唔知養兔的人多數係咩職業
我係做廣告的
designstevenyu 2008-5-24 06:52:09 PM
http://mini-house.coms.hk/viewth ... &extra=page%3D1
我覺得佢好專業同有創意:001:
Colleen 2008-5-24 07:22:06 PM
原帖由 designstevenyu 於 2008-5-24 06:52 PM 發表
http://mini-house.coms.hk/viewth ... &extra=page%3D1
我覺得佢好專業同有創意:001:

行行出狀元,呢個一定係賣雪糕既狀元
波丸媽 2008-5-24 07:32:33 PM
原帖由 Colleen 於 2008-5-24 05:17 PM 發表

其實做咩工都唔緊要,唔駛靠人同照顧得到自己同兔兔已經好好ga la

同意呀~~
做邊行冇所謂,只要係自食其力就得!!!
波丸媽 2008-5-24 07:50:15 PM
原帖由 Colleen 於 2008-5-24 05:20 PM 發表

邊間補習社咁刻薄?!:052:  等我唱衰佢先! 我先前補果兩間,一間比100/hr ,一間比 120/hr ga

原來搵工咁樣比人蝦法ga.......我都唔知tim

果時係F.5畢業,讀緊IVE
冇乜經驗係咁架啦
佢肯請已經好開心,仲邊計得咁多,同埋自己好忙,見時間少少咪做下囉
只係....人地天水圍區都$35/hr.......元朗的竟然$20/hr
跟住因為改卷改到就黎盲,一放學就要改卷了,所以唔做了
暑假我又做過sales,$20/hr....不過做得幾開心....所以都值架
又做過零食店....不過又係$20/hr......唔開心,返工3日,total 13 hrs老闆已經迫我學晒所有野(fill貨,收$,貨名,執倉,點貨,搬貨,埋數等等)
仲要我即刻熟手到收$唔駛諗.......一d適應期都冇,好難做........
依家起荃灣做緊part-time.....$25/hr.....齋坐,唔駛點做,仲可以自己做功課tim.....
不過我又要另找目標啦.....想搵份學到野的......
冇乜經驗就係咁.....鬼叫自己唔想出去太遠返工咩,又要返學,又要出咁遠,車$都蝕埋就慘
元朗既工資都係得咁上下
我好簡單,只要唔好成日問丫媽拎$,又可以養到兔兔,做得開心就ok了

我都好想做自己讀果科既part-time,無奈功課太多,同埋果行好難搵時間短的
我依家讀緊「時裝商務」,不過係咩都學下,唔太深入...我車衫,設計,品質,商務都識架,只係冇個深入囉....
又要出去進修......

Colleen 2008-5-24 08:05:44 PM
原來新界入面咁蝦人ga:052:

我有個中學同學都好似讀呢個......等我得閒搵佢先......

我以前就係為左唔問ar媽攞錢,一邊返學一邊part-time 補習,有成8個學生,夜晚補到11點返屋企仲要做功課溫書,不過到月底家長比學費果時笑到見牙唔見眼
oz-17 2008-5-24 08:15:16 PM
:015:
我真係要努力小小
我之前都浪費左好多時間
leokobejack 2008-5-24 08:17:47 PM
哇...你都做左好多工喎
半工讀都好辛苦,你都幾勤力:057:
波丸媽 2008-5-24 08:48:03 PM
其實唔係勤力架...
我有時因為身體唔好或者唔想做等等原因,所以做既時間都唔長....:040:
雖然好似乜都識d,但冇樣精囉......
返學學果d野都係,只係識d皮毛....
好容易唔記得學過d乜....
依家最大困難係外語~~~~我只係好普通既溝通應付到咋
而讀我果行最需要的,都係外語
見人地d英文咁好,真係要反省下......:044:

mim0510 2008-5-24 09:00:03 PM
家陣見工,都要用英文對答ga:056:
leokobejack 2008-5-24 09:14:31 PM
加油呀:061:
我好耐之前都係半工讀,不過最後都係放棄讀野
波丸媽 2008-5-24 09:19:39 PM
原帖由 mim0510 於 2008-5-24 09:00 PM 發表
家陣見工,都要用英文對答ga:056:

唉唉~~係啊~~
我都明白英文既重要,
我都覺得好需要進修....
唯有暑假補補佢啦
波丸媽 2008-5-24 09:24:05 PM
原帖由 leokobejack 於 2008-5-24 09:14 PM 發表
加油呀:061:
我好耐之前都係半工讀,不過最後都係放棄讀野

多謝你^^
半工讀只要分配好d時間就ok~~~
但我d女就要麻煩兔爸爸....
覺得幾對佢唔住架...
所以我唔係一個好兔媽
Colleen 2008-5-24 09:50:34 PM
原帖由 DaDa_B 於 2008-5-24 09:19 PM 發表

唉唉~~係啊~~
我都明白英文既重要,
我都覺得好需要進修....
唯有暑假補補佢啦

哈哈! 如果我係香港你搵我補補,我打八折比你! :057:
波丸媽 2008-5-24 10:02:24 PM
原帖由 Colleen 於 2008-5-24 09:50 PM 發表

哈哈! 如果我係香港你搵我補補,我打八折比你! :057:

多謝你先^^
mim0510 2008-5-24 10:56:29 PM
我d英文好差ga...........成日比老公話

快速發帖