大家的兔兔名是因何而來的呢? 個名有無特別意思呢? 名字是因為佢個樣/ 毛色/ 卡通人物名/ 剛好想起而命名!?

波子的名係因為佢坐的時候, 又圓又肥, 成粒波咁, 所以便以此為名了! 起名的過程好快, 半過鐘便決定了名字 (兔爸有做審批的)! 你地的兔兔呢!?
Colleen 2008-5-28 01:07:30 AM
原帖由 mim0510 於 2008-5-28 01:02 AM 發表
呢隻野唔係狗黎咩:017:

exactly!!:037: :037: :037:
casey 2008-5-28 01:11:32 AM
原帖由 hh0 於 2008-5-28 12:12 AM 發表

甘又唔係既, 仲可以叫烏卒卒, 白濛濛, 白燦燦, 烏啄啄......:039:

係喎
又唔錯喎
tong_man_tong 2008-5-28 10:56:59 AM
第一隻兔仔叫嵐嵐, 當時我同兔爸拎佢番來時,我地都未諗到改咩名,兔爸話嵐嵐似我一個同學叫小蘭, 之後兔爸就話不如叫小蘭啦~~ 我話是佬來的,蘭蘭係女仔名, 之後話咁就叫南南= 嵐嵐, 所以就係咁就叫做嵐嵐了,
而第二隻兔仔叫童童,三個月大家時候買回來諗住陪下嵐嵐的, 由於佢好細隻,同咪基於我地改名係覆名的原則下, 兒童兒童, 就叫做童童了,

童童 (嵐嵐老婆)

童童 (嵐嵐老婆)

嵐嵐

嵐嵐

wesky 2008-5-28 11:01:36 AM
嵐嵐都好似公仔啊~~ hehe~~
得閒加落去大頭相啦~~~~
nievedith 2008-5-28 12:18:53 PM
原帖由 lingyan 於 28-5-2008 00:11 發表

因為我成日抱住MIFFY仔望籠入面既妹妹,
同MIFFY講呢個就係你妹妹啦。

講講下就變左妹妹囉。

原來如此~
下次養多一隻仔仔時, 抱住MIFFY 同妹妹睇住個籠, 便可以叫"細佬"了 :009:
nievedith 2008-5-28 12:20:32 PM
原帖由 hh0 於 28-5-2008 00:12 發表

甘又唔係既, 仲可以叫烏卒卒, 白濛濛, 白燦燦, 烏啄啄......:039:

哈~ 你地係叠字家族呢.
我最喜歡"烏啄啄"呢個名 :010:
nievedith 2008-5-28 12:22:52 PM
原帖由 blueca25 於 28-5-2008 00:51 發表
有日
兔爸同我行街見到有d 品種嘅狗狗手仔腳仔都好短
所以, 起咗個名比隻狗狗........"短短"
但冇幾耐我領養咗e+呢隻兔兔
兔爸話"短短"個名幾cute:053:
就叫短短嘞~~

E~ 個名的由來都幾得意BOR~ :032:
christineo_o 2008-5-28 03:02:26 PM
bu bu個名係朋友帶黎比我時我撩佢講野 佢咩反應都無
點知我唔知係唔係當左佢係bb  咁我諗住bu bu咁撩下佢
就係呢個時候佢就好似好興奮咁比晒反應我:060:
所以咪叫佢做bu bu囉
tong_man_tong 2008-5-28 03:44:53 PM
bu bu 都幾醒目,對自己個名有反應, 我個三隻兔仔, 只會對膠袋有反應, 因為膠袋 = 餅乾:063:
nievedith 2008-5-28 03:46:33 PM
原帖由 christineo_o 於 28-5-2008 15:02 發表
bu bu個名係朋友帶黎比我時我撩佢講野 佢咩反應都無
點知我唔知係唔係當左佢係bb  咁我諗住bu bu咁撩下佢
就係呢個時候佢就好似好興奮咁比晒反應我:060:
所以咪叫佢做bu bu囉

well~ 又有一隻自己選名的兔兔呢 :031:
christineo_o 2008-5-28 03:52:00 PM
不過宜家 佢鍾意先會應下你架
rabbitrabbit 2008-5-28 07:13:39 PM
:047: :054:
我do not have rabbit !!!!!!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我do not have rabbit !!!!!!!!!
我想要 rabbit !!!!!!!!
由細到大都好鐘意兔兔,但係屋企人俾好多理由我唔俾我養 ............
我 VERY like 兔兔, 但係屋企人唔 like 兔兔.
我 do many things 想屋企人俾我養兔兔, 但係唔俾我養.....
我   LOVE    兔兔 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
martinfok 2008-5-28 08:40:32 PM
娃娃呢個名唔係我地改既..係petshop改既..
啤啤就係..我地覺得佢似啤啤熊..係啡色..又成日企定定..因而得名..
jennytyy 2008-7-9 02:16:40 PM
雖然樂樂星期五先接番黎,但我會改佢個名做Jobe呀,因為有我同老公的英文名第一個字係"J"同"B"
百厭星_BB 2008-7-9 06:37:04 PM
BB 就求期改
傻貓 就因為似隻貓 ...個樣又好似傻傻地咁

快速發帖