昨天見短短飲得好少水
所以尋晚比咗d 生菜佢食...d 生菜洗過用紙巾吸干水
今日中午幫佢清厠所見d 便便都好正常

但, 餵完糧就見佢柯咗d 咁嘅便便
係米有咩問題呀???

因為我未見過軟便架.........:050:

死衰鬼 2008-5-26 02:16:44 PM
係軟便
冇咩事ge  我隻有時都會柯幾粒:057:
通常佢柯軟便我都會停比菜佢食
wesky 2008-5-26 02:48:24 PM
暫停俾菜菜佢食~~
俾返多D 乾草佢食
應該就無問題架啦~~
lingyan 2008-5-26 02:57:45 PM
哇,乜咁似盲腸便,好有光擇。

間唔中有D唔出奇,有時候食完木瓜丸都會有軟便。
但係如果長時間既就只俾草草,再唔係就要搵醫生囉。
casey 2008-5-26 04:15:27 PM
有時白雪雪都會有
如果只係一兩次
食多d草就冇事喇
開頭我都好驚0家:077:
死衰鬼 2008-5-26 05:56:05 PM
原帖由 blueca25 於 2008-5-26 02:04 PM 發表
昨天見短短飲得好少水
所以尋晚比咗d 生菜佢食...d 生菜洗過用紙巾吸干水
今日中午幫佢清厠所見d 便便都好正常

但, 餵完糧就見佢柯咗d 咁嘅便便
係米有咩問題呀???

因為我未見過軟 ...

這是珍珠  你可以加奶茶飲:053: :053:
hh0 2008-5-26 06:03:20 PM
你影到d 便便好有珍珠光澤, 好令令~:040:
Colleen 2008-5-26 06:48:28 PM
yi................但係muffin d 軟便 真係一pat ga wor

呢d應該係盲腸便.....都仲係圓圓地

我家包包我都未見過佢d軟便同盲腸便:057:
HazukiYada 2008-5-26 07:58:49 PM
盲腸便黎啦..
咁有光澤
Colleen 2008-5-26 08:17:40 PM
正常情況一有盲腸便,兔兔就會即刻食左佢,所以我未見過包包d 盲腸便
wesky 2008-5-26 08:34:41 PM
好似黑朱古力  哈哈~~
HazukiYada 2008-5-26 09:35:40 PM
會唔會係佢冇食丫...
我都見過我魚魚咬出黎唔食...
blueca25 2008-5-26 10:22:09 PM
已經唔洗再猜測係米軟便......:056:

睇到死衰鬼朋友嘅reply個心安樂d 嘅時候
短短第二輪cc 冇再咁濕....以為冇事
但我男朋友睇到裡面有虫呀!!!!!!!!!!!!!:046:
嚇到我發晒茅呀, 好驚佢有事
但佢又食得跑得飲得, 同平時一樣

但由於我真係好驚
立即打去大圍嘅動物e院啦(因為我住沙田)
個姑娘話最快三日後先有得睇
咁我講一講比知佢......我兔仔係柯虫.....
佢話" 柯虫姐...唔死得嘅..."(吓?.................)
真係令我不知所措

之後立即又打去你地提過嘅dr betty
book 咗4:30
咁我就"撞死馬"咁去帶短短去睇e生

幸好...e生話其實生虫唔係好太問題
唔會影響到生命安全, 我先定返d(我實在太騰雞)
不過生虫原因應該唔係我養佢時候出現嘅問題
e生話, 生虫虫係母體感染or 其他兔兔傳染返黎
潛伏期一至兩個月, 因為我養短短嘅時間只有兩個月
所以佢e+ d 虫虫成咗型就開始排出黎喎

真係好唔開心呀..............雖然冇咩大問題
但........d 虫...........好核特呀

by the way.........個dr yuen 好好人:054:
阿度 2008-5-26 10:32:01 PM
dr yen係幾好人架~~同佢傾計仲會教你好多野, 點養兔啦等等~
唯一我唔太鍾意就係佢同betty耐唔耐會去左外國:026:

有冇比藥你呀? 要分開佢地養嗎???
blueca25 2008-5-26 10:56:39 PM
原帖由 阿度 於 2008-5-26 10:32 PM 發表
dr yen係幾好人架~~同佢傾計仲會教你好多野, 點養兔啦等等~
唯一我唔太鍾意就係佢同betty耐唔耐會去左外國:026:

有冇比藥你呀? 要分開佢地養嗎???

係呀...佢真係好有心機檢查同講解
原來佢地成日出國架....
好彩今日撞啱佢係度
如果唔係我有排驚呀...

佢話杜虫療程係一星期
佢開咗一個星期葯比短短
由於我只係養咗一隻
所以冇需要分開
不過如果有兩隻嘅
就一定要分啦, 如果唔係d 虫卵會傳到另一隻度架

快速發帖