話說我想補英文
我學校話就話英文學校
但其實咁多鬼佬係度
邊會教英文

我偏偏衰grammar,即係衰埋寫作
宜家想出去補

有冇人補過話邊間邊個老師好d咁?
我想補幾個月
冽! 2008-6-11 01:29:29 AM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 01:22 AM 發表

我細佬係第一屆改SYSTEM 既會考生,佢話D 問題真係淺左好多,但問題多左,你都唔可以用太多時間諗一條問題,所以呢份grammar 卷要做啱好易,要做得晒先難,所以英文好果d人做得越快,答啱既更多,比 ...

當係1個suggestion
到時我自己都會做past paper架嗎:040:
Colleen 2008-6-11 01:34:28 AM
有$$ 既可以好似靖兄咁講,去試下IELTS,不過佢唔考GRAMMAR,考comprehension lor
冽! 2008-6-11 01:37:22 AM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 01:34 AM 發表
有$$ 既可以好似靖兄咁講,去試下IELTS,不過佢唔考GRAMMAR,考comprehension lor

我次次作文就係死sentence structure
我諗住等自己讀好d先再試
考多幾張CERT. 對搵工都有利
靖兄 2008-6-11 01:41:39 AM
香港考三百幾蚊,英國考1500蚊@W@

IELTS都好捉GRAMMAR(聽卷唔捉),不過好投機,因為上年英國IELTS作文題目係關於ACT...
所以如果ORAL同作文既題目同你修既科無關你就真係...無野寫= =
點解話投機仲有一個原因就係讀卷全部都係MC,即係你可以撞
不過我讀卷係最差個個= =...全班數一數二差....
我個FD上上年係香港考就5.5分,佢CE英文 E,係外國一年
不過佢ORAL題目係香港婚姻制度...之後佢話玩死左自己...
之後佢係呢度考到6.5(入大學標準需求)
所以其實你自己都大約由你IELTS既成績估到自己程度
一次,三百幾蚊,買個評估,抵唔抵見仁見智=3=~
Colleen 2008-6-11 01:44:56 AM
點解我舊年報IELTS 要成1000蚊ga?!

係咪undergraduate 唔同價?

我地香港做ielts 都係做cambridge 出gei IELTS,係咪一樣ga?
靖兄 2008-6-11 03:03:36 AM
下...可能我個fd老點我啦咁...

不過我知唔同地方,份oral卷會唔同,其他唔知
不過我頭先上網睇一睇,佢地話oral外其他都差唔多一樣
但係上年個份...關於act既...我諗度度都唔同吧..
香港ielts既詳細可以睇http://www.hongkong.idp.com/cn/ielts_registration.html

另外考完ielts後三個月好似係不可以再考的
所以考完衰左就要等半年後個一次

冽! 2008-6-11 10:14:06 PM
原帖由 靖兄 於 2008-6-11 03:03 AM 發表
下...可能我個fd老點我啦咁...

不過我知唔同地方,份oral卷會唔同,其他唔知
不過我頭先上網睇一睇,佢地話oral外其他都差唔多一樣
但係上年個份...關於act既...我諗度度都唔同吧..
香港ielts既詳細可以睇http:// ...

HK考要考試費港幣1,500元 ?
佢個網咁寫

上年果份ACT,如果係我實死
唔知點做好:059:
Colleen 2008-6-11 11:06:47 PM
原帖由 冽! 於 2008-6-11 10:14 PM 發表

HK考要考試費港幣1,500元 ?
佢個網咁寫

上年果份ACT,如果係我實死
唔知點做好:059:

你試下去library 搵 IELTS d pastpaper,cambridge 出既同真正果份差唔係好多,自己做一做睇下點

其實有咩唔明一定要問,有人解應該好過自己睇書

當年我足足用左2個weeks 每日5本grammar 係枱上,自己總結,先可以handle grammar,你try try la~
冽! 2008-6-11 11:10:32 PM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 11:06 PM 發表

你試下去library 搵 IELTS d pastpaper,cambridge 出既同真正果份差唔係好多,自己做一做睇下點

其實有咩唔明一定要問,有人解應該好過自己睇書

當年我足足用左2個weeks 每日5本grammar 係枱上,自 ...

最快都要考完試先做到
聽日考phy,我要記返起學左d咩

唔明我1定出聲問你地
你地唔嫌我煩就得 :044:
靖兄 2008-6-13 01:40:27 AM
放心啦~英文都係浸出黎嫁姐
不過如果真係要考試過骨就睇多D 書
話說下星期六就IELTS的說:077:

快速發帖