準備小麥草種子一包
係一般農藝鋪頭有得賣
買左$10蚊  間野好貴==

準備泥一包
係吉之島買 $10蚊

準備兩個花盆 同上 每個$10蚊
將泥加入去~

然後均勻地係表面撒種子
再用泥輕輕蓋一下~

最後淋水~~

此帖會每日更新~~密切留意喔~~

IMG_1812 (Small).jpg (39.13 KB, 下載次數: 229)

IMG_1812 (Small).jpg

IMG_1813 (Small).jpg (53.44 KB, 下載次數: 240)

IMG_1813 (Small).jpg

IMG_1814 (Small).jpg (56.21 KB, 下載次數: 271)

IMG_1814 (Small).jpg

IMG_1815 (Small).jpg (60.83 KB, 下載次數: 313)

IMG_1815 (Small).jpg

IMG_1816 (Small).jpg (108.26 KB, 下載次數: 234)

IMG_1816 (Small).jpg

IMG_1817 (Small).jpg (102.08 KB, 下載次數: 297)

IMG_1817 (Small).jpg

coinss 2008-5-27 04:33:56 PM
可唔可以影下d種子有幾大包?
nievedith 2008-5-28 12:14:58 AM
哈~ 記得話我知現在種會不會好惹蚊
lingyan 2008-5-28 12:17:40 AM
原帖由 nievedith 於 2008-5-28 12:14 AM 發表
哈~ 記得話我知現在種會不會好惹蚊

+1

我都係怕惹蚊唔敢種住。
我前日去花墟行,搵唔到有種子賣,
最多係只有一間有買整好左既貓草 ...
8蚊一盤細既,15蚊一盤中既 ...
christineo_o 2008-5-28 02:23:06 PM
怕蚊種多盆薰衣草囉 <--驅蚊  薄荷就驅蟲  大多數香草都驅蟲架
而且仲有好多食蟲既盆栽呢
不過間中會係泥度個d好細好細既蟲仔<--我唔知係咩呀  超細隻既
唔知怕唔怕呢d植物呢  但係可以用一兩粒蒜頭切碎加水搖均 做殺蟲劑
兩三個星期噴一次  預防殺蟲都得架  不過記住唔好整得太濃  淡淡地得架喇
christineo_o 2008-5-28 02:26:31 PM
其實大多數花墟有盆栽賣既地方都有種子賣
不過佢多數都係放係唔顯眼既地方  有d可能掛係度既
同埋有d花鋪  唔一定花墟都有得賣架
wesky 2008-5-28 05:31:25 PM

第二日

第二日
發芽啦~~~

IMG_1820 (Small).JPG (89.35 KB, 下載次數: 47)

IMG_1820 (Small).JPG

IMG_1821 (Small).JPG (85.82 KB, 下載次數: 72)

IMG_1821 (Small).JPG

williamaaaa 2008-5-28 07:01:07 PM
加油呀 :020:
死衰鬼 2008-5-28 07:04:22 PM
等我得閒都買d黎種下先:023:
其實我隻小笨日日都會有新鮮草食:014: 因為我老豆晚晚帶隻狗落去wc都會係空地到摘返黎
(果到本來係起樓 但係冇起到  依家空左 唔會有農藥 因為成日有人黎剪草 唔會想留住d草)
wesky 2008-5-29 07:10:43 PM
第三天

IMG_1826 (Small).JPG (78.65 KB, 下載次數: 57)

IMG_1826 (Small).JPG

IMG_1827 (Small).JPG (75.68 KB, 下載次數: 102)

IMG_1827 (Small).JPG

small_tra 2008-5-29 07:31:36 PM
我都種緊丫~!
我用左$15~!
我驚兔兔唔中意食~
晒左我o既心機~!
希望兔兔中意食啦~!:001:
wesky 2008-5-29 07:33:58 PM
係兔都應該會鍾意食
我隻小丸之前同我連根拔起tim = =
small_tra 2008-5-29 08:14:05 PM
但係我果隻兔~係怪兔~
唔係咩都食~食死果幾樣野食咋~!
:050:
mim0510 2008-5-29 11:57:37 PM
有草喇!!!!有草喇!!!!
williamaaaa 2008-5-30 12:02:36 AM
就快食得啦

快速發帖