唔知養兔的人多數係咩職業
我係做廣告的
波丸媽 2008-5-24 11:56:59 PM
me 2 ~~我d英文需要出動兔爸:025:
MOURINHO 2008-5-26 12:06:56 AM
我係做圖書館~:001:
阿度 2008-5-26 01:11:55 AM
原帖由 DaDa_B 於 2008-5-24 09:24 PM 發表

多謝你^^
半工讀只要分配好d時間就ok~~~
但我d女就要麻煩兔爸爸....
覺得幾對佢唔住架...
所以我唔係一個好兔媽

都唔係想像中咁易, 好似我咁....
放完工累到死仲要去上堂~會幾辛苦架
阿度 2008-5-26 01:12:25 AM
原帖由 MOURINHO 於 2008-5-26 12:06 AM 發表
我係做圖書館~:001:  

我以前都係做圖書館CT架:001:
nievedith 2008-5-26 01:19:36 AM
原帖由 mim0510 於 24-5-2008 21:00 發表
家陣見工,都要用英文對答ga:056:

唉, 點止英文, 係三文呀.... 中文, 英文, 普通話.... 仲要係說話途中突然咁轉文法 :042:
nievedith 2008-5-26 01:20:07 AM
原帖由 DaDa_B 於 24-5-2008 23:56 發表
me 2 ~~我d英文需要出動兔爸:025:

he~ 我都係吔~ :040:
nievedith 2008-5-26 01:22:29 AM
原帖由 Colleen 於 24-5-2008 17:17 發表

其實做咩工都唔緊要,唔駛靠人同照顧得到自己同兔兔已經好好ga la

agree~ 總比攤大手版問家人要錢的人好多了, 現在好多人都係這樣的.
tong_man_tong 2008-5-26 10:52:30 AM
英文le 家野真係好有難度 ~~~因為平時唔洗點用, 但要用家時候就口震震!!!
讀ive 家時候係好d, 但一冇接觸,就比番哂miss 了 ~~:056:
有外國人問我野~~~:046: 我就好驚, 之後諗番有咩好驚呢 ~~~~ 唉...:077: 有時覺得自己好冇用
lingyan 2008-5-26 11:06:37 AM
英文,我好多都俾返哂miss囉,公司用既英文全部都係中文轉返去英文 XD
文法一定錯到死 :073:
普通話反而問題唔大,聽既多數都聽得明,講就要簡簡單單既句子。
(呢個都係靠ONLINE GAME 所賜,如果唔係我普通話都係 ... 唔見得人)

而家公司好多阿差差既老闆黎,
佢地個d英文夾埋個d差差話,搞到我唔知點好 ....
tong_man_tong 2008-5-26 12:11:10 PM
我工作的地方都有好多差差客,不過我都唔洗同佢地講野, only by mail 就可以了 !!! 所以要講就真係好難~~
mim0510 2008-5-26 12:24:04 PM
話得多真係好d ga:053:
波丸媽 2008-6-3 12:23:26 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-26 01:19 AM 發表

唉, 點止英文, 係三文呀.... 中文, 英文, 普通話.... 仲要係說話途中突然咁轉文法 :042:

下,咁恐怖架
我中文,普通話幾好架......
英文差囉
波丸媽 2008-6-3 12:26:10 PM
原帖由 lingyan 於 2008-5-26 11:06 AM 發表
英文,我好多都俾返哂miss囉,公司用既英文全部都係中文轉返去英文 XD
文法一定錯到死 :073:
普通話反而問題唔大,聽既多數都聽得明,講就要簡簡單單既句子。
(呢個都係靠ONLINE GAME 所賜,如果唔係我普通話都係 ...

下~~中文轉返去英文咁都得??
你公司咁得意o既....
唔好話夾埋差差話
果次返工有個問我野,佢講野時條利捲到一舊舊
唔明佢講咩tim.........
波丸媽 2008-6-3 12:28:50 PM
原帖由 tong_man_tong 於 2008-5-26 10:52 AM 發表
英文le 家野真係好有難度 ~~~因為平時唔洗點用, 但要用家時候就口震震!!!
讀ive 家時候係好d, 但一冇接觸,就比番哂miss 了 ~~:056:
有外國人問我野~~~:046: 我就好驚, 之後諗番有咩好驚呢 ~~~~ 唉...:077: 有時覺 ...

係喎,其實佢地問完我,我就覺得自己好奇怪,明明答到佢,但仲會口震震咁
讀緊ive覺得d英文文法上退步左少少.......
好易比返miss 丫sir
nievedith 2008-6-4 01:33:15 PM
原帖由 DaDa_B 於 3-6-2008 12:26 發表

下~~中文轉返去英文咁都得??
你公司咁得意o既....
唔好話夾埋差差話
果次返工有個問我野,佢講野時條利捲到一舊舊
唔明佢講咩tim.........

阿差啲英文真係聽死人架 :025:

快速發帖