話說我想補英文
我學校話就話英文學校
但其實咁多鬼佬係度
邊會教英文

我偏偏衰grammar,即係衰埋寫作
宜家想出去補

有冇人補過話邊間邊個老師好d咁?
我想補幾個月
靖兄 2008-6-10 10:58:23 PM
我最聽唔慣係印度人d口音...
其次係日本人...
兩個都聽到我死死下....

其實你學校有人陪你講英文算好
我中學時..一個都唔知有無廿次講到英文..
哈...放心啦...ce無你想像中咁難,當然你要拎高分就例外
但求合格我都幫到你既xd
要拎高分..你可以問下其他兔友啦
話說我當年ce都只係僅僅剛剛好=w=!
冽! 2008-6-10 11:00:55 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 10:58 PM 發表
我最聽唔慣係印度人d口音...
其次係日本人...
兩個都聽到我死死下....

其實你學校有人陪你講英文算好
我中學時..一個都唔知有無廿次講到英文..
哈...放心啦...ce無你想像中咁難,當然你要拎高分就例外
但求合 ...

我果班有個日本MIX
但佢D英文0K,唔錯
起碼聽得明

南亞果D...我真係聽唔明

我但求合格升到中6完成我既學業
如果唔讀咪哂哂阿爸阿媽D錢,感覺好不孝
靖兄 2008-6-10 11:03:18 PM
我當年既做法
上堂聽書,功課做齊
平時考試前兩日先溫書
會考前就做大約五年pass paper

雖然考出黎唔高分= =都叫升到中六
你想拎高分d,你可以問下其他兔友或者再勤力d
不過最重要都係頭兩點,如果唔係你都唔知點樣溫起
冽! 2008-6-10 11:39:52 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-10 11:03 PM 發表
我當年既做法
上堂聽書,功課做齊
平時考試前兩日先溫書
會考前就做大約五年pass paper

雖然考出黎唔高分= =都叫升到中六
你想拎高分d,你可以問下其他兔友或者再勤力d
不過最重要都係頭兩點,如果唔係你都唔知 ...

功課做齊係應該既
但上堂聽書,老師無教我想聽都冇:059:

我平時係考前1日溫果科 -,-
wesky 2008-6-10 11:50:01 PM
英文主要靠平時自己用功~
慢慢積返黎架~

建議電腦裝返個Dr Eye 譯典通
很方便架~~
唔識裝, 可以用住 yahoo 聰明筆 (資料庫一樣)

你可以請教一下 Colleen~
冽! 2008-6-10 11:59:39 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-10 11:50 PM 發表
英文主要靠平時自己用功~
慢慢積返黎架~

建議電腦裝返個Dr Eye 譯典通
很方便架~~
唔識裝, 可以用住 yahoo 聰明筆 (資料庫一樣)

你可以請教一下 Colleen~

好既 =)
yahoo聰明筆我記得我好似用過
幾方便
不過最好都係搵人同我講英文
因為佢講我唔識既字,我會去查
易記好多
Colleen 2008-6-11 12:07:15 AM
我當年考2005CE,pastpaper 由1985開始做起,聽我細佬講CE 已經淺過之前好多,但questions 就多左,所以你操pastpaper 記住要操埋時間,以前一份pastpaper 法定1小時45分鐘,我ar sir 要我地45分鐘之內完成,結果我比佢操到35分鐘完成成份paper = =

一定要逼自己ar!!!

has been 同had been 除左靖兄講既passive 之外,仲可以係 be 既 present perfect 同past perfect

presnt tense: I am very patient
present perfect tense: I have been very patient
past perfect tense: I had been very patient

or I have been to Japan/she has been to Japan 但係呢個係另一個情況

你'的'起心肝睇grammar書la.....

wesky: 我相信呢度有好多人英文好勁ga,你咁擺我上台.....:066: 一間d人又話我晒命ga la~
冽! 2008-6-11 12:10:31 AM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 12:07 AM 發表
我當年考2005CE,pastpaper 由1985開始做起,聽我細佬講CE 已經淺過之前好多,但questions 就多左,所以你操pastpaper 記住要操埋時間,以前一份pastpaper 法定1小時45分鐘,我ar sir 要我地45分鐘之內完成,結果我比 ...

我諗我要由f.4開始plan
questions多唔係問題
難度先係問題

有冇邊d grammar書推薦?
最好會有ex比我做1做咁

*我係最後果屆會考生 :075: *
靖兄 2008-6-11 12:37:36 AM
COLLEEN好野~我都唔記得左可以咁樣解...無計...少用BE呢個字 XDDDD
話說我下星期六仲要考IELTS...努力D至得

其實如果你真係要既,你去睇下一D專為IELTS而寫既書
個D書雖然唔係FOR CE,不過IELTS D書絕對係有幫助
當然邊本我答你唔到,或者你可以花D錢去考考IELTS睇下自己能力去到邊都得@W@
Colleen 2008-6-11 01:12:21 AM
考ielts 好貴丫!!!!!!

英國既ielts 會唔會深過香港d ielts 好多ga?
阿度 2008-6-11 01:16:14 AM
靖兄同colleen英文好叻:014:
好令我羨慕丫....
冽! 2008-6-11 01:21:38 AM
睇怕呢度英文最差應該係我 :043:
題外話: 我好似好細個,得14歲
Colleen 2008-6-11 01:22:45 AM
原帖由 冽! 於 2008-6-11 12:10 AM 發表

我諗我要由f.4開始plan
questions多唔係問題
難度先係問題

有冇邊d grammar書推薦?
最好會有ex比我做1做咁

*我係最後果屆會考生 :075: *

我細佬係第一屆改SYSTEM 既會考生,佢話D 問題真係淺左好多,但問題多左,你都唔可以用太多時間諗一條問題,所以呢份grammar 卷要做啱好易,要做得晒先難,所以英文好果d人做得越快,答啱既更多,比較容易攞高分,而攞A 果d 其實只係準確率高

拿......我細佬話ga ja,我冇睇過舊年份卷,我唔知丫!!
Colleen 2008-6-11 01:24:25 AM
原帖由 阿度 於 2008-6-11 01:16 AM 發表
靖兄同colleen英文好叻:014:
好令我羨慕丫....

唔叻唔叻,唔好咁講,我呢頂高帽帶唔起:050:

而家我要好注意我既言行ga la
阿度 2008-6-11 01:26:39 AM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 01:24 AM 發表

唔叻唔叻,唔好咁講,我呢頂高帽帶唔起:050:

而家我要好注意我既言行ga la

完全感受到你真係做到老師個種能力:057:

ps: 我睇完你最後個句我笑左出黎:046: sorry........
唔好咁介意啦~哈哈,一場誤會罷了

快速發帖