大家的兔兔名是因何而來的呢? 個名有無特別意思呢? 名字是因為佢個樣/ 毛色/ 卡通人物名/ 剛好想起而命名!?

波子的名係因為佢坐的時候, 又圓又肥, 成粒波咁, 所以便以此為名了! 起名的過程好快, 半過鐘便決定了名字 (兔爸有做審批的)! 你地的兔兔呢!?
vice0926 2008-5-27 10:53:51 PM
改hachi呢個名係取自日文數目字"8"音..
因為hachi擁有超大腳板....所以大腳"八"........講完有d尷尬..= ="

mio係因為我一見到佢就諗起呢個名..
有d無緣無故..但係嗌嗌下又覺得好襯佢喎個名....=w=
波丸媽 2008-5-27 11:01:53 PM
原帖由 wesky 於 2008-5-27 06:41 PM 發表
我都係睇外型架咋~~
成粒波咁咪叫波波囉~~
成粒丸咁咪叫小丸囉~~
( 兩個都係ball==)
wakaka~~:037:

改名速度, 2隻加埋半個鐘都唔駛^^
小丸係兔爸一返屋企就改
波波就係我改既....(圓埋佢)
因為屋企有粒丸,咁就加多個波啦~~~
一個食物名---搞到依家真係好為食,
一個玩具名---搞到依家佢真係好貪玩同惡作劇
呢d係咪叫做唔怕生壊命,至怕改壞名呀??
阿度 2008-5-27 11:15:12 PM
原帖由 DaDa_B 於 2008-5-27 11:01 PM 發表

改名速度, 2隻加埋半個鐘都唔駛^^
小丸係兔爸一返屋企就改
波波就係我改既....(圓埋佢)
因為屋企有粒丸,咁就加多個波啦~~~
一個食物名---搞到依家真係好為食,
一個玩具名---搞到依家佢真係好貪玩同惡作劇
...

係啦.......搞到小純宜家鬼死咁惡...
上次仲比人望佢個樣都知惡呀....陰公
hh0 2008-5-27 11:48:13 PM
我中意食, 所以兔地d名以食物+顏色改既:
Vanilla, Coco, 栗子,
黑孑子就順口叫 lee同 lingling, 響音嘛~
Colleen 2008-5-27 11:51:23 PM
兔爸淨係諗住改食物名 ><

包包係中文,muffin 係英文,遲d 隻小天會叫 pollux (雖然唔係食物,但係係法文)
nievedith 2008-5-27 11:55:10 PM
原帖由 lingyan 於 27-5-2008 19:09 發表
miffy 仔就係因為我一見到佢就諗起個隻卡通 miffy。

而妹妹呢,本身佢叫豆豆既,因為佢既顏色好似可可豆咁,
點知叫佢豆豆就唔應人,叫妹妹先應人。
最後都係叫左做妹妹。

哈, 妹妹咁有性格, 自己選擇個名~
但點解無端端會叫妹妹呢個名既?
hh0 2008-5-27 11:57:09 PM
pollux 即係咩黎?
nievedith 2008-5-27 11:57:26 PM
原帖由 leokobejack 於 27-5-2008 18:44 發表
我多數都係係佢地既顏色而定
我都有一隻叫波子,不過係因為佢兔爸叫波波

那一隻叫波子呢?
nievedith 2008-5-28 12:00:45 AM
原帖由 casey 於 27-5-2008 19:03 發表
我同呀女去買黑蚊蚊0個時
我話lee隻好唔好呀
個女就話黑蚊蚊呀.....
咁同左佢番屋企都係一路叫佢做黑蚊蚊喇

而白雪雪個名就係同黑蚊蚊(親)番既

呵~ 簡單直接得很! :073:
但下次便不可以再養黑色同白色的兔兔了啊~ :040:
designstevenyu 2008-5-28 12:01:29 AM
美思個名取自小苦妹句口頭禪 (美思美思):002:
再加上我係兔爸所以改得中性d 好   
如果改女仔名比妳地聽到一定打冷震:046:
lingyan 2008-5-28 12:11:50 AM
原帖由 nievedith 於 2008-5-27 11:55 PM 發表

哈, 妹妹咁有性格, 自己選擇個名~
但點解無端端會叫妹妹呢個名既?

因為我成日抱住MIFFY仔望籠入面既妹妹,
同MIFFY講呢個就係你妹妹啦。

講講下就變左妹妹囉。
hh0 2008-5-28 12:12:49 AM
原帖由 nievedith 於 2008-5-28 12:00 AM 發表

呵~ 簡單直接得很! :073:
但下次便不可以再養黑色同白色的兔兔了啊~ :040:

甘又唔係既, 仲可以叫烏卒卒, 白濛濛, 白燦燦, 烏啄啄......:039:
blueca25 2008-5-28 12:51:53 AM
有日
兔爸同我行街見到有d 品種嘅狗狗手仔腳仔都好短
所以, 起咗個名比隻狗狗........"短短"
但冇幾耐我領養咗e+呢隻兔兔
兔爸話"短短"個名幾cute:053:
就叫短短嘞~~
Colleen 2008-5-28 12:58:05 AM
原帖由 hh0 於 2008-5-28 12:12 AM 發表

甘又唔係既, 仲可以叫烏卒卒, 白濛濛, 白燦燦, 烏啄啄......:039:

烏卒卒!!!!!!!!:037: :037:

pollux 係法國一個卡通人物

老公想買隻長毛小天,話似呢個卡通人物wor:026:
mim0510 2008-5-28 01:02:43 AM
呢隻野唔係狗黎咩:017:

快速發帖