學定養兔

冽! 發表於 2008-06-02 19:17|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我打算養兔
本身屋企有d書既
但我都唔係好識
所以想問下你地

兔仔既性格有咩分別架?有冇話邊d活躍d之類?
糧最好係咩牌子?
我想學左先去養
唔想養一陣就死

如果真係買既話
去邊會好d?
大埔龍x村?
cloudcloudgrace 2008-6-2 07:23:51 PM
不如去兔協領養啦
http://www.hkrabbit.org/
wesky 2008-6-2 07:24:58 PM
每隻兔兔既性格都唔同架
好似我兩隻咁
小丸好細膽
波波就好勇敢  完全當你無度 = =
呢個係兔兔既可愛之處吧~~

糧/草 建議購買 oxbow / apd
呢度差不多全部人都係食呢兩隻架
6個月以下以Afalfa草為主
6個月以上以Timonthy 為主~

可以先去兔協看看有冇心儀的兔兔
如果買的話
8號兔 / 大埔龍貓村 / 元朗q-pxt
都可以考慮~~
旺角寵便/ 龍園 就"一定"唔好去買啦~
冽! 2008-6-2 07:27:20 PM
原帖由 cloudcloudgrace 於 2008-6-2 07:23 PM 發表
不如去兔協領養啦
http://www.hkrabbit.org/

我見到好多處理中?
代表將會比人領養?
冽! 2008-6-2 07:29:41 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-2 07:24 PM 發表
每隻兔兔既性格都唔同架
好似我兩隻咁
小丸好細膽
波波就好勇敢  完全當你無度 = =
呢個係兔兔既可愛之處吧~~

糧/草 建議購買 oxbow / apd
呢度差不多全部人都係食呢兩隻架
6個月以下以Afalfa草為主
6個月 ...

黑店出左名
我星期6打算去荃灣間8號兔睇,但我搵極都搵唔到

咁到時如果轉草係咪慢慢咁轉?
如果我係論壇領養又得唔得?

我屋企既倉鼠全部都係領養的
wesky 2008-6-2 07:30:04 PM
如果想去兔協領養既話
最好親身去一次
佢個網更新得慢少少 可能好忙無乜時間吧
有時有新兔 都未必即時會放上去~~
同埋就算處理中  你都可以申請架
因為有時上一個申請既人未必一定會批俾佢養
wesky 2008-6-2 07:32:36 PM
原帖由 冽! 於 2008-6-2 07:29 PM 發表

黑店出左名

轉草就要慢慢轉
兔兔好嘴勺架 一時之間轉晒佢可能會絕食抗議架

我個人唔建議論譠領養
一黎, 有些人會以領養為名, 實為賣兔
二黎, 你唔清楚佢既健康狀況
冽! 2008-6-2 07:33:06 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-2 07:30 PM 發表
如果想去兔協領養既話
最好親身去一次
佢個網更新得慢少少 可能好忙無乜時間吧
有時有新兔 都未必即時會放上去~~
同埋就算處理中  你都可以申請架
因為有時上一個申請既人未必一定會批俾佢養

明白哂
咁我養之前去睇睇有冇合眼緣既兔兔
p.s:好彩今年唔係兔年,但好快就到 =﹏=
coinss 2008-6-2 07:33:57 PM

黑店出左名

我第1次去都搵左好耐先見到
冽! 2008-6-2 07:36:36 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-2 07:32 PM 發表

轉草就要慢慢轉
兔兔好嘴勺架 一時之間轉晒佢可能會絕食抗議架

我個人唔建議論譠領養
一黎, 有些人會以領養為名, 實為賣兔
二黎, 你唔清楚佢既健康狀況

係每日混少少卓咁轉?
咁糧點餵? 早晚餵幾多?

咁我都係去兔協睇左先
如果真係唔岩就去返8號兔/大埔龍x村
q兔有冇兔賣?
冽! 2008-6-2 07:37:29 PM
原帖由 coinss 於 2008-6-2 07:33 PM 發表

我第1次去都搵左好耐先見到

我搵左好耐都搵唔到
近邊度架?
只係知南豐果頭:056:
cloudcloudgrace 2008-6-2 07:38:34 PM
剛剛致電兔協, staff 話處理中表示有人領養...不過如 wesky 說, 最好親自去一趟兔協看看
wesky 2008-6-2 07:39:22 PM
8號兔寵物樂園(荃豐中心) 新界荃灣青山公路144-172號荃豐中心地下(IT
冽! 2008-6-2 07:44:36 PM
原帖由 cloudcloudgrace 於 2008-6-2 07:38 PM 發表
剛剛致電兔協, staff 話處理中表示有人領養...不過如 wesky 說, 最好親自去一趟兔協看看

咁如果到時睇岩
個手續係點?
同唔同網上申請1樣?

原帖由 wesky 於 2008-6-2 07:39 PM 發表
8號兔寵物樂園(荃豐中心) 新界荃灣青山公路144-172號荃豐中心地下(IT

原來係荃豐 :056:
我睇左南豐
大富翁 2008-6-2 07:52:22 PM

黑店出左名

一定唔好係論壇領養呀!!!
我就係一個好例子!!我隻caca 都係係論壇領養.!!
養左冇一個月.!!
就有左兔仔中ge 黑星!!!!...中耳炎!!
而且依加又黎個...介癬!!
雖然佢就係話..唔係係mk 到買!!
但大家應該可以估到喇!!
所以千萬唔好呀!!!!

快速發帖