熱喔,如果把牠放在高溫的地方或是太陽下直曬,很容易就中暑啦!若發現花栗鼠的身體過熱或不太活動時,要注意了,是不是放的地方太熱,盡量放在通風良好且陰涼的位置,千萬不要幫花栗鼠亂刮沙。

【注意!!】一旦發現你的花栗鼠有不對勁時,一定要去找獸醫師檢查治療,以免延誤病情。

轉自 台灣“花栗鼠的家”
-----------------------------------------------------------------------

花栗鼠飼養方法

Q:.哪裡買的到花栗鼠?
A:花栗鼠係香港暫時係冇合法進口.  

Q:..:花栗鼠可以活多久?
A:花栗鼠平均壽命約五~十年
當然也跟你的飼養方式和鼠鼠本身的健康狀況、天氣因素...等等有關係喇
基本上壽命是比一般的倉鼠再長一點咖.

Q:.花栗鼠喜歡吃什麼?
A:花栗鼠同一般倉鼠一樣都係雜食性的喔
就好似最基本的葵瓜子、南瓜籽、等堅果類 最好就盡量餵多種果實俾鼠鼠啦^^
澱粉類> 小麥等五穀
仲有唔少得既蔬菜水果喇
eg: 紅蘿蔔、菠菜、大白菜、蕃茄、小黃瓜、香蕉、(小番茄、蘋果)等.  
小番茄&蘋果都唔需要剝皮去籽  牠們是剝皮去籽的高手唷
盡量挑一些沒有人工調味料~或是無人工添加物(零食、醃漬物、可樂汽水...)的食物給牠食
這些食物人食左都無營養喇 ,何況係鼠鼠食呢. 加上食左可能會對鼠鼠有害tim ><
花栗鼠都需要攝取動 物性既蛋白質咖!!!!
野生的花栗鼠會抓昆蟲吃或是偷鳥蛋來補充動物性蛋白
但我們無理由走去捉虫偷烏蛋嗎 哈哈
咁我地可以每天俾一些牛奶,蛋白、乳酪、小魚乾、 同市面可以買到既麵包虫,麥皮虫俾鼠鼠食.
*我家sonic 最愛食麵包虫干呀*

Q:.花栗鼠有什麼唔食得?
A:韭菜、生薑以及蔥蒜類蔬菜是花栗鼠不能吃的食物,而且咖啡和巧克力會使花栗鼠吃了以後會中毒,餵食的蔬果一定要清洗乾淨,避免農藥還殘留在蔬果上........必需切記呀!

Q:.花栗鼠需要什麼配備?
A:
1. 當然係籠子,一定要俾一個較大空間既籠子牠唷
話哂牠們都係野生動物~他的活動力旺盛驚人.如果關在細籠及沒有運動量的話會出現自咬行為.><
最重要就係籠子一定要密一些 不然就會逃走了. 連龍貓籠既空隙都走到.你話幾勁!
2. 就係鋪低用既木糠. 我個人就唔會用木糠既 因為太大塵.*我自己就用雜誌加廚房紙.黎鋪低*只要經常換就ok了
3. 磨牙石. 花栗鼠矛既牙都係會不斷生長 所以一定要磨牙,但係花栗鼠就唔同倉鼠佢地係 唔太理會塊磨牙石.所以就要係平時既飼料到落手喇.俾d較硬既飼料.等佢可以從中磨埋牙.一舉兩得^^
4. 最後 唔少得就係糧食同水喇 
花栗鼠一天所需的水大約是在15C.C.左右,如果方便的話每天換一次乾淨的水,要注意的是懷孕或是生下小花栗鼠以後更需要充足的水分唷。 

Q:.需要什麼其他東西?
A:可以係籠加個熊仔鼠用既轉轉.比佢玩^^

Q:.好似香港咁天氣咁熱果時,他可以一起睡冷氣房嗎?
A:最好不要~天氣熱只要給他些清涼的水果~確定水瓶裡有足夠的水就好了.
對牠們來說冷左一了點.   如果主人真係要開啦.就要確保鼠鼠暖先唷

Q:.如何與花栗鼠親近?
A:讓他熟悉你的味道~常常摸摸他~跟他講講話~他是會認主人的~
千萬別嚇到它喔~他膽子超小的~這樣以後他就會很怕你~
其實怎麼對待小動物~他們都有感覺的~用愛心對待就好了~^^

Q:.怎麼幫花栗鼠洗澡??
A:其實除非他真的很髒.俾d 便便尿尿搞到...不然其實不用幫牠洗澡. 牠們非常愛清潔呢/
如果真係.很髒, 就用水 噴少少 係佢身上. 等佢自己清返. 一係可以用沖涼粉搓一搓他身體.^^
已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 10 精品文章

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

wesky 2008-6-24 04:49:17 PM
唔該晒 茵茵 ^^
茵茵 2008-6-24 06:13:38 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-24 04:49 PM 發表
唔該晒 茵茵 ^^

不用言謝. 應該多發貼ma ^^
jasminecarol 2010-9-22 03:03:39 AM
松鼠不會自己用洗澡沙, 而且花栗鼠平均壽命約4-5年, 10年相當相當相當少見
天氣晴朗 2010-10-13 10:08:48 AM
YES...我最老果隻都係養左7年....
knuckles 2011-3-15 01:41:21 AM
想問下如果我隻鼠鼠有甩毛既情況我可以點做呀??
甩左毛既地方係白毛嫁~謝謝解答!!!
黃豆383 2011-6-2 09:34:34 PM
謝謝你的詳細說明..
Winkilaw 2015-6-6 09:03:54 PM 來自手機
Hello
我未養過花栗鼠
我想養一隻,見到呢個gp入面有人話有得放
(其實有冇香港寵物店有得賣?)
想問下如果花栗鼠真係吳好彩有病,可以帶佢去邊到睇獸醫?珍禽異獸嗰d得吳得?
飼料係買倉鼠食嗰d糧?本人對養鼠類動物冇咩經驗XD
我屋企有養貓,會吳會有問題?
可吳可以放佢出黎?帶吳帶得落街?
THANKS!!

快速發帖