今日6月8號係 miffy 既大日子,雖然真係非常唔捨得,但係點都要俾佢去做。
因為黎緊呢幾日都無得抱實實 miffy,所以係帶佢去診所之前,梗係要抱返夠本la !!

6月8日 星期日

10:30    去到診所,等左大約半個鐘,betty 先問我清唔清楚個手術,之後佢解釋一次風險有幾多,
                 兔仔仔會係佢二邊既旦旦都開一個小洞,將入面既睪丸拎走,之後再將洞口"痴"埋,
                 100兔兔會有3隻自己咬傷口,因為傷口會有輕微既痕癢,所以都要戴頭罩,以保安全,
                 手術後有幾滴血都係正常,可以輕輕力幫佢按實傷口止血,如果有紅腫就要即係帶返診所。
                 之後betty係張表格到填大約既費用 : 手術費550蚊、藥費300-400蚊、頭罩 40-50蚊、
                 ( 草粉因為屋企有所以無計 ),betty 寫完之後,就要我簽返名,填返電話號碼,
                 仲話一定要開住電話。3點半就可以接返 miffy 返屋企。

11:20     miffy 俾護士姐姐抱走。

13:00     準備 miffy 最愛食既白菜仔、菜心、蕃茄仔,亦都將所有用品用白醋消毒,舖好尿墊,準備功夫大功告成。

PS:betty 話而家既天氣,兔兔係袋入面會好焗好熱,所以要用一個保鮮袋入面放水,之後平放係冰箱等佢結冰,
係帶兔兔出門之前,用布包住放入袋,等兔兔可以趴住佢散熱。
各位兔友如果夏天要帶兔兔絕育�出門,都可以用呢個方法幫兔兔消暑LA。

15:30     接左miffy,va話佢好叻仔,做完手術後已經自己食d草同糧,用手餵佢都肯食。
                  va 教左我點同佢除同戴頭罩,頭三日要戴住,之後可以唔駛戴,
                  佢話如果一開始唔戴,佢舔爆左傷口既話,就要戴一個星期先可以除,
                  所以都係俾佢先戴住三日好d嚕。
                  betty 俾左抗生素、止痛藥、益生菌。所有手術費連藥費總共 $1012。
                  因為 MIFFY 要用頭罩,會令到佢食唔到盲腸便,所以如果係籠到見到有,就要執返黎俾佢食,
                  通常都係凌晨5-6點或者係下午5-6點會有。
                  另外旦旦呢幾日會因為壓力問題而會變成好似以前咁大,但係如果大到好似乒乓球咁大就要返診所。
                  過左一星期之後,旦旦就會變成一塊皮。

PS:當我係接待處聽緊 VA 解釋既時候,有一個寵物車上面有二隻兔兔既男人入黎要睇醫生,
個 VA 用比較惡既語氣同個男人講 " 你睇下佢地猛咁喘氣,佢地好熱啦。"

之後就去拎個冰墊俾二隻兔兔用。之後個男人話怕佢地冷親,
VA 就話 "佢未見過兔兔會冷親而死,但係就見過好多次兔兔因為中暑而死,今日先有一隻係咁。"
跟住個 VA 就開左間冷氣房俾兔兔涼。

16:45     用手餵 miffy 食菜菜,食左 3 大塊白菜 (只食綠色部份)、菜心 (成塊食哂)、半個蕃茄仔。
                  之後當我 "筆" 糧落碗既時候,休息緊既 miffy 突然間走過黎食糧。

17:00     除低左 miffy 既頭罩,等佢休息下。

19:00    訓醒左,咬左幾下籠,提我佢要要開餐lu,因為頭罩阻住佢用糧兜食瑩,所以用手餵。

6月9日 星期一 ( 手術後第一天 )

03:00    miffy all 左盲腸便,但係因為頭罩關係所以食唔到,仲搞到成個頭罩都係便便,
                 最後人手餵盲腸便。
                 終於第一次見識到 MIFFY 既盲腸便,都幾臭 (似BB仔ALL爛便便既味),
                 係閃令令、軟身。用紙巾執起左俾佢,當中撈埋左粒普通便便,
                 佢只自己識得揀盲腸便,普通便便就唔會食。
                 不過我餵佢既時候無望住佢食,因為真係幾核突 ....

09:30    戴住頭罩照樣咬籠,放左佢出黎除左頭罩食糧。
                 食抗生素、止痛藥。
                 檢查傷口。
                 換尿墊、入草球 ( 草球一個已經食哂 )。
                 已經可以自己去廁所尿尿。
                 要求梳毛。

17:00     放左戴緊頭罩既 miffy 出黎休息下,趴下。

6月10日 星期二 ( 手術後第二天 )

09:00   食糧、檢查傷口 ( miffy 自己除左個頭罩 ... )
                可以自己企起身問你拎野食 (因為手術後第一日,佢後腳仲考夠力可以企咁耐)
                賴左一撻尿 ( 希望佢除左頭罩就會識去尿尿la )

19:45   miffy 又自己除左個頭罩,好彩傷口無俾佢舔爆。
                ( 識得自己除過一次就會自己除第二次  =.= 學習能力真快,好可惜好既唔學,壞既學到足)

6月11日 星期三 ( 手術後第三天 )

09:00    食糧、檢查傷口、食藥。
                 因為星期二晚訓前無戴頭罩,所以特別留意傷口。( 無辦法再戴,因為MIFFY學會除頭罩 )
                 MIFFY 已經正常可以去廁所尿尿。

----------------

感想:

整體黎講,手術好好,傷口係用膠水痴合,所以無線頭,兔兔唔會想咬,

戴頭罩係防止兔兔因為痕癢 / 自我清潔既時候舔爆傷口。
手術後一滴血水都無流過,接 MIFFY 既時候 EYE GEL 都已經清潔好哂。
戴頭罩因為繩係用活結,好多時候手術後既第一日,
兔兔會自我清潔而令到活結越黎越鬆,
所以要定時幫佢CHECK一下繩結。

手術後兔兔會尿係自己訓既地方�兔兔會慢慢去廁所附近,但係因為痛唔可以跳上去,
就會係旁邊尿尿,所以為免尿尿濕到傷口,可以係籠到舖毛巾�尿墊。
( 可以唔駛怕兔兔咬尿墊,因為手術後既兔兔無哂咬野既興趣 XD )
兔兔戴緊頭罩食唔到盲腸便,好多時候盲腸便係地下,
兔兔會努力咁去食,但又食唔到,就會俾佢踩到周圍都係,
搞到成身污糟。
( MIFFY 試過因為盲腸便食唔到,搞到頭罩下方全都係便便,手手腳腳都痴住盲腸便 )
戴頭罩唔識戴既話可以請教獸醫。

帶去診所前所拍低

帶去診所前所拍低

食埋個早餐就要接受挑戰 !

食埋個早餐就要接受挑戰 !

我白唔白雪雪呢 ?

我白唔白雪雪呢 ?

絕育返到屋企既MIFFY

絕育返到屋企既MIFFY

食緊菜菜

食緊菜菜

傷口

傷口

除左頭罩真係舒服 (拜託你唔好舔傷口丫大帝...)

除左頭罩真係舒服 (拜託你唔好舔傷口丫大帝...)

第二日既傷口

第二日既傷口

可以出黎行下真係兔生一大樂事 XD

可以出黎行下真係兔生一大樂事 XD

wesky 2008-6-8 01:08:01 PM
MIFFY 加油喔~~
小丸都就黎絕啦~~
你洗乾淨個籠未啊 ??@@
nievedith 2008-6-8 01:34:29 PM
努力啊, miffy, 等你回歸!! :033:
leokobejack 2008-6-8 02:17:15 PM
放心啦~~miffy
好快唔痛架喇:048:
阿度 2008-6-8 02:20:31 PM
加油呀~miffy
記住快d食返野呀~~:033:
TINA 2008-6-8 02:38:56 PM
我們等緊miffy回來呀,,,,
乖忝兔,,,
tiffany 2008-6-8 03:16:50 PM
希望miffy返到屋企快d食返野啦~~~
加油呀~~~~
Colleen 2008-6-8 04:52:57 PM
男仔好快冇事ga la,唔駛咁擔心!

呢個post應該放精華,等d新手可以做reference
leokobejack 2008-6-8 05:39:46 PM
今日miffy都會成日訓,因為用左麻醉
要辛苦d餵食草粉
lingyan 2008-6-8 06:10:34 PM
原帖由 leokobejack 於 2008-6-8 05:39 PM 發表
今日miffy都會成日訓,因為用左麻醉
要辛苦d餵食草粉

仲未需要餵草粉,因為佢自己肯食草、糧、菜都,便便都已經正常返,
亦都好多便便。(為食兔既好處就係唔怕佢唔食 /_\)

可能戴住頭罩唔舒服,都係縮埋一團黎訓覺。

不過比我想像中情況好好多,我以為佢自己會成隻野趴係到一直訓,
點知佢都算係幾精神,訓一陣又食下野,又係籠行幾下再訓。

我以為佢會嬲我,點知佢都肯理下我,都安慰好多。
阿度 2008-6-8 06:37:41 PM
肯食返野就好喇~
咁應該會好快精神返架喇
Colleen 2008-6-8 07:49:05 PM
恭喜恭喜!!!! miffy 好叻仔丫,咁快食番野la!!:002: :002: :002: :002:
wesky 2008-6-8 08:06:55 PM
MIFFY 仔真乖
咁快肯食野~
雖然我隻小丸都好為食
但就好硬頸  有時擺到埋口都唔食架
coinss 2008-6-8 08:22:44 PM
miffy仔加油~!:010:
lingling 2008-6-8 09:33:23 PM
miffy好叻仔呀!:010:

快速發帖